Random Article


X-Men: Apocalypse Special – Maak Kennis met de Nieuwe X-Men

 

Posted 13/05/2016 by

X-Men: Apocalypse, de inmiddels negende film in de filmfranchise van 20th Century Fox gebaseerd op Marvel‘s vrolijke mutanten, knalt op 18 mei de bioscoopzalen binnen. Deze sequel tot X-Men: First Class (2011) en X-Men: Days of Future Past (2014) speelt zich af in de jaren 80 en ziet het team van Professor Charles Xavier te maken krijgen met de verrezen En Sabah Nur/Apocalypse, de eerste mutant ooit dewelke werd aanschouwd als een god.

X-Men: Apocalypse wordt opnieuw geregisseerd door Bryan Singer en stelt jongere versies voor van enkele gekende X-Men uit de eerste films. In de vorige special vertelden we je alles over Apocalypse en zijn Four Horsemen, in deze kom je alles te weten over de nieuwe garde mutanten en de terugkerende X-Men.

 

PROFESSOR X

 • xmenapocalypseprofxEchte naam: Charles Francis Xavier
 • Vertolkt door: James McAvoy
 • Eerste verschijning: The X-Men #1 (1963)
 • Capaciteiten: Telepathie, in staat om gedachten te lezen/manipuleren, psychische aanvallen uit te voeren, astrale projectie, genie
 • X-filmverschijningen: X-Men (2000), X2: X-Men United (2003), X-Men: The Last Stand (2006), X-Men Origins: Wolverine (2009, cameo), X-Men: First Class (2011), The Wolverine (2013, post-credits cameo), X-Men: Days of Future Past (2014)

 

De oprichter van de X-Men en de bezieler van de droom dat mensen en mutanten vreedzaam kunnen samenleven. Charles Xavier heeft al enorm veel opgeofferd. Hij en Mystique groeiden uit elkaar, zijn beste vriend Magneto werd zijn grootste vijand, hij verloor het gebruik van zijn benen, verschillende leerlingen (en binnenkort ook zijn haar). Maar inmiddels lijken de gemoederen wat bedaard. Nadat Mystique de Amerikaanse president redde tien jaar geleden is de haat jegens mutanten wat getemperd. Er is echter nog veel werk aan de winkel en de opnieuw geopende Xavier’s School for Gifted Youngsters maakt hier een belangrijk deel van uit. Charles heeft ook nog steeds een goede band met CIA-agente Moira MacTaggart, dewelke hem waarschuwt voor een gevaarlijke nieuwe mutantendreiging…

xmenapocharles

In X-Men: Apocalypse wordt echter duidelijk dat er altijd conflicten zullen bestaan en dat af en toe mutanten met kwaadaardige bedoelingen de hele wereld kunnen bedreigen. Het is tijdens het conflict met Apocalypse waar Xavier beseft wat de ware missie is van zijn X-Men: een wereld beschermen die hen haat en vreest…

 

MYSTIQUE

 • xmenapocalypsemystiqueEchte naam: Raven Darkholme
 • Vertolkt door: Jennifer Lawrence
 • Eerste verschijning: Ms. Marvel #16 (1978)
 • Capaciteiten: Kan van gedaante veranderen, lichte genezingsfactor en vertraagde ouderdom, extreem lenig en snelle reflexen, experte in verschillende gevechtskunsten
 • X-filmverschijningen: X-Men (2000), X2: X-Men United (2003), X-Men: The Last Stand (2006), X-Men: First Class (2011), X-Men: Days of Future Past (2014)

 

Terwijl Mystique in de comics meermaals de X-Men bevocht, voornamelijk enkel aan zichzelf denkt en het pad bewandelt tussen manipulatieve schurk en antiheldin, is ze in de nieuwere X-Men-films meer uitgegroeid tot een ware heldin. Hier groeide Raven samen op met Charles Xavier en vervoegde ze zijn eerste X-Men-team. Daarna volgde ze Magneto. Daarna trok ze er alleen op uit om mutanten in benarde posities te bevrijden. In 1973 redde ze de Amerikaanse president van Magneto, en dat voor de ogen van de hele wereld.

In de ogen van meerdere jonge mutanten is Mystique nu een heldin, zelfs een idool. Hoewel ze extreem trots blijft op haar mutant-zijn, is ze nu echter genoodzaakt om in haar menselijke gedaante te blijven rondlopen om niet opgemerkt te worden.

xmenapocalypsemystique

In X-Men: Apocalypse is Mystique nog steeds bezig met mutanten te redden van onrecht en wordt ze ongewild in een leiderspositie bij de nieuwe X-Men – dewelke enorm naar haar opkijken – geduwd. Haar positie als mutantenidool maakt haar een waardevolle speler en plaatst haar opnieuw tussen Professor X en Magneto in het conflict tegen Apocalypse…

 

BEAST

 • xmenapocalypsebeastEchte naam: Henry “Hank” McCoy
 • Vertolkt door: Nicholas Hoult
 • Eerste verschijning: The X-Men #1 (1963)
 • Capaciteiten: Geniale wetenschapper en uitvinder, beestachtig uiterlijk met verbeterde zintuigen, reflexen, lenigheid, genezingsfactor en supersterk
 • X-filmverschijningen: X2: X-Men United (2003, cameo), X-Men: The Last Stand (2006), X-Men: First Class (2011), X-Men: Days of Future Past (2014)

[divider]

Hank McCoy, alias Beast, is de enige mutant die zowel in de comics als in de films behoorde tot het oorspronkelijke X-Men-team. Als één van de beste vrienden van Professor Xavier vervult hij een belangrijke rol binnen de school. Hank is hier, net zoals in de comics, een tragisch personage. Een briljante geest, gevangen in een (voor hem) verkeerd lichaam. In een poging zijn mutatie te onderdrukken, transformeerde hij in een nog groter beest. Inmiddels heeft hij zijn serum zodanig bijgewerkt dat hij Hulk-gewijs in Beast-modus kan overschakelen.

xmenapocalypsebeast

In X-Men: Apocalypse vinden we Beast opnieuw terug aan de zijde van Professor X als een trouwe vriend. Ook zijn spanning met Mystique leidt ertoe dat hij mee aan de geboorte staat van een nieuw team X-Men om Apocalypse en de zijnen te bestrijden…

 

QUICKSILVER

 • xmenapocalypsepietroEchte naam: Pietro Maximoff
 • Vertolkt door: Evan Peters
 • Eerste verschijning: The X-Men #4 (1964)
 • Capaciteiten: Supersnelheid
 • X-filmverschijningen: X-Men: Days of Future Past (2014)

 

Pietro Maximoff, de supersnelle en opvliegende mutant gekend als Quicksilver, was maar kort te zien in X-Men: Days of Future Past, maar stal de show. In X-Men: Apocalypse belooft hij hetzelfde te doen met de visuele hoogstandjes die zijn supersnelheid kan opleveren. Van zijn tweelingzus, Wanda/Scarlet Witch, ontbreekt wel elk spoor. De Marvel-tweeling wordt dus opgedeeld tussen Marvel Studios, die Scarlet Witch gebruiken in de Avengers-films, en 20th Century Fox, dewelke van Quicksilver een X-Man maken.

xmenapoquicksilver

In X-Men: Apocalypse volgt men een verhaallijn die – tot sinds kort (because of Hollywood) – meer dan dertig jaar lang waar was in de Marvel-comics. Quicksilver is de zoon van Magneto. De twee hebben elkaar in de films al ontmoet, maar inmiddels is Pietro achter de waarheid gekomen. Magneto zelf weet echter nog niets. Pietro komt terecht bij Xavier om zijn raad te vragen, maar wordt daarmee in een geheel ander conflict gezogen…

 

CYCLOPS

 • xmenapocalypsecyclopsEchte naam: Scott “Slim” Summers
 • Vertolkt door: Tye Sheridan
 • Eerste verschijning: The X-Men #1 (1963)
 • Capaciteiten: Optische energiestralen, natuurlijke leider, behendig in gevechtskunsten
 • X-filmverschijningen: X-Men (2000), X2: X-Men United (2003), X-Men: The Last Stand (2006), X-Men Origins: Wolverine (2009), X-Men: Days of Future Past (2014, cameo)

[divider]

In de comics gekend als de allereerste X-Man en de legendarische veldleider van Marvel’s vrolijke mutanten. Scott Summers, alias de van optische stralen voorziene Cyclops, is een natuurlijke leider, een occasionele mutantenrevolutionair en een ware bad-ass. Althans, toch in de comics. In de eerste films (en in de Wolverine-prequel) merkten we daar nog niet zo heel veel van, maar in X-Men: Apocalypse krijgt men opnieuw te kans om Cyclops alle eer aan te doen.

xmenapocalypsecyclops

In deze versie is Cyclops niet de oudere, maar jongere broer van Alex Summers, dewelke als Havok deel uitmaakte van het X-Men: First Class-team. Zijn immense krachten beginnen zich nog maar net te ontluiken en Scott heeft moeite om ze te controleren. Hij wordt via zijn broer naar de school van Professor Xavier doorverwezen, waar hij uiteindelijk belooft uit te groeien tot de leider van de X-Men en uiteraard een zekere spanning ontwikkelt met diens andere leerling: Jean Grey.

 

JEAN GREY

 • xmenapocalypsejeanVertolkt door: Sophie Turner
 • Eerste verschijning: The X-Men #1 (1963)
 • Capaciteiten: Telekinese en telepathie, kan zaken verplaatsen/manipuleren met haar gedachten, gedachten lezen en manipuleren, een neiging om telkens uit de dood te verrijzen
 • X-filmverschijningen: X-Men (2000), X2: X-Men United (2003), X-Men: The Last Stand (2006), The Wolverine (2013, cameo), X-Men: Days of Future Past (2014)

 

Jean Grey, alias Marvel Girl, alias Phoenix, was in de comics één van Professor Xavier’s oorspronkelijke vijf X-Men. Haar immense telekinetische en telepathische krachten maken van haar één van de machtigste mutanten aller tijden. Ze eisten echter wel een zware tol van de goedhartige Jean. Zelfs met de hulp van Professor X, had Jean moeite ze onder controle te houden, zoals ook duidelijk bleek in de eerste X-Men-filmtrilogie – waar ze als de losgeslagen Dark Phoenix verantwoordelijk was voor M-Day.

xmenapocalypsejean

In X-Men: Apocalypse zijn die gebeurtenissen uit de continuïteit gewist en zien we hoe Jean bij de X-Men terechtkomt als Xavier’s eerste nieuwe leerling. Als duidelijk het machtigste lid van het nieuwe team X-Men, zou zij weleens de sleutel kunnen zijn tot het verslaan van Apocalypse. Phoenix, anyone?

 

NIGHTCRAWLER

 • xmenapocalypsekurtEchte naam: Kurt Wagner
 • Vertolkt door: Kodi Smit-McPhee
 • Eerste verschijning: Giant-Sized X-Men #1 (1975)
 • Capaciteiten: Teleportatie, extreem lenig, expert zwaardvechter, behendig met zijn staart, kan makkelijk in de schaduw verdwijnen
 • X-filmverschijningen: X2: X-Men United (2003)

[divider]

Je zou het vanwege zijn demonische uiterlijk niet geven, maar de Duitse Kurt Wagner is extreem gelovig en goedhartig. Als de teleporterende Nightcrawler is hij sinds jaar en dag één van de vrolijkste leden van de X-Men vanaf de moment dat hij door Professor X gered werd van een mogelijk fatale lynchbeurt. In de comics is Nightcrawler de zoon van Mystique en de demonische Azazel (waarvan we ook een versie zagen in X-Men: First Class). In de films, not so much.

xmenapocalypsenightcrawler

In X-Men: Apocalypse vinden we Nightcrawler terug in één van de ondergrondse fight clubs voor mutanten. Ironisch, wanneer je bedenkt dat zijn oudere versie tussen X2 en X-Men: The Last Stand het team verliet omdat hij in feite een vredelievende man is en niet opgezet was met conflict. Het is hoe dan ook eens wat anders dan het circus. Hoe dan ook, zal deze jonge Nightcrawler een belangrijke rol vervullen in het conflict tegen Apocalypse en zijn Four Horsemen…

 

Tot zover de samenstelling van het nieuwe X-Men-team, maar de volgende toekomstige en/of voormalige X-Men hebben ook kleine rollen in de film:

HAVOK

 • Echte naam: Alexander “Alex” Summers
 • Vertolkt door: Lucas Till
 • Eerste verschijning: The X-Men #54 (1969)
 • Capaciteiten: Energie-absorptie en projectie, behendig in gevechtskunsten en militaire tactieken
 • X-filmverschijningen: X-Men: First Class (2011), X-Men: Days of Future Past (2014)

 

In de comics is Alex Summers, alias Havok, de jongere broer van Cyclops en stond hij steeds wat in diens schaduw. Uiteindelijk groeide Havok ook uit tot een ware leider voor de X-Men, X-Factor, de kosmische Starjammers en zelfs de Uncanny Avengers. In de films was Havok één van de eerste X-Men en de oudere broer van Scott. Na zijn tijd bij de X-Men kwam hij terecht in de paramilitaire mutanteneenheid van William Stryker in Vietnam, waarvan hij werd bevrijd door Mystique.

xmenapocalypsehavok

In X-Men: Apocalypse wordt Havok herenigd met Professor X en stelt hij zijn vervreemde jongere broer – wiens mutantenkrachten inmiddels ook aan het ontluiken zijn – voor tot de school waar ook hij zijn krachten leerde controleren. Leuk weetje: in de comics zijn Cyclops en Havok, vanwege hun bloedband, immuun aan elkaars energiestralen.

 

JUBILEE

 • Echte naam: Jubilation Lee
 • Vertolkt door: Lana Condor
 • Eerste verschijning: Uncanny X-Men #244 (1988)
 • Capaciteiten: Kan pyrotechnische energieballen projecteren, denk vuurwerk met wat meer kracht erachter
 • X-filmverschijningen: X-Men (2000, cameo), X2: X-Men United (2003, cameo), X-Men: The Last Stand (2006, cameo)

[divider]

De vrolijke mallrat Jubilee vervulde in de jaren 90 de rol van jonge sidekick/portaal van de leek bij de X-Men. Een positie die in de jaren 80 toebehoorde aan Kitty Pryde (en in de eerste films door Rogue). In de comics heeft ze al een hele karakterboog doorgemaakt (en is ze inmiddels, jawel, een vampier), maar in de films bleef het bij enkele korte cameo’s.

In X-Men: Apocalypse is haar rol als een studente op de school van Xavier wat groter. Voor de eerste keer ooit is ze nu even oud als X-Men-zwaargewichten als Cyclops en Storm, maar aan het conflict met Apocalypse en de Four Horsemen doet ze nog niet mee.

xmenapocalypsejubilee

 

WOLVERINE

 • Echte naam: James “Logan” Howlett
 • Vertolkt door: Hugh Jackman
 • Eerste verschijning: The Incredible Hulk #180-181 (1974)
 • Capaciteiten: Versnelde genezingsfactor, vertraagde ouderdom/bijna onsterfelijk, verhoogde zintuigen, expert vechtersbaas, voorzien van drie intrekbare klauwen in elke voorarm, botten gelegerd met onbreekbaar Adamantium-metaal
 • X-filmverschijningen: X-Men (2000), X2: X-Men United (2003), X-Men: The Last Stand (2006), X-Men Origins: Wolverine (2009), X-Men: First Class (2011, cameo), The Wolverine (2013), X-Men: Days of Future Past (2014)
 

De bekendste X-Man aller tijden kan ook in X-Men: Apocalypse niet ontbreken. Toch blijft zijn rol hier vrij beperkt. In alweer een herhaling van Wolverine‘s oorsprong zien we de geklauwde harige Canadees in volledige losgeslagen Weapon X-modus. Logan heeft net via een pijnlijk experiment in de Weapon X-faciliteit aan het Alkalimeer (onder leiding van kolonel William Stryker) zijn adamantium gekregen en hij is niet blij… *SNIKT!*

xmenapocalypsewolverine

De kans is klein dat Wolverine – dewelke in de jaren 70 uit de Hudsonrivier in Washington werd gevist na het conflict met de Sentinels – deze procedure vrijwillig onderging. De gebeurtenissen van X-Men Origins: Wolverine (2009) zijn dus nooit gebeurd, maar de flashbackscènes uit X2: X-Men United waarschijnlijk wel.

 

Alles over Apocalypse en de Four Horsemen vind je hier!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.