Random Article


De Toekomst van het Marvel Film Universum – Onze Voorspellingen en Verwachtingen

 


Posted 03/05/2016 by

Er zijn momenteel meer op comics gebaseerde films en tv-series dan ooit tevoren en dat lijkt de komende jaren niet te veranderen. Waar de verschillende comicbookadaptaties naartoe gaan, dat weten enkel de grote studio’s. Brainfreeze helpt echter een handje door onze voorspellingen en verwachtingen voor de komende jaren in een nieuwe specialreeks te steken. Het helpt natuurlijk enorm wanneer je weet hebt van de uitgebreide comicbookgeschiedenis van vele projecten… en speculeren is gewoon leuk!

We gaan verder met de toekomst van het Marvel Cinematic Universe, het filmuniversum van Marvel Studios en Walt Disney Pictures. In 2008 gestart met Iron Man. Inmiddels zijn we 12 films verder en werd dit jaar Phase 3 van het filmuniversum gestart met Captain America: Civil War – de dertiende prent in het MCU. Deze fase zal nog een tiental films tellen tot en met 2019, waarna in 2020 Phase 4 kan beginnen. Dit zijn onze voorspellingen en verwachtingen voor de films van Marvel’s Phase 3

Opgelet: mogelijke spoilers! (we moesten maar eens juist zitten)

 

DOCTOR STRANGE

 • Regie: Scott Derrickson
 • Cast: Benedict Cumberbatch als Doctor Stephen Strange, Tilda Swinton als The Ancient One, Benedict Wong als Wong, Chiwetel Ejiofor als Baron Karl Mordo
 • Release: oktober 2016

Opzet: Stephen Strange is een begaafde, maar arrogante chirurg die tijdens een auto-ongeval zijn handen verpletterd ziet geraken. Hij zoekt de hele wereld af naar een oplossing en komt terecht bij de Ancient One, dewelke hem traint in de mystieke kunsten en kennis laat maken met magische werelden. Stephen wordt uiteindelijk Doctor Strange, de Sorcerer Supreme van het Marvel-universum en komt in conflict met Mordo, een voormalige student van de Ancient One. De film belooft onze eerste kijk op de meer mystieke en magische kant van het Marvel-filmuniversum te worden, met parallelle werelden, andere dimensies en zeer vreemde visuele effecten.

docstrange

Link tot het grotere MCU: Vrij beperkt. Stephen Strange werd in The Winter Soldier al eens genoemd als een mogelijk doelwit van HYDRA, maar het grote publiek weet maar weinig van zijn bestaan af en ziet hem als een zoveelste excentriekeling in een excentriek deel van New York City. Strange is dan ook het type dat de wereld weet te redden in het geheim en ook zijn immense krachten geheim weet te houden, zelfs de Avengers weten maar weinig van zijn daden af. Desalniettemin zou het kunnen dat in deze prent de vijfde Infinity Stone opduikt (de Soul en Time Stones ontbreken immers nog) en de Doctor zo uiteindelijk in de gebeurtenissen van Infinity War betrokken geraakt. Toch is Strange hoe dan ook niet zo’n teamplayer om al meteen bij de Avengers betrokken te geraken, zoals wel het geval was bij Ant-Man. Waar we in de solofilm van die laatste al een easter egg kregen naar bovennatuurlijke Marvel-wezens als Eternity, zouden we deze hier pas echt zien verschijnen. Ook hopen we op Dormammu, heerser van de Dark Dimension.

Comics ter inspiratie: Strange Tales door Stan Lee en Steve Ditko, Doctor Strange: The Oath door Brian K. Vaughan, de New Avengers-run door Brian Michael Bendis, Doctor Strange: Season One en de All-New Marvel Doctor Strange-reeks door Jason Aaron.

Post-credits: Indien er een Infinity Stone in de film komt, krijgen we een inleidende teaser voor Thor: Ragnarok. Zo niet, zou een grappige ontmoeting tussen Dr. Strange en Spider-Man in New York City – de twee grote Marvel-personages mede-gecreëerd door Steve Ditko – wel gepast zijn.

 

GUARDIANS OF THE GALAXY, VOL.2

 • Regie: James Gunn
 • Cast: Chris Pratt als Peter Quill/Star-Lord, Zoe Saldana als Gamora, Vin Diesel als Groot, Bradley Cooper als Rocket Raccoon, Dave Bautista als Drax The Destroyer, Michael Rooker als Yondu Udonta
 • Release: mei 2017

Opzet: Peter Quill, alias Star-Lord, en zijn mede Guardians of the Galaxy trekken de wijde ruimte in, op zoek naar de echte vader van Peter. Dit alles op de soundtrack van Awesome Mixtape Volume 2. Of Quill’s vader dan ook J’Son, keizer van het intergalactische Spartoi-rijk, blijkt te zijn, is nog maar de vraag. Hoogstwaarschijnlijk opteert men voor een ander kosmisch Marvel-personage. Qua humor en actie mogen we exact hetzelfde verwachten als de vorige film, maar zware gevolgen voor de toekomst van het Marvel-filmuniversum zal deze niet hebben.

gotg2

Link tot het grotere MCU: Miniem. We bevinden ons nog altijd in de verre ruimte en verwachten deze keer zelfs geen Thanos of Infinity Stones – tenzij in de mid-credits scène. De Marvel-kosmos wordt daarentegen wel uitgebreid, met opnieuw rollen voor de Ravagers, het Nova Corps, het debuut van Mantis en nog meer buitenaardse rassen. Regisseur James Gunn is zo ongeveer de enige die volledige creatieve vrijheid van Marvel Studios lijkt te krijgen en hij zal deze benutten ook om de kosmische uithoek van het filmuniversum uit te breiden. We weten echter al wel dat er opnieuw een cameo is voor Nathan Fillion op posters als de aardse acteur Simon Williams (Wonder Man uit de comics). Er zullen dus nog wel enkele scènes zijn die zich op Aarde afspelen.

Comics ter inspiratie: De Guardians of the Galaxy-run en Annihilation-events door Abnett/Lanning, de huidige Guardians of the Galaxy-reeksen door Brian Michael Bendis

Post-credits: Doe maar opnieuw iets met Howard the Duck en Cosmo, het zou een leuke running gag kunnen worden.

 

SPIDER-MAN: HOMECOMING

 • Regie: Jon Watts
 • Cast: Tom Holland als Peter Parker/Spider-Man, Marisa Tomei als May Parker-Reilly, Chris Evans als Steve Rogers/Captain America, Robert Downey Jr. als Tony Stark/Iron Man
 • Release: juli 2017

Opzet: De jonge Peter Parker zet zijn carrière als Spider-Man voort. Hij probeert zijn schoolleven te combineren met zijn superheldencarrière, terwijl hij zijn ervaringen geheim moet houden van tante May. Gelukkig krijgt hij wat hulp van Tony Stark/Iron Man. We verwachten, naast referenties naar Norman Osborn/Green Goblin en mogelijk Doctor Octopus, een klassieke villain die nog niet in de vorige films verscheen. The Vulture, Mysterio en Kraven The Hunter zijn hiervoor de beste keuzes – waardoor de opbouw naar een uiteindelijke Sinister Six vergemakkelijkt wordt. Flashbacks naar het oorsprongsverhaal zullen er ongetwijfeld zijn, maar er hoeft niet te veel bij stilgestaan worden. De bedoeling is om Spidey in het filmuniversum te cementeren als dé grote held van de volgende generatie Marvel-superhelden, dewelke opkijkt naar zowel Captain America als Iron Man. Spider-Man: Homecoming wordt één van de meest humoristische en luchtige films van Phase 3.

Spider-man

Link tot het grotere MCU: Zeer groot, Spider-Man wordt immers voor Phase 4 wat Iron Man was voor Phase 1. Naast Iron Man is het niet onwaarschijnlijk dat ook een voortvluchtige Captain America, en mogelijk zelfs nog andere Avengers, een cameo krijgen. Marvel’s New York wordt hierbij ook uitgebreid met elementen uit de Spidey-mythos zoals de Daily Bugle en OsCorp en de Civil War-referenties zullen ons om de oren vliegen.

Comics ter inspiratie: De oorspronkelijke The Amazing Spider-Man-run door Stan Lee en Steve Ditko, Ultimate Spider-Man door Brian Michael Bendis en Mark Bagley, Spider-Man: Season One en de Spectacular Spider-Man- en Ultimate Spider-Man-animatiereeksen.

Post-credits: Een leuke ontmoeting tussen Spider-Man en Ant-Man, die zijn nieuwe partner de Wasp voorstelt. Cue the insect jokes…

 

THOR: RAGNAROK

 • Regie: Taika Waititi
 • Cast: Chris Hemsworth als Thor Odinson, Anthony Hopkins als Odin, Tom Hiddleston als Loki, Mark Ruffalo als Bruce Banner/Hulk, Jaimie Alexander als Lady Sif, Idris Elba als Heimdall, Cate Blanchett als Hela, Samuel L. Jackson als Nick Fury
 • Release: november 2017

Opzet: Loki kroop in de huid van Odin en zit op de troon van Asgard. Het einde der tijden is nabij voor de Asgardianen, want de Ragnarok-profetie dreigt werkelijkheid te worden. Samen met de Hulk trekt Thor eropuit in de Nine Realms om een manier te vinden Ragnarok tegen te houden. Zo komt hij in conflict met o.a. de tovenares Hela, godin van de dood, en de vuurdemon Surtur. Ragnarok belooft enerzijds een epische fantasy-reis en kosmische road trip doorheen verschillende werelden met de twee zwaargewichten van de Avengers in de hoofdrollen, maar tegelijk ook de donkerste Marvel-film tot hiertoe te worden met hopelijk heel wat definitieve casualties bij de Asgardianen. Wat overschiet van Asgard, wordt door Thor naar de Aarde gebracht – de mogelijkheid om de Asgardianen te laten herrijzen op Aarde wordt zo open gehouden.

hulk-thor-3

Link tot het grotere MCU: Groot. Uiteraard krijgen we hier wederom een Infinity Stone te zien en zelfs mogelijk opnieuw de Gauntlet. De film wordt, samen met Black Panther, dé meest rechtstreekse inleiding op Infinity War. Thor en Hulk moeten terugkeren naar de Avengers na de val van Asgard, maar zullen niet blij zijn met de Civil War die er zich heeft afgespeeld. Desalniettemin weten ze wat eraan zit te komen en wat er op het spel staat. De scènes op Aarde blijven deze keer zeer beperkt (géén Jane Foster of Darcy) en het wordt de eerste en laatste keer dat we alle Nine Realms zien. Hela is niet alleen de godin van de dood, ze is ook de MCU-versie van Death, in de comics de vlam van Thanos.

Comics ter inspiratie: De Ragnarok/Avengers Disassembled-verhaallijnen uit The Mighty Thor door Roy Thomas en Sal Buscema, en Michael Avon Oeming en Andrea Di Vito, de Thor-run door J. Michael Straczynski, Siege door Brian Bendis en Olivier Coipel, Fear Itself door Matt Fraction en Stuart Immonen en de Hulk Vs Thor-animatiefilm.

Post-Credits: Thanos die koers zet naar Xandar, Asgard en de Aarde, de locatie wetende van vijf – mogelijk alle zes – de Infinity Stones. En ja, hij heeft een boontje voor Hela, godin van de dood.

 

BLACK PANTHER

 • Regie: Ryan Coogler
 • Cast: Chadwick Boseman als T’Challa/Black Panther, Andy Serkis als Ulysses Klaue, Martin Freeman als Everett K. Ross
 • Release: februari 2018

Opzet: De jonge koning T’Challa van Wakanda doet – bijgestaan door zijn zus Shuri – zijn best om de positie van zijn voordien geseculariseerde land te verstevigen in een steeds vreemder wordende wereld, terwijl hij tegelijk ook zijn taken heeft als de superheld Black Panther – verdediger van Wakanda. Dit wordt de eerste keer dat we een toer doorheen de filmversie van Wakanda en diens cultuur krijgen, met heel wat politieke intriges en superheldenactie. Villains van dienst zijn de Vibranium-handelaar en terrorist Ulysses Klaue, dewelke hier pas echt Klaw wordt, en ook een terugkerende (bijna Baron) Zemo heeft een rol – deze keer met een grudge jegens Black Panther.

cwblackpanther

Link tot het grotere MCU: Zeer groot. Naast een cameo van de nog steeds in cryoslaap zijnde Winter Soldier mogen we hier nog heel wat politieke fall-out van de Civil War verwachtten, met mogelijk zelfs een rol voor Captain America, Zemo of VN-secretaris Thunderbolt Ross. Verwacht ook heel wat infodumps over het metaal Vibranium, met diens applicaties in de rest van het Marvel-universum.

Comics ter inspiratie: De Black Panther-run van Jack Kirby, de Black Panther-run door Christopher Priest, Who is the Black Panther? door Reginal Hudlin en de huidige Black Panther-reeks door Ta-Nehisi Coates

Post-Credits: Gelijkaardig aan de Ant-Man post-credits scène, krijgen we hier een scène uit Infinity War te zien waar enkele Avengers het hebben over de mogelijke hulp van de Black Panther en Wakanda in te roepen in de strijd die komen zal.

 

AVENGERS: INFINITY WAR PART 1

 • Regie: Anthony en Joe Russo
 • Cast: Chris Evans als Steve Rogers/Captain America, Robert Downey Jr. als Tony Stark/Iron Man, Chris Hemsworth als Thor Odinson, Mark Ruffalo als Bruce Banner/Hulk, Elizabeth Olsen als Wanda Maximoff/Scarlet Witch, Scarlett Johansson als Natasha Romanoff/Black Widow, Josh Brolin als Thanos
 • Release: april 2018

Opzet: Nadat Iron Man’s Avengers korte metten maken met Baron Zemo en zijn Masters of Evil, dreigt Tony Stark’s visioen uit Age of Ultron werkelijkheid te worden. De komst van de kosmische booswicht Thanos met een groter Chitauri-leger (alsook zijn generaals van de Black Order) zal niet lang meer op zich laten wachten. Aan Tony om zijn ego opzij te zetten en Steve Rogers – de voormalige Captain America – en zijn team voortvluchtige superhelden te contacteren. Thor weet van Thanos’ zoektocht naar de zes Infinity Stones en fascinatie voor Hela, godin van de dood, maar heeft het tegelijk ook druk met de politieke situatie die de komst van Asgard in het Aardse rijk met zich meebrengt. De Avengers zijn nog steeds verdeeld wanneer ze het aan de stok krijgen met de Black Order in hun zoektocht naar de resterende Infinity Stones. Ze drijven de troepen van Thanos terug, maar de kost is groot. Er zijn casualties, waaronder de machtige Vision, dewelke in tweeën werd gebroken door Thanos en wiens Infinity Stone gestolen werd door de kosmische überschurk, en Asgard – dat neer crashte op Aarde.

thanosinfinitywar

Link tot het grotere MCU: Dit is het MCU (behalve de tv-series, dan). In deze film krijgen we – naast het hedendaagse conflict van de Avengers met de Black Order – ook een oorsprongsverhaal van Thanos te zien.

Comics ter inspiratie: The Final Threat-verhaallijn uit de Avengers-run door Jim Starlin, The Thanos Quest, The Infinity Gauntlet en The Infinity War door Jim Starlin, Secret Invasion en Siege door Brian Michael Bendis, Avengers Assemble door Brian Michael Bendis en Mark Bagley, de Infinity-verhaallijn door Jonathan Hickman

Post-Credits: De overwinning van de Avengers was een uitstel van executie, zoveel is duidelijk, want inmiddels heeft Thanos de volledige Infinity Gauntlet bij elkaar gekregen. Toch heerst er hoop, in de vorm van een vergeten Kree-artefact dat spoedig contact zal maken met een zekere Carol Danvers…

 

ANT-MAN AND THE WASP

 • Regie: Peyton Reed
 • Cast: Paul Rudd als Scott Lang/Ant-Man, Evangeline Lilly als Hope Pym/The Wasp, Michael Douglas als Hank Pym, Michael Pena als Luis
 • Release: juli 2018

Opzet: Scott Lang is nog steeds voortvluchtig, maar heeft gelukkig Hank Pym’s Ant- en Giant-Man-technologie geperfectioneerd om zijn achtervolgers steeds een stapje voor te blijven en alsnog af en toe zijn dochter Cassie te zien. Wie hem echter wel weet bij te benen, is Hope Pym – dewelke in haar moeders voetsporen treedt als de nieuwe Wasp. Villain van dienst wordt Egghead, één van Hank Pym’s oudste vijanden en alweer iemand uit diens verleden dewelke een nieuwe dreiging vormt voor het superheldenkoppel. Verwacht exact dezelfde soort humor en opzet als in deel één.

antmanwasp

Link tot het grotere MCU: Redelijk. De gebeurtenissen van de Civil War wegen echter nog iets meer door dan deze van Infinity War. Dit wordt terug een meer kleinschalige film, met slechts enkele hints naar Lang’s korte tijd bij de Avengers.

Comics ter inspiratie: De Ant-Man & Wasp-verhalen uit Tales to Astonish door Stan Lee en Jack Kirby, de huidige Ant-Man-reeksen door Nick Spencer

Post-Credits: Falcon roept alweer de hulp in van Ant-Man, maar ontmoet deze keer ook diens nieuwe partner. Het wordt tijd voor de twee om het Avengers-team te vervoegen. Scott Lang’s krachten en expertise zijn tevens ook handig om de Vision te herstellen…

 

CAPTAIN MARVEL

 • Regie: onbekend
 • Cast: onbekend
 • Release: maart 2019

Opzet: Carol Danvers, een officier in de Amerikaanse luchtmacht, verkrijgt superkrachten wanneer ze in een explosie met een mysterieus buitenaards Kree-artefact verzeild geraakt. Zij wordt in feite een menselijke Kree-hybride en de volgende in lijn om Captain Marvel te worden, een mythische Kree-held. Wanneer de Kree hier weet van krijgen, sturen ze een invasiemacht op de Aarde af. Aan Carol om een oorlog tussen de twee culturen waar ze nu deel van uitmaakt af te houden.

CaptainMarvel

Link tot het grotere MCU: Zeer groot. Het is hier waar de Avengers- (Aardse uithoek) en Guardians of the Galaxy (kosmische uithoek)-franchises pas echt worden samen gebracht. Als Captain Marvel wordt Carol meteen één van de machtigste superhelden in het melkwegstelsel en komt ze op de radar van de Avengers en de Verenigde Naties terecht. Verwacht gerust een cameo van Nick Fury of James Rhodes, alias War Machine, in een diplomatische rol.

Comics ter inspiratie: De Ms. Marvel-runs door Chris Claremont en Gerry Conway, de Ms. Marvel-run door Brian Reed, de Captain Marvel-reeksen door Kelly Sue DeConnick en de nieuwste Captain Marvel-reeks door Tara Butters & Michele Fazekas

Post-Credits: Star-Lord en zijn mede Guardians of the Galaxy krijgen te horen dat de Infinity Stone die ze ooit hebben gehanteerd gestolen werd uit de kluizen van het Nova Corps en Thanos koers heeft gezet naar de Aarde. Eindelijk zal Peter Quill terugkeren naar zijn geboorteplaneet…

 

AVENGERS: INFINITY WAR PART 2

 • Regie: Anthony en Joe Russo
 • Cast: Chris Evans als Steve Rogers/Captain America, Robert Downey Jr. als Tony Stark/Iron Man, Chris Hemsworth als Thor Odinson, Mark Ruffalo als Bruce Banner/Hulk, Elizabeth Olsen als Wanda Maximoff/Scarlet Witch, Scarlett Johansson als Natasha Romanoff/Black Widow, Josh Brolin als Thanos
 • Release: april 2019

Opzet: Hoewel de Avengers nauwelijks de Black Order terugdreven en Thanos op weg stuurden om zijn wonden te likken, is de kosmische bad-ass nog steeds van plan om de Aarde te veroveren. Inmiddels heeft hij alle zes de Infinity Stones verzameld en is hij een god. De Avengers zijn echter ook terug herenigd en de Vision werd hersteld dankzij Ant-Man en Tony Stark. Toch is er nog méér nodig, zoals de kosmische Captain Marvel, de teruggekeerde Star-Lord en zijn team kosmische misfits, alsook de Black Panther, Ant-Man en de Wasp en de mystieke Dr. Strange. Alles leidt tot één laatste conflict tussen de Avengers en Thanos, dat op twee fronten wordt uitgevochten. Eén team Avengers trekt onder leiding van Captain America en Captain Marvel de ruimte in, terwijl een ander team onder leiding van Iron Man en Black Panther op Aarde blijft. Dit wordt – hopelijk – de laatste MCU-film voor vele personages, waaronder Hela en Loki – dewelke Thanos verraden om de Avengers een kans te geven en het met hun leven bekopen. Maar dit is tegelijk ook het moment dat de Avengers – na het verslaan van Thanos – legendes worden doorheen het hele universum. De Infinity Stones worden hierna weer uit elkaar gehaald en veilig gehouden door Black Panther, Iron Man, Star-Lord, Captain Marvel, Dr. Strange en Vision – maar hun tijd als de MacGuffins van dienst is voorbij…

Thanos_vs_Marvel_

Link tot het grotere MCU: Dit is het grotere MCU (behalve de tv-series, dan).

Comics ter inspiratie: The Final Threat-verhaallijn uit de Avengers-run door Jim Starlin, The Infinity Gauntlet en The Infinity War door Jim Starlin, Siege door Brian Michael Bendis en Olivier Coipel, Avengers Assemble door Brian Michael Bendis en Mark Bagley, de Infinity-verhaallijn door Jonathan Hickman

Post-Credits: Uit een interdimensionele rift stappen vier figuren. Allen zijn ze gehuld in ruimtepakken. Eén van hen is echter een tikkeltje groter dan de andere drie. We bevinden ons op het blauwe gebied van de maan, waar er een atmosfeer is waar het mogelijk is om te ademen en in de toekomst de Inhumans zich zullen vestigen. De leider van de vier zet zijn helm af en verkondigt: “Sue, we finally made it back”… Cue Marvel Phase 4.

 

Next up: het X-Men-filmuniversum van Marvel en 20th Century Fox.

Onze voorspellingen voor het DC Comics-filmuniversum vind je hier.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.