Random Article


X-Men: Apocalypse Special – Maak Kennis met Apocalypse en zijn Four Horsemen

 

Posted 12/05/2016 by

X-Men: Apocalypse, de inmiddels negende film in de filmfranchise van 20th Century Fox gebaseerd op Marvel‘s vrolijke mutanten, knalt op 18 mei de bioscoopzalen binnen. Deze sequel tot X-Men: First Class (2011) en X-Men: Days of Future Past (2014) speelt zich af in de jaren 80 en ziet het team van Professor Charles Xavier te maken krijgen met de verrezen En Sabah Nur/Apocalypse, de eerste mutant ooit dewelke werd beschouwd als een god.

X-Men: Apocalypse wordt opnieuw geregisseerd door Bryan Singer en stelt jongere versies voor van enkele gekende X-Men uit de eerste films. Wij vertellen je in deze special alles wat je moet weten over Apocalypse, hoofdschurk van dienst, en de mutanten die hij rekruteert als zijn Four Horsemen.

 

APOCALYPSE

 • xmenapoposterEchte naam: En Sabah Nur
 • Vertolkt door: Oscar Isaac
 • Eerste verschijning: X-Factor #5-6 (1986)
 • Capaciteiten: Onsterfelijk, telekinese, telepathie, technopathie, meestermanipulator en strateeg, genezingsfactor, supersterk, energie- en massamanipulatie, vergaart krachten van andere mutanten, kortom: een god
 • X-filmverschijningen: X-Men: Days of Future Past (2014, post-credits)

 

En Sabah Nur (Arabisch voor “het ochtendlicht”, maar door Marvel vertaald als “The First One”) werd eeuwen geleden geboren in Aqaba. In het oude Egypte werd al snel duidelijk dat En Sabah Nur de uitverkorene was. Als ‘s werelds allereerste drager van het X-gen (en dus de allereerste mutant) vertoonde hij kracht als nooit tevoren. Hij stichtte beschavingen/wierp ze om naar believen en werd steeds bijgestaan door vier volgelingen – zijn Four Horsemen (Death, Pestilence, War en Famine) – en zijn uiteindelijke nakomelingen, de cultachtige Clan Akkaba. In de comics werd zijn macht groter door het vinden van buitenaardse technologie waaruit hij zijn harnas bouwde (deze was afkomstig van de goddelijke Celestials), in de film kan hij uiteindelijk de krachten van andere mutanten uitvergroten, maar ook voor zichzelf vergaren.

xmenapocalypse

Doorheen de jaren waren Apocalypse en zijn volgelingen verantwoordelijk voor het omverwerpen van verschillende beschavingen (zoals de Oud-Egyptische, Oud-Griekse en Romeinse, maar ook de Mayacultuur en het mythische Atlantis) en inspireerde hij het apocalyptische laatste hoofdstuk van de Bijbel. Ze opereerden steeds onder het credo van “het recht van de sterkste”. Wat zwak is, hoort niet te leven, daar zal Apocalypse wel voor zorgen.

In de Marvel-comics is Apocalypse sinds zijn debuut in de jaren 80 zeer snel één van de grootste en belangrijkste vijanden van eerst X-Factor, later de X-Men geworden en de focus van vele grote verhaallijnen. Hij is één van de oudste en machtigste wezens in het Marvel-universum en zijn carrière strekt zich uit van het oude Egypte tot verre, meestal post-apocalyptische toekomstscenario’s. Hij heeft al meerdere Marvel-superhelden tot zijn Horsemen kunnen maken, waaronder Wolverine, Angel, Gambit, Sunspot en zelfs de Hulk. Steeds wordt hij echter tegen gehouden door de X-Men, maar de onsterfelijke mutant keert ook steeds opnieuw terug na een winterslaap of zelfs in andere lichamen.

apocalypseages

In de X-Men-films zijn we inmiddels in 1982 en ontwaakt Apocalypse uit een slaap van meer dan duizend jaar. Mutanten zijn zeer gekend in de wereld (dankzij Mystique’s redding van de Amerikaanse president in 1973 en verslaan van Magneto) en er heerst een moeizame vrede tussen mens en mutant. Apocalypse vindt echter dat er een wereldwijde zuivering mag plaatsvinden. Enkel de sterksten onder zijn “kinderen” verdienen het om te overleven. Hij trekt eropuit en zoekt vier machtige volgelingen…

 

MAGNETO

 • xmenapomagnetoEchte naam: Erik “Magnus” Lehnsherr/Max Eisenhardt
 • Vertolkt door: Michael Fassbender
 • Eerste verschijning: The X-Men #1 (1963)
 • Capaciteiten: Manipulatie van magnetische velden, krachtveldenprojectie, helm beschermt tegen telepathische aanvallen
 • X-filmverschijningen: X-Men (2000), X2: X-Men United (2003), X-Men: The Last Stand (2006), X-Men: First Class (2011), The Wolverine (2013, cameo), X-Men: Days of Future Past (2014)

[divider]

Erik “Magnus” Lehnsherr, alias Magneto, de oudste vriend/vijand van X-Men-oprichter Charles Xavier, is één van de machtigste mutanten ter wereld en richtte in deze versie van het verhaal mee de X-Men op. Hij gelooft oprecht in de superioriteit van de mutant over de mens en vindt dat mutanten de wereld moeten erven. De mensheid heeft in zijn ogen haar kans gehad en zal nooit samen willen/kunnen leven met het mutantenras, een visie die zijn oude vriend Charles Xavier niet deelt. Dat leidde uiteindelijk tot een breuk tussen de twee. Magneto’s wereldbeeld, woede en wraakzucht stammen af van zijn traumatische jeugd in een Duits concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierin zag de jonge Magneto (overigens een jood en een overlever van de Holocaust) tot welke gruwelen de mensheid allemaal in staat kan zijn. Ironisch genoeg ziet hij de “zwakkere mensheid” net op dezelfde manier zoals de nazi’s de joden zagen.

xmenapocalypsemagneto

In X-Men: Apocalypse zijn we 10 jaar na Magneto’s mislukte moordpoging van de Amerikaanse president in het Sentinel-incident. Terwijl Mystique aanzien wordt als een heldin, dient Erik onder te duiken. We vinden hem terug in Polen, waar hij inmiddels een gezinnetje wist te stichten en zijn woede wat los te laten. Toch weten de mens-mutant conflicten en tragedies die hieruit volgen de meester van het magnetisme weer te vinden. Wanneer hij alweer op een dieptepunt zit na het verlies van zijn vrouw en kind, krijgt hij een bezoekje van Apocalypse, dewelke hem weet te rekruteren als War – zijn machtigste Horseman.

Leuk weetje: Het is de tweede keer dat Magneto tot de Horseman War wordt omgetoverd, de eerste was in de X-Men: Evolution-animatiereeks.

 

(ARCH)ANGEL

 • xmenapoangelEchte naam: Warren Worthington III
 • Vertolkt door: Ben Hardy
 • Eerste verschijning: The X-Men #1 (1963)
 • Capaciteiten: Vleugels, versnelde genezingsfactor, vlijmscherpe vleugels en pijlen (enkel als Archangel)
 • X-filmverschijningen: X-Men: The Last Stand (2006)

[divider]

De van vleugels voorziene rijkeluiszoon Warren Worthington III was in de Marvel-comics als Angel één van de vijf oorspronkelijke X-Men en zo ongeveer de enige die zijn gaven als een zegen zag in plaats van een vloek. In de films zagen we hem al eerder in een relatief kleine rol als een proefkonijn voor de Mutant Cure in The Last Stand, maar deze gebeurtenissen en versie van het personage zijn inmiddels uit de continuïteit gewist.

xmenapocalypseangel

In X-Men: Apocalypse vinden we een jonge Warren terug als een vechtersbaas in ondergrondse kooigevechten tussen mutanten. Nadat zijn vleugels zwaar beschadigd geraken, verkrijgt hij nieuwe, vlijmscherpe metalen vleugels dankzij Apocalypse (gelijkaardig aan de gebeurtenissen uit de comics, waar Angel door Apocalypse tijdelijk omgetoverd werd tot de duistere Death/Archangel nadat zijn vleugels geamputeerd moesten worden). Ook in de film wordt Angel dus Archangel, alias Death – een Horseman van Apocalypse. Van zijn flamboyante persoonlijkheid uit de comics schiet echter niet veel meer over…

 

STORM

 • xmenapostormEchte naam: Ororo Munroe
 • Vertolkt door: Alexandra Shipp
 • Eerste verschijning: Giant-Size X-Men #1 (1975)
 • Capaciteiten: Manipulatie van het weer, kan glijden op luchtstromingen, expert in vechtkunsten, natuurlijke leidster
 • X-filmverschijningen: X-Men (2000), X2: X-Men United (2003), X-Men: The Last Stand (2006), X-Men: First Class (2011, cameo), X-Men: Days of Future Past (2014, cameo)

Van een dakloze wees en pickpocket in de straten van Caïro tot weergodin tot leidster van de X-Men tot zelfs (even) koningin van het machtige Wakanda, thuisland van de Black Panther… De Afrikaanse Ororo Munroe, alias Storm, heeft in de Marvel-comics al een hele weg afgelegd. Ook in de films was ze steeds één van de belangrijkste en machtigste lesgevers in de Xavier’s School for Gifted Youngsters gebleken.

xmenapocalypsestorm

In X-Men: Apocalypse zien we hoe Storm als jonge wees en dievegge uiteindelijk bij de X-Men terechtkomt. Eerst wordt ze echter wel gerekruteerd door Apocalypse, in wie ze een soort vaderfiguur ziet die haar mee leert haar enorme krachten te hanteren. Als Famine wordt ze zijn eerste nieuwe Horseman. Toch schuilt er nog heel wat goeds in Ororo en kijkt ze op naar Mystique, dewelke 10 jaar geleden het leven van de Amerikaanse president wist te redden. Pittig detail: voor de look van deze rebelse Storm wordt er gekeken naar haar eveneens rebelse en uit de jaren 80 afkomstige mohawk-periode uit de comics, toen ze tijdelijk haar krachten kwijtspeelde, haar haar afschoor en een bikeroutfit begon te dragen.

Leuk weetje: Ook voor Storm is het de tweede keer dat ze Famine wordt, de eerste keer was – net als Magneto als War – in de X-Men: Evolution-animatieserie. Ze werd echter ook al een Horseman in een Marvel What If?-comic uit de jaren 90.

 

PSYLOCKE

 • xmenapopsylockeEchte naam: Elizabeth “Betsy” Braddock
 • Vertolkt door: Olivia Munn
 • Eerste verschijning: Captain Britain #8 (1976)
 • Capaciteiten: Experte in verschillende gevechtskunsten, telekinese, telepathie, psychische katana en mes
 • X-filmverschijningen: X-Men: The Last Stand (2006)

[divider]

In de comics debuteerde de Britse Betsy Braddock als een zijpersonage in de reeks van haar tweelingbroer, Brian Braddock, alias Marvel’s Captain Britain. Uiteindelijk werd Psylocke in de X-Men-comics geschreven en onthuld als een relatief machtige mutant. Na een tijdje bij de X-Men fuseerde ze met het lichaam van de Japanse ninjamoordenares Kwannon en veranderde haar look volledig. Het is ook deze jaren 90 (& beyond) versie van Psylocke die gebruikt wordt in X-Men: Apocalypse.

xmenapocalypsepsylocke

Psylocke’s korte cameo in X-Men: The Last Stand als een lid van Magneto’s laatste Brotherhood viel lachwekkend te noemen, maar deze nieuwe versie ziet er alvast zeer comicbookgetrouw uit. In de film stelt ze haar telekinetische, telepathische en vooral gevechtskunsten ten dienste van de mutantenspotter Caliban. Daarna wordt ze gerekruteerd door Apocalypse als de Horseman Pestilence. Ook hier blijft Psylocke dus aan de kant van de kwaadaardige mutanten staan en wordt er niet al te diep ingegaan op haar achtergrond, maar we krijgen dan weer wel een pak meer van haar uitzonderlijke gaven te zien…

 

Next up: Professor X, Mystique en hun nieuwe X-Men!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.