Random Article


Batman Day Special – Top 10 Caped Crusaders in Live-Action

 

Posted 17/09/2016 by

Vandaag, 17 september vieren we overal ter wereld Batman Day, een speciale dag om DC‘s Dark Knight in de bloemetjes te zetten.

Sinds zijn debuut in 1939 is Bruce Wayne/Batman uitgegroeid tot zo ongeveer de populairste superheld ter wereld. Van alle comicbooksuperhelden is Zijne Gevlederde ook al het meest geadapteerd geweest in videogames, animatie en natuurlijk live-action films en tv-series. Net zoals bij zijn collega’s Superman, Spider-Man, Captain America, Wonder Woman of zelfs James Bond, hebben meerdere acteurs het personage bepaald voor hun tijd en heeft elke generatie zo ongeveer haar eigen favoriete Caped Crusader. Maar wie kan nu beschouwd worden als de beste live-action Batman aller tijden? Brainfreeze zoekt het voor je uit!

Let wel, dit is een live-action only lijst. De acteurs moeten Bruce Wayne/Batman in het echt vertolkt hebben. Hierbij vergeten we natuurlijk niet wat stemacteurs als Bruce Greenwood (Young Justice), Rino Romano (The Batman), Anthony Ruvivar (Beware the Batman), Diedrich Bader (Batman: The Brave and the Bold), Will Arnett (The LEGO Batman Movie), Jason O’ Mara (Batman Vs Robin), Ben McKenzie (Batman: Year One), Peter Weller (Batman: The Dark Knight Returns), Roger Craig Smith (Batman Unlimited), de legendarische Olan Soule (Super Friends) en natuurlijk de beste Batman-stem van ze allemaal, Kevin Conroy (Batman: The Animated Series, Justice League, Batman: Arkham), voor het personage gedaan hebben.

 

10. DAVID MAZOUZ

  • GOTHAM (tv-serie, FOX, 2014-nu)

batmanmazouz

Goed, we spelen een beetje vals, want David Mazouz heeft in feite enkel nog maar een jonge Bruce Wayne gespeeld in twee seizoenen van de tv-serie Gotham. Aan dit tempo duurt het nog jaren vooraleer hij de cape en cowl zal aantrekken (als hij al niet vervangen wordt door een oudere acteur). Mazouz onderscheidt zich echter van de andere jonge acteurs die in de huid kropen van de jongen die ooit Batman zal worden. Hij start, net zoals de anderen, in het steegje waar hij zijn ouders voor zijn neus ziet neergeschoten worden en de daaropvolgende begrafenisscène. In Gotham ondergaat hij heel wat meer karakteruitdieping dan de rest. We zien hem zelfs al enkele trucjes leren die hij later als superheld zal hanteren en als jonge man heel wat banden smeden met figuren uit Gotham City die een grote rol in de Batman-mythos zullen spelen. De Wayne van Mazouz is aanvankelijk een angstig jongetje, maar laat spoedig af en toe zijn moed alsook een donker kantje doorschijnen. Die korte glimpsen van de latere Batman leveren hem nog net een plaatsje in deze lijst op.

 

9. ROBERT LOWERY

  • BATMAN AND ROBIN (serial, Columbia Pictures, 1949)

batmanlowery

De tweede live-action Caped Crusader ooit vult het pak wat beter dan zijn voorganger Lewis Wilson en ook de Batman and Robin-serial was een verbetering op de eerste Batman-serial enkele jaren eerder. Ondanks de betere actiescènes, wist Robert Lowery toch niet zoveel charisma uit te stralen als zijn voorganger. Veel had te maken met zijn stem, dewelke iets hoger was dan Wilson en aldus minder autoritair overkwam.

 

8. LEWIS WILSON

  • BATMAN (serial, Columbia Pictures, 1943)

batmanwilson

Lewis Wilson was de allereerste Batman in live-action, in de allereerste Batman-serial dewelke slechts vier jaar na het debuut van de Caped Crusader in de comics gemaakt werd. Dat Wilson de eerste poging was om de Batman-legende over te brengen naar het grote en kleine scherm, merk je – amongst other things – duidelijk aan het pak. Wilson speelde de Caped Crusader als een vrij straight-forward jaren 40 actieheld met een masker. Een goede poging, maar te duidelijk een product van zijn tijd.

 

7. GEORGE CLOONEY

  • BATMAN & ROBIN (film, Warner Bros. Pictures, 1997)

batmanclooney

Batman & Robin, de vierde film in de jaren 80-90 Batman-filmreeks, zal voor eeuwig bekend staan als de prent die bijna het gehele superheldengenre op het grote scherm verdoemde. Regisseur Joel Schumacher verliet na zijn eerdere overgangsfilm Batman Forever volledig de donkere sfeer van de Tim Burton-films en toverde een verlichte neonversie van Gotham City op het grote scherm. Een live-action speelgoedreclame die de overdreven campy sfeer van de jaren 60 tv-reeks trachtte te verzoenen met de eveneens vrij campy, doch donkerdere sfeer van de recentere live-action films.

De Batman in dit alles was George Clooney, dewelke wel degelijk één van de betere en meest overtuigende live-action versies van Bruce Wayne wist neer te zetten (Clooney moest immers enkel zichzelf spelen als playboy miljardair). Als een inmiddels iets oudere en wijzere Dark Knight, dewelke aan het hoofd stond van een Batman-familie bestaande uit zowel Alfred, Robin als Batgirl, bracht hij het er echter minder goed vanaf. De tepels op het pak en de Schumacheriaanse butt shots hielpen ook niet echt om Clooney serieus te kunnen nemen als Gotham City’s grootste misdaadbestrijder.

 

6. BRUCE THOMAS

  • BATMAN ONSTAR COMMERCIALS (reeks reclamespots, Warner Bros., 2000)

batmanthomas

We horen je al denken. Bruce Thomas, echt? Ja, echt. De acteur met de beste naam ooit om Batman te spelen (zowel een hint naar Bruce als zijn vader Thomas Wayne) vertolkte de Dark Knight in enkele officiële reclamespots voor het OnStar autonavigatie en veiligheidssysteem. Hij was de tweede acteur om Batman uitsluitend in reclamespots te spelen, na Adam West-invaller Dick Gautier in de jaren 70. Thomas’ pak bestond uit delen van stuntpakken die nog overgebleven waren op de Warner Bros.-sets van de jaren 90 Batman-films.

Wanneer je echter even vergeet waarom Batman in godsnaam de services van OnStar nodig zou hebben in de friggin’ Batmobile, merk je dat Thomas het eigenlijk zo slecht nog niet deed. De kin, de presence en de stem, allemaal vooral gemodelleerd naar de eerdere vertoling van Val Kilmer, zitten goed. Contrary to popular belief, was Thomas echter niet de acteur die Batman speelde in de intro van de kortstondige Birds of Prey tv-serie.

 

5. VAL KILMER

  • BATMAN FOREVER (film, Warner Bros. Pictures, 1995)

batmankilmer

Val Kilmer vertolkte de Caped Crusader in Batman Forever (1995), waarin Joel Schumacher de overgang van de donkerdere esthetiek van Tim Burton naar zijn eigen volledige campy visie (zie Clooney hierboven) in gang zette. Ondanks het feit dat zijn wereld lichter werd met de introductie van Robin en overdreven versies van Two-Face en de Riddler, wist Val Kilmer een degelijke versie van de getormenteerde Bruce Wayne neer te zetten – dewelke oprecht bezorgd is om een partner in de misdaadbestrijding aan te nemen.

Als Batman zelf modelleerde Kilmer zich naar zijn voorganger Michael Keaton, maar was hij toch iets minder overtuigend in het pak (het moet iets met die tepels te maken hebben). In een tijd waar zowel de comicbookversie als de tekenfilmversie van de Dark Knight een pak donkerder werden, ging Kilmers lichtere, meer speelse take op de Batman (“the car right? chicks love the car”) spijtig genoeg wat verloren.

 

4. ADAM WEST

  • BATMAN (tv-serie, 20th Century Fox Television, 1966-1968), BATMAN: THE MOVIE (film, 20th Century Fox, 1966) en LEGENDS OF THE SUPERHEROES (tv-special, Hanna-Barbera, 1979)

batmanwest

Lang voor hij burgemeester van Quahog werd, was Adam West dé Batman. Ondanks de lichte, humoristische, campy sfeer die de jaren 60 tv-reeks rond de Caped Crusader uitstraalde, werd de vertolking van Adam West één van de gouden standaarden voor superheldenacteurs. Terwijl de wereld rondom hem campy as hell was, speelde West zowel Bruce Wayne als Batman zo serieus als maar kon. Het leverde zeer interessante en ronduit hilarische quotes en interacties met villains en natuurlijk sidekick Robin (een overenthousiaste Burt Ward) op.

Zeg wat je wil van de Batman 60s reeks, het is een instituut in het superheldengenre en was in die tijd wel degelijk een enorm trouwe adaptatie van de DC-comics. West zou voor eeuwig gelinkt worden met de rol en deze meermaals hernemen in de eerste Batman-langspeelfilm, de humoristische Legends of the Superheroes-roast, reclamespots en zelfs in enkele Batman- en Super Friends-animatiereeksen.

 

3. CHRISTIAN BALE

  • THE DARK KNIGHT TRILOGY (films – Batman Begins, The Dark Knight en The Dark Knight Rises, Warner Bros. Pictures, 2005, 2008 en 2012)

batmanbale

Volledig aan het andere eind van het spectrum vinden we Christian Bale. Na de campy 60s reeks, de donkerdere (maar nog steeds vrij campy) Tim Burton-films en de overdreven terugkeer naar camp van Joel Schumacher, moest Batman dringend terug de duistere figuur worden die we kenden uit de comics en moderne animatieprojecten. In 2005 was het dan eindelijk zover. Met Batman Begins leverde cineast Christopher Nolan een grimmige, grauwe en zeer realistisch getinte reboot van de Batman-filmreeks op. Sequel The Dark Knight (2008) wordt nog steeds gezien als de beste superheldenfilm aller tijden, terwijl sluitstuk The Dark Knight Rises (2012) de blockbustersfeer opvoerde zonder daarbij de realistische take op Batman te verliezen. Hoewel The Dark Knight Trilogy doorgaans wordt gezien als de betere Batman-filmreeks, ligt dat daarom niet zozeer aan Christian Bale. Hij is zeker wel één van de betere live-action Batmannen en misschien zelfs de beste Bruce Wayne, getuige de fantastisch in beeld gebrachte kostuums, stunts, gadgets, zijn zeer overtuigende switch tussen een getormenteerde “echte” Bruce Wayne en de overdreven “smirky playboy miljardair”-versie van het personage en enkele epische quotes (“SWEAR TO ME!”). Toch wordt ie constant van het scherm gespeeld door zijn villains en mentorfiguren.

De reden waarom Bale niet hoger staat is omdat de realistische insteek van de Nolanfilms Batman vaak iets te zwak en hulpbehoevend maakte, toch wanneer ie het moest opnemen tegen de meer fantastische villains zoals The Joker en Bane. En als Batman iets moet uitstralen, is het wel dat hij ten alle tijd heer en meester is van elke situatie waarin hij zich bevindt – of deze toch spoedig de baas zal kunnen. Bale verliest ook wat punten door de overdreven zware en grauwe stem die hij onder het masker aannam, vooral vanaf The Dark Knight.

 

2. MICHAEL KEATON

  • BATMAN (film, Warner Bros. Pictures, 1989) en BATMAN RETURNS (film, Warner Bros. Pictures, 1992)

batmankeaton

Indien er in 1988-89 internetfora bestonden, zouden Warner Bros., DC Comics en regisseur Tim Burton weergaloos uitgekafferd worden voor hun beslissing om Beetlejuice-acteur Michael Keaton in de rol van de Dark Knight te casten (dat gebeurde overigens ook, maar minder extreem dan nu). Maar kijk! Keaton speelde de rol met verve en werd één van de meest iconische Caped Crusaders aller tijden. Hoewel de Batman en Batman Returns-films nog steeds de nodige dosis camp bevatten, deden ze toch de jaren 60 tv-serie vergeten vanwege de donkere, gotische look die Burton aan Gotham City toeschreef.

Keaton wist goed een duidelijk getormenteerde en sociaal ietwat gehandicapte en neurotische Bruce Wayne te vertolken, faalde echter volledig in het playboy miljardair-imago van het personage, maar maakte dat dan weer goed door een zeer dreigende en theatrale Batman neer te zetten (behalve dan in die eerste scène misschien, waarin ie meteen na zijn theatrale introductie neergeschoten wordt). Waarschijnlijk nog steeds de beste en meest iconische versie van de “I’m Batman”-quote tot hiertoe en gedurende zeer lange tijd was Keaton de gouden standaard van de Batman in live-action.

 

1. BEN AFFLECK

  • DC EXTENDED UNIVERSE (films – Batman V Superman: Dawn of Justice, Suicide Squad en Justice League, Warner Bros. Pictures/DC Films, 2016-nu)

batmanaffleck

Het is frappant dat de twee beste Batman-acteurs in deze lijst, het meeste backlash over zich heen kregen toen ze gecast werden in de rol. Nog erger dan bij Keaton, moest Ben “Batfleck” Affleck de toorn van het hedendaagse fanboy internet trotseren toen deze ex-Daredevil en grote Batman-fan aangekondigd werd als de nieuwe Dark Knight. En kijk, alweer! Ben Affleck is de beste live-action Batman tot hiertoe. Punt.

Ongeacht van wat je vond van het verdelende Batman V Superman: Dawn of Justice (wij vonden hem uiteraard super), valt niet te ontkennen dat Ben Afflecks optreden één van de absolute hoogtepunten van de door Zack Snyder geregisseerde film was. Hetzelfde met zijn cameo’s in Suicide Squad. Eindelijk een Batman die aanvoelt als de Dark Knight die de afgelopen 30 jaar in de comics en animatiereeksen van DC rondfladdert. Eindelijk een Batman die het verdient om als gewone mens overtuigend naast larger-than-life goden als Superman en Wonder Woman te staan. Alles klopte. Het kostuum, de spieren, de gadgets, de detective skills, de playboy-miljardair smirk, de stem, de getormenteerde look, de interacties met Alfred en natuurlijk de vechtstijl – geïnspireerd door de Arkham-games en aldus een pak minder houterig en brutaler dan alle voorgangers.

Affleck speelde Batman als een oudere, woedende, doch gekwetste, bijna aan levensmoeheid leidende misdaadbestrijder (duidelijk gemodelleerd naar de versie uit The Dark Knight Returns), dewelke een paranoïde kruistocht startte tegen een bovenmenselijke alien die hij aanvankelijk niet begreep. Uiteindelijk groeide hij dankzij Superman’s opoffering uit tot de superheld die we vandaag de dag allemaal kennen en waar we heel wat meer van te zien zullen krijgen in Justice League en de rest van het DC-filmuniversum, waaronder een eigen solofilm met Deathstroke als de tegenstander. We kunnen niet wachten om te kijken wat de toekomst voor Batfleck biedt.

 

Ben je het eens/oneens met onze lijst? Laat ons zeker jouw favoriete/minst favoriete Batman weten in de comments!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.