Random Article


Review: Outcast – Seizoen 1

 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
1 total rating

 

Goed


Een griezelig exorcismeverhaal voor een breed publiek. Spannende cliffhanger. Punten extra voor de ietwat psychedelische eindmuziek van The Cure.

Minder


Zwakt af vanaf de tweede seizoenshelft. Ontsnapt niet aan genreclichés.


Afgelopen zomer kon je op Fox genieten van Outcast, gebaseerd op de gelijknamige comic van Robert Kirkman (The Walking Dead). De televisiereeks probeerde om het exorcisme-horrorverhaal naar een breed publiek te brengen. Geslaagd? Lees hier onze review van het eerste seizoen!

Posted 19/08/2016 by

 
Full Article
 
 

My kind, we find out way into your world every day. We can’t stay where we’re from, so we come here.

Na Preacherdat enkele weken geleden op AMC van start ging, krijgen we met Outcast bij Cinemax en Fox alweer een nieuwe comicbookadaptatie binnen de religieuze sferen. Deze horrorreeks, gebaseerd op de gelijknamige horrorcomic bij Image Comics van Robert Kirkman (The Walking Dead) en Paul Azaceta, werd vertaald naar een tiendelig, eerste seizoen en beloofde een bovennatuurlijke trip in de stijl van horrorklassieker The Exorcist (1973) tot leven te wekken…

Outcast 1

In Outcast ontmoeten we Kyle Barnes (Patrick Fugit), een jonge kluizenaar in Rome (Verenigde Staten) die weigert zijn vernield ouderlijk huis te verlaten. Na in een tragische jeugd en mislukt huwelijk geplaagd te zijn geweest door allerlei demonen, heeft Barnes zich dan ook teruggetrokken van de lokale gemeenschap die denkt dat hij geestesziek en labiel is. De enige steun en toeverlaat die hij dan ook heeft, is zijn bezorgde adoptiezus Megan (Wrenn Schmidt). Wanneer verscheidene dorpsgenoten plots geplaagd worden door demonische plagerijen, stapt Kyle uit de schaduwen om zijn vroegere mentor, priester Anderson (Philip Glenister), te helpen. Jammer genoeg blijken deze duivelse wezens zich Kyle “Outcast” Barnes nog wel te herinneren…

Op het eerste zicht biedt het verhaal van Outcast maar weinig nieuws. De afgelopen decennia waren er immers tientallen possession-horrorfilms die (vaak met maar weinig succes) het succes van The Exorcist (1973) wilden nabootsen. Gelukkig neemt Outcast geen genoegen met enkele goedkope jump scares, maar wil het diens publiek ook echt doen bibberen. Dat lukt grotendeels ook dankzij heel wat wansmakelijke en ronduit enge momenten. Een veteranenhorrorkijker zal weliswaar meteen enkele typische clichés en cinematografische technieken uit het exorcisme subgenre herkennen, maar de reeks levert met momenten stof voor nachtmerries. Vanaf het midden van het seizoen verliest Outcast jammer genoeg wel wat vaart, waardoor de kijker eigenlijk doorkrijgt hoe kleinschalig de reeks wel niet is. De ondermaatse seizoensfinale (ondanks een mooie cliffhanger) weet bovendien maar weinig uit de brand te slepen…

Outcast Season 1

Dat Outcast gebaseerd is op een verhaal van Robert Kirkman, bedenker van The Walking Dead (die andere hyperpopulaire comicbookserie), merk je vooral in de intro die dezelfde stijl navolgt. De andere elementen, waaronder vooral de muziek, volgen daarentegen opvallend sterk het klassieke horrorgenre. De typische horrormuziek of cinematografie met het enge huis en een kale boom lijken bijvoorbeeld rechtstreeks uit The Conjuring te komen. Deze vertrouwdheid met het genre is hier daarentegen geen slecht punt. Zo waren er ook al heel wat zombiefilms voordat we op The Walking Dead getrakteerd werden. De hele opzet om van Outcast dé nieuwe exorcisme-horrorreeks voor het brede publiek te maken lijkt dan ook niet meer dan toepasselijk.

Qua acteerwerk zijn er in Outcast niet meteen hoogvliegers. Geen enkel personage overheerst het andere en vooral de stillere Kyle Barnes wordt hierdoor “een zoveelste karakter binnen de reeks”. De traumatische uitdieping van zijn psyche – zoals gebeurde in de comics – en de relatie met zijn dochter houdt de kijker gelukkig wel geboeid doorheen het korte seizoen. Geheel overtuigend is het acteerwerk van acteur Patrick Fugit daarentegen niet.

Outcast 2

Is Outcast het nieuwe The Walking Dead? De tweede comicbookadaptatie van Robert Kirkman is met dit eerste seizoen zonder twijfel op de goede weg en vertelt niet alleen een (vaak) interessant, maar vooral griezelig verhaal. Met momenten wordt het dan ook even ongemakkelijk om te kijken, maar tegelijkertijd ben je wel aan het beeld gekluisterd. Bepaalde genreclichés zijn weliswaar aanwezig, maar de opzet om het exorcisme-verhaal voor een breed publiek te brengen is zonder twijfel wel vervuld. Outcast is dan ook de horrorreeks om in de gaten te houden volgend televisieseizoen.

Het eerste seizoen van Outcast viel deze zomer op Fox bij Telenet te bekijken.

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.