Random Article


Review: The Rocketeer (1991)

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 108 minuten
 
Taal: Engels
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
3 total ratings

 

Goed


Het is een geslaagde hommage aan de serials uit de jaren dertig.

Minder


Het is gedateerd.


25 jaar geleden verscheen The Rocketeer in de bioscoop, een zich eind jaren 30 afspelende superheldenfilm van Captain America: The First Avenger-regisseur Joe Johnston gebaseerd op de iconische stripheld van Dave Stevens. Brainfreeze kijkt terug…

Posted 22/10/2016 by

 
Full Article
 
 

Jenny, prepare yourself for a shock: I’m the Rocketeer. Jenny: The Rocke-who?

rocketeer-dvdIs het alweer 25 jaar geleden dat The Rocketeer door de bioscoopzalen raasde? Niet veel mensen zullen meteen een link leggen met de comicbookwereld en dat is niet zo verwonderlijk. De gelijknamige comic van Dave Stevens verscheen begin jaren tachtig als backupstrip in onder andere Starslayer bij Pacific Comics en werd rond 1985 als hardcover uitgebracht. In het Nederlands werd er in 1987 trouwens een Rocketeer-album uitgegeven bij uitgeverij Dendros.
De comic genoot een grote reputatie onder tekenaars en een selecte groep fans, maar was buiten dat kleine kringetje nagenoeg onbekend.

Stevens gaf na een eerdere mislukte poging in 1985 de filmrechten aan het schrijversduo Danny Bilson en Paul De Meo die ermee aan de slag gingen. Midden jaren tachtig zaten de filmstudio’s nog niet te springen om comicbookfilms, maar dat veranderde na het succes van Tim Burtons Batman in 1989. Disney hapte toe omdat ze in The Rocketeer wel een mogelijkheid zagen om veel speelgoed te verkopen. Wie kijkt naar het personage kan zich dat goed voorstellen.

In 1991 ging, na veel gedoe achter de schermen, de film in première en met een cast als Billy Campbell (Cliff Secord), Jennifer connelly (Jenny Blake), Timothy ‘James Bond’ Dalton (Neville Sinclair) en Terry O’Quinn (Howard Hughes) en Alan Arkin (Peevy) kon je het Disney niet verwijten dat ze er met de pet naar gooiden. Als regisseur had men Joe Johnston gevraagd vanwege diens werk op de eerste twee Indiana Jones-films. Johnston zou later overigens ook Marvel’s Captain America: The First Avenger (2011) regisseren, nog zo’n period piece superheldenfilm.

Het verhaal van The Rocketeer speelt in 1938 en draait om de avonturen van stuntpiloot Cliff Secord. Samen met zijn mechanicus Peevy treed hij op als stuntvlieger, maar wanneer hij door een onhandig manoeuvre zijn vliegtuig doet crashen zit ie met de handen in het haar. Want geen vliegtuig, betekent geen show en geen show betekent geen geld. Wat Secord en Peevy niet weten is dat enkele gangsters op dat moment een jetpack prototype hebben gestolen van de industrieel Howard Hughes. Ze verstoppen dit apparaat in het gecrashte vliegtuig en driemaal raden wie dat de volgende ochtend vindt.. Juist.. Een helm en oude leren jas later en The Rocketeer is geboren.

Maar overheidsdiensten en de befaamde acteur annex nazi sympathisant Neville Sinclair willen het jetpack in hun klamme handjes hebben voor hun eigen snode plannen en Howard Hughes zou ook graag zijn spullen weer terug willen…

rocketeer-plaat

De makers van de film hebben duidelijk een poging gedaan om de oude ‘serials’ uit de jaren 30-40 te kopiëren (klik op deze link om zelf wat episodes uit de thirties te bekijken). Logisch ook, vermits de comic van Dave Stevens een hommage is aan dat tijdperk. Je ziet het niet alleen terug aan de setting van de film, maar ook aan de manier waarop de acteurs spreken. Heel traag en met veel dictie. En natuurlijk aan Timothy Dalton die er als Neville Sinclair duidelijk veel plezier in heeft om een heerlijk foute schurk neer te zetten. Het is ook een mannenfilm. De rol van Jennifer Connelly is vooral de rol van een meisje dat gered dient te worden uit handen van de schurk. Voor de rest zie je eigenlijk geen vrouw van betekenis voorbij komen…

cliff-en-jenny-rocketeer

Als periodefilm is het geslaagd. Dat is meteen ook een nadeel, want doordat de film zo zijn best doet om de cinema van de jaren dertig te imiteren is The Rocketeer eigenlijk ook ontoegankelijk voor heel wat kijkers. Wanneer je nooit zo’n oude film gezien hebt tijdens een regenachtige zondagmiddag op de lokale omroep dan zullen het merendeel van de knipogen je ontgaan. Bovendien wordt het verhaal dusdanig traag verteld dat een jong publiek allang af is gehaakt voordat de eigenlijke actie begint.

Als comicbookfilm is het echter mislukt. Je ziet de invloed van Dave Stevens (die overigens een cameo in de film heeft) terug in de decors van de film, maar het verhaal van de film is dusdanig Disneyfied dat je rustig maar spreken van twee verschillende Rocketeers. De comic en de film zijn dus uiteindelijk twee heel verschillende zaken geworden.

Enkele maanden geleden kwam het nieuws naar buiten dat Disney bezig is met een sequel annex reboot van The Rocketeer dewelke 6 jaar na deze film zal spelen en waarbij een Afro-Amerikaanse pilote het pak vind. En voor de verandering is dat een actie waar mee te leven valt. The Rocketeer is aardig voor mensen met elastische ogen en oren, maar ondanks dat zullen zij ook niet kunnen ontkennen dat er na 25 jaar een aardige laag stof op deze film zit.

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.