Random Article


Review: Outcast – “A Darkness Surrounds Him” (Aflevering 1, Seizoen 1)

 
 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario:
 
Acteurs: , , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack: , ,
 
Speelduur: 55 min.
 
Taal: Engels
 
Verkrijgbaar vanaf: 6 juni op Fox bij Telenet
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
1 total rating

 

Goed


Een griezelig exorcismeverhaal voor een breed publiek. Met momenten ongemakkelijk om te kijken, maar de kijker is tegelijkertijd aan het scherm gekluisterd. Punten extra voor de ietwat psychedelische eindmuziek van The Cure.

Minder


Ontsnapt niet aan genreclichés. Hoofdacteur Patrick Fugit weet nog niet meteen te overtuigen.


Na Preacher krijgen we alweer een comicbooktelevisieserie in de religieuze sferen. Ditmaal wordt Outcast van Robert Kirkman (The Walking Dead) geadapteerd om het exorcisme-horrorverhaal naar een breed publiek te brengen! Lees hier onze review van de eerste aflevering!

Posted 06/06/2016 by

 
Full Article
 
 

I’ve seen a lot. Thought I’d seen the worst suffering a man could imagine, but that was uh–I’ve never seen anything like that before.

Na Preacherdat twee weken geleden op AMC van start ging, krijgen we met Outcast bij Cinemax en Fox alweer een nieuwe comicbookadaptatie binnen de religieuze sferen. Deze horrorreeks wordt gebaseerd op de gelijknamige horrorcomic van Robert Kirkman (The Walking Dead) en Paul Azaceta en zal een tiendelig, eerste seizoen krijgen. De pilootaflevering biedt alvast een bovennatuurlijke trip in de stijl van horrorklassieker The Exorcist (1973)…
Outcast 1

In Outcast ontmoeten we Kyle Barnes (Patrick Fugit), een jonge kluizenaar in Rome (Verenigde Staten) die weigert zijn vernield ouderlijk huis te verlaten. Na in een tragische jeugd en mislukt huwelijk geplaagd te zijn geweest door allerlei demonen, heeft Barnes zich dan ook teruggetrokken van de lokale gemeenschap die denkt dat hij geestesziek en labiel is. De enige steun en toeverlaat die hij dan ook heeft, is zijn bezorgde adoptiezus Megan (Wrenn Schmidt). Wanneer de jonge Joshua, een dorpsgenoot, ook geplaagd wordt door demonische plagerijen, stapt Kyle uit de schaduwen om zijn vroegere mentor, priester Anderson (Philip Glenister), te helpen het bezeten kind te redden. Jammer genoeg blijkt dit duivelse wezen zich Kyle “Outcast” Barnes nog wel te herinneren…

Op het eerste zicht biedt het verhaal van Outcast maar weinig nieuws. De afgelopen decennia waren er immers tientallen possession-horrorfilms die (vaak met maar weinig succes) het succes van The Exorcist (1973) wilden nabootsen. Gelukkig neemt Outcast geen genoegen met enkele goedkope jump scares, maar wil het diens publiek ook echt doen bibberen. Dat lukt grotendeels ook dankzij heel wat  wansmakelijke en ronduit enge momenten. Een veteranenhorrorkijker zal weliswaar meteen enkele typische clichés en cinematografische technieken uit het exorcisme subgenre herkennen, maar al bij al levert deze eerste episode stof voor nachtmerries…

Outcast 0

Dat Outcast gebaseerd is op een verhaal van Robert Kirkman, bedenker van The Walking Dead (die andere hyperpopulaire comicbookserie), merk je vooral in de intro die dezelfde stijl navolgt. De andere elementen, waaronder vooral de muziek, volgen daarentegen opvallend sterk het klassieke horrorgenre. De typische horrormuziek of cinematografie met het enge huis en een kale boom lijken bijvoorbeeld rechtstreeks uit The Conjuring te komen. Deze vertrouwdheid met het genre is hier daarentegen geen slecht punt. Zo waren er ook al heel wat zombiefilms voordat we op The Walking Dead getrakteerd werden. De hele opzet om van Outcast dé nieuwe exorcisme-horrorreeks voor het brede publiek te maken lijkt dan ook niet meer dan toepasselijk.

Hoewel deze pilootaflevering best al wat achtergrond en randpersonages wist voor te stellen, is het nog iets te vroeg om uitvoerig kritiek of lof te geven over het acteerwerk. Geen enkel personage overheerst het andere en vooral de stillere Kyle Barnes wordt hierdoor “een zoveelste karakter binnen de reeks”. De traumatische uitdieping van zijn psyche – zoals gebeurde in de comics – belooft daarentegen veel voor de komende afleveringen, zolang we maar wat overtuigender werk te zien krijgen van acteur Patrick Fugit.

Outcast 2

 

Wordt Outcast het nieuwe The Walking Dead? De tweede comicbookadaptatie van Robert Kirkman is zonder twijfel op de goede weg en vertelt niet alleen een interessant, maar vooral griezelig verhaal. Met momenten wordt het dan ook even ongemakkelijk om te kijken, maar tegelijkertijd ben je wel aan het beeld gekluisterd in deze sterke pilootaflevering. Bepaalde genreclichés zijn weliswaar aanwezig, maar de opzet om het exorcisme-verhaal voor een breed publiek te brengen lijkt alvast wel vervuld te zijn. En dat is zonder twijfel een goed teken voor het opkomende eerste seizoen van Outcast!

Het eerste seizoen van Outcast gaat bij ons officieel van start op maandag 6 juni om 22u30 op Fox bij Telenet.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.