Random Article


Review: The BFG (De GVR)

 
 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , , ,
 
Filmstudio: , ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 117 min.
 
Taal: Engels, Gobblefunk
 
In de bioscoop vanaf: 20 Juli 2016
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Zeer respectvol tegenover het bronmateriaal. Visueel meesterwerk. Geweldige GVR.

Minder


Kindacteurs zijn zelden een goed idee. Louter voor de fans van het boek. Duur net iets te lang.


Eén van Roald Dahls grootste klassiekers wordt verfilmd door Steven Spielberg. Lees hier onze review van The BFG/De GVR…

Posted 20/07/2016 by

 
Full Article
 
 

I catch dreams

Na de animatiefilm van Brian Cosgrove uit 1989, waagt niemand minder dan Steven Spielberg zich dit jaar aan een live-action/CGI-adaptatie van The BFG/De GVR (The Big Friendly Giant/De Grote Vriendelijke Reus), het klassieke kinderboek van Roald Dahl uit 1982. Het boek is één van de bekendste werken van de Britse auteur, wiens werken al meermaals verfilmd werden.

Het verhaal is inmiddels wel bekend. Sophie (Ruby Barnhill), een weesmeisje uit Londen, sluit vriendschap met een reus wiens hobby bestaat uit het vangen en verspreiden van dromen. De Grote Vriendelijke Reus neemt Sophie mee naar Reuzenland, waarna ze samen een invasie van de grotere, doch minder vriendelijke reuzen proberen tegen te gaan…

BFG3

Bijgestaan door een flinke dosis CGI, weet Spielberg zeer mooi de wereld uit het boek op het scherm te toveren. The BFG is visueel dan ook een pareltje. Van de smalle straatjes in het Londen van 1982, tot de kleurrijke dromencollectie van de GVR tot natuurlijk de reuzen zelf. De GVR zelf wordt fenomenaal tot leven gebracht als een oudere, ietwat malle figuur met her en der gelaatstrekken van stemacteur Mark Rylance, dewelke het personage nog meer hartverwarmend weet te maken. Het scenario van Melissa Mathison volgt het boek van Dahl haast op de voet en de ietwat kinderachtige Gobblefunk-taal (Fropskottel! Snoskommers!) die de GVR en de andere reuzen spreken wordt hierbij uiteraard niet geschuwd (ook in de ondertitels wordt bij ons overigens deze taal gebruikt, wat het geheel een extra dimensie geeft).

De andere, kwaadaardige reuzen zijn pakken groter dan de GVR, maar toch minder angstaanjagend in deze adaptatie dan in de animatiefilm of de originele tekeningen van Quentin Blake die in het boek te vinden. Denk de Orcs uit Warcraft met een Brits hooliganaccent. Het werkt echter wel goed en geeft de film een typische, wat bravere Spielberg-familiestijl mee.

BFG2

Waar het vaak wat minder zit in zulke CGI-heavy producties, is bij de menselijke personages. Terwijl Penelope Wilton een degelijke Queen Elizabeth II neerzet, krijgen acteurs als Rafe Spall en Rebecca Hall maar weinig te doen. Het belangrijkste menselijke personage is natuurlijk Sophie, maar zoals regelmatig bij kindacteurs, weet de debuterende Ruby Barnhill niet te overtuigen en wordt ze al snel enerverend. De chemie tussen Sophie en de GVR die het verhaal moet dragen is er wel degelijk, maar toch zijn de sterkste scènes de momenten die puur uit CGI zijn opgebouwd met de GVR solo of de andere reuzen.

De film van Spielberg is dus wat braver dan het boek of de animatiefilm, maar weet toch wonderwel de wereld van Roald Dahl naar het grote scherm te brengen. Voor fans van het boek is dit een must-see en één van de betere Roald Dahl-adaptaties, met enkele leuke easter eggs en een flinke dosis respect voor het bronmateriaal. Heb je echter niets met het boek, dan is The BFG louter een amusante familiefilm die misschien nét iets te lang duurt.

The BFG/De GVR flitspoepert vanaf 20 juli de Belgische bioscoopzalen binnen.

BFG1

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.