Random Article


De Toekomst van het DC Comics Film Universum – Onze Voorspellingen en Verwachtingen

 

Posted 21/04/2016 by

Er zijn momenteel meer op comics gebaseerde films en tv-series dan ooit tevoren en dat lijkt de komende jaren niet te veranderen. Waar de verschillende comicbookadaptaties naartoe gaan, dat weten enkel de grote studio’s. Brainfreeze helpt echter een handje door onze voorspellingen en verwachtingen voor de komende jaren in een nieuwe specialreeks te steken. Het helpt natuurlijk enorm wanneer je weet hebt van de uitgebreide comicbookgeschiedenis van vele projecten… en speculeren is gewoon leuk!

Beginnen doen we met het DC Extended Universe, het filmuniversum van DC Comics en Warner Bros. In 2013 gestart met de Superman-reboot Man of Steel en dit jaar verder gezet met Batman V Superman: Dawn of Justice en de opkomende Suicide Squad. Men heeft momenteel rond de 10 DC-films gepland tot en met 2020. Dit zijn onze voorspellingen en verwachtingen…

Opgelet: mogelijke spoilers! (we moesten maar eens juist zitten)

 

SUICIDE SQUAD

 • Regie: David Ayer
 • Cast: Will Smith als Floyd Lawton/Deadshot, Margot Robbie als Harleen Quinzel/Harley Quinn, Joel Kinnaman als Rick Flag, Jared Leto als The Joker, Viola Davis als Amanda Waller, Jai Courtney als Digger Harkness/Boomerang, Ben Affleck als Bruce Wayne/Batman
 • Release: augustus 2016

Opzet: The Dirty Dozen met DC-superschurken. Overheidsagente Amanda Waller stelt een team gevangen genomen superschurken samen om topgeheime missies uit te voeren met weinig slaagkans. Ze stuurt, onder veldleider Rick Flag Jr. en zijn bodyguard Katana, deze Task Force X (of “Suicide Squad”) aan achter June Moon, alias de extreem machtige en gevaarlijke Enchantress. Grote rollen zijn er voor huurmoordenaar Deadshot en de psychopathische Harley Quinn, wiens ex The Joker uiteraard ook roet in het eten komt strooien. De driehoek tussen Deadshot, Harley Quinn en The Joker drijft Batman: Assault on Arkham-gewijs de prent. We verwachten echter nog geen massavernietigingen waardoor het bestaan van de Squad publiekelijk bekend geraakt of een enorme impact op de toekomst van DCEU, dit blijft nog relatief kleinschalig.

SuicieSquad

Link met het grotere DCEU: Vermits alle villains een geschiedenis hebben met Batman, zullen we de Dark Knight ook zien opduiken in flashbacks. Dit wordt de eerste keer dat de gevangenissen van Belle Reve, mogelijk Blackgate en Arkham Asylum in het DC-filmuniversum zullen verschijnen. Superman’s naam zal meermaals vallen en mogelijk duikt de gevangen genomen Lex Luthor ook even op. Amanda Waller zal hierna nog een gastrol komen te spelen in meerdere DC-films – terwijl breakout sterren Harley en The Joker een zeer mooie toekomst tegemoet gaan in de Batman-hoek van het DC-filmuniversum. Verwacht ook zeer snel een sequel als de film het goed doet bij de fans en zijn productiebudget terugverdient. Voor een SS-sequel hebben we slechts één naam die we dan willen zien: Deathstroke.

Comics/animatiefilms ter inspiratie: De jaren 80 Suicide Squad-run door John Ostrander, de New 52 Suicide Squad, Deadshot: Beginnings, The Joker/Harley Quinn: Mad Love en Batman: Assault on Arkham.

 

WONDER WOMAN

 • Regie: Patty Jenkins
 • Cast: Gal Gadot als Diana/Wonder Woman, Chris Pine als Steve Trevor, Connie Nielsen als koningin Hippolyta, Lucy Davis als Etta Candy
 • Release: juni 2017

Opzet: De oorsprong van prinses Diana van Themyscira wordt uit de doeken gedaan. De dochter van Zeus en Hippolyta, koningin van de eeuwenoude Amazones, trekt naar Man’s World en vecht mee in de Eerste Wereldoorlog als Wonder Woman. Dit doet ze aan de zijde van o.a. Steve Trevor, een Amerikaanse soldaat. Het conflict stelt Diana enorm teleur en gedurende bijna 100 jaar verliest ze dan ook haar vertrouwen in de mensheid (waardoor ze dus WO II mist).  Tegelijk zal ze ook bruggen verbranden met haar Amazonezusters en dus tussen twee werelden komen te staan. Pas in 2016 zal een foto van haar en haar legermakkers uit 1918 in het bezit van Lex Luthor haar actief terugbrengen naar onze wereld, waar ze zich voordoet als antiquaire Diana Prince en later als Wonder Woman aan de zijde van Batman en Superman het monster Doomsday bekampt. Ares, god van de oorlog, lijkt een ideale villain voor de Wonder Woman-solofilm en kan WO I van een behoorlijk duister en geheim mythologisch kantje voorzien. De impact van de gebeurtenissen uit WO I op het grotere DCEU blijven echter miniem, het draait hier vooral om het karakter van Diana uit te diepen.

wonderwoman1918

Link met het grotere DCEU: Wonder Woman’s daden in het hedendaagse Batman V Superman: Dawn of Justice vormen het kader voor de film en het einde dient een rechtstreekse opstap naar Justice League te worden, waar Diana samen met Batman start aan een zoektocht om andere machtige wezens te zoeken. Ook kan er al wat aandacht besteed worden aan een eeuwenoud conflict tussen Themyscira en Atlantis, wat voor spanningen zal zorgen tussen Wonder Woman en Aquaman…

Comics/animatiefilms ter inspiratie: De jaren 80 Wonder Woman-run door George Pérez, de jaren 00 Wonder Woman-run door Greg Rucka, de New 52 Wonder Woman door Brian Azzarello, Wonder Woman-animatiefilm (2009) en Wonder Woman: Earth One.

 

JUSTICE LEAGUE PART ONE

 • Regie: Zack Snyder
 • Cast: Henry Cavill als Clark Kent/Kal-El/Superman, Ben Affleck als Bruce Wayne/Batman, Gal Gadot als Diana/Wonder Woman, Jason Momoa als Arthur Curry/Orin/Aquaman, Ezra Miller als Barry Allen/The Flash, Ray Fisher als Victor Stone/Cyborg, J.K. Simmons als James Gordon
 • Release: november 2017

Opzet: Na de schijnbare dood van Superman, nemen Batman en Wonder Woman het op zich om andere metahumans te zoeken. Ze komen al snel terecht bij de jonge Victor Stone, dewelke zwaargewond geraakte en dankzij zijn vader – S.T.A.R. Labs-wetenschapper Silas Stone – via buitenaardse Mother Box-technologie omgevormd werd tot Cyborg. Ook vinden ze Barry Allen, een forensisch wetenschapper die recentelijk werd omgetoverd tot The Flash, de snelste man ter wereld, en gretig is om aan een superheldencarrière te beginnen. En dan is er nog de onderzeese Aquaman, de rechtmatige doch uitgestoten en verbitterde koning van Atlantis. Hij komt, net als Wonder Woman, tussen twee werelden te staan wanneer Atlantis en Themyscira een eeuwenoude oorlog opnieuw doen oprakelen die de wereld dreigt te verdoemen. Zowel de Amazones als de Atlanteanen weten niet dat ze worden voorgelogen door Aquaman’s halfbroer Ocean Master en de nog steeds invloedrijke oorlogsgod Ares. Tenzij de helden leren samenwerken, maar dat gaat enorm moeizaam, want de luchtigheid van The Flash en Cyborg gaat nauwelijks op tegen de clashende ego’s van Aquaman, Wonder Woman en Batman. Toch is er nog hoop, want de grootste superheld onder hen blijkt helemaal niet zo dood te zijn als men vermoedde. Geïnspireerd door de terugkeer van Superman wordt de Justice League samengebracht en maken ze een einde aan het conflict. ‘s Werelds grootste superheldenteam is geboren. De Hall of Justice en de Watchtower worden opgericht.

justice-league-movie-concept-art

Link met het grotere DCEU: De mythologieën van Atlantis en Themyscira worden verder uitgediept. Superman keert terug uit de dood en de Justice League wordt voor het eerst samen gebracht. De groep maakt uiteraard heel wat machtige mensen nerveus, waaronder Amanda Waller, maar de wederopstanding van Superman creëert heel wat goodwill bij de wereldbevolking. Toch blijft Batman nachtmerries hebben en krijgt hij de waarschuwing van Lex Luthor rond die dreiging uit het donkerste deel van de ruimte niet uit zijn hoofd…

Comics/animatiefilms ter inspiratie: Superman: Panic in the Sky! en The Return of Superman uit de jaren 90, JLA: Year One, de jaren 90 JLA-run door Grant Morrison, Justice, Flashpoint, Justice League – Origin (New 52) en Justice League/Aquaman: Throne of Atlantis door Geoff Johns, alsook de Justice League: Secret Origins-episodes, Superman: Doomsday, Justice League: The Flashpoint Paradox, War en Throne of Atlantis-animatiefilms.

Laatste scène: Een ongeïdentificeerd vliegend voorwerp crasht neer nabij de pas opgerichte Justice League Watchtower. Het blijkt een Green Lantern te zijn. De vermiste testpiloot Hal Jordan. Zwaar gehavend. Hij wordt opgelapt door de League, maar heeft de onheilspellende boodschap: “There was a war in the heavens, and evil won… Darkseid is coming…”

 

THE FLASH

 • Regie: Seth Grahame-Smith
 • Cast: Ezra Miller als Barry Allen/The Flash
 • Release: maart 2018

Opzet: Forensisch wetenschapper Barry Allen werd geraakt door een bliksemschicht in zijn labo en kreeg verschillende chemische stoffen over zich heen. Hij verkreeg supersnelheid en begon een superheldencarrière als The Flash, de snelste man ter wereld en het vrolijkste, meest enthousiaste lid van de Justice League. In deze film, dewelke zich grotendeels na Justice League afspeelt, is Flash nog steeds een relatief jonge superheld die al wel vrij populair is geworden in zijn thuisstad Central City. Deze soloprent breidt vooral de wereld van de Scarlet Speedster op het grote scherm uit. Dat betekent zijn toekomstige vrouw Iris West, haar neefje Wally, de Rogues en heel wat pseudowetenschap rond de implicaties van Flash’s krachten, dat betekent tijdreizen en parallelle werelden. Van de dood van Barry’s moeder, de gevangenschap van zijn vader en de rol van de Reverse-Flash hierin blijft men nog best even weg in de films. De toon van The Flash is zeer luchtig tegenover de rest van de Justice League-films.

theflashmovieconcept

Link met het grotere DCEU: Het is in The Flash waar er voor het eerst echt sprake is van de Speed Force en het DC-multiversum (indien er cameo’s mogelijk zijn voor o.a. Grant Gustin en John Wesley Shipp als andere versies van The Flash, of zelfs eerdere versies van Superman, Batman en Wonder Woman moet DC hier gretig gebruik van maken, slechts enkele seconden beeldmateriaal uit de tv-series en oude films zijn voldoende om alle fans blij te maken). Naast parallelle realiteiten wordt ook de mogelijkheid van tijdreizen geïntroduceerd, waardoor er een terugkoppeling is met de Flash-scène uit Batman V Superman: Dawn of Justice. Hier wordt ook voor het eerst gesproken over Anti-Life als een wiskundige formule.

Comics/animatiefilms ter inspiratie: Born to Run en Terminal Velocity-verhaallijnen uit de jaren 80-90 door Mark WaidThe Flash Rebirth en de jaren 90 en 00 runs door Geoff Johns, Crisis on Infinite Earths, Final Crisis, New 52 The Flash, Justice League: The Flashpoint Paradox-animatiefilm

 

AQUAMAN

 • Regie: James Wan
 • Cast: Jason Momoa als Arthur Curry/Orin/Aquaman, Amber Heard als Mera
 • Release: juli 2018

Opzet: Deels in flashback het oorsprongsverhaal van Arthur Curry, het kind van een koningin van Atlantis en vuurtorenwachter Tom Curry, en hoe hij opgroeide tussen twee werelden. In de hedendaagse tijd, na de gebeurtenissen van Justice League, is Arthur inmiddels de koning van Atlantis geworden, is hij getrouwd met Mera en verwachten ze hun eerste kind. De film houdt zich bezig met de vele verantwoordelijkheden van Aquaman. De vervuiling van de oceanen, de positie van zijn inmiddels gekende koninkrijk tegenover de buitenwereld en de vele dreigingen die in de diepste regionen van de zeven zeeën liggen. Vijanden zijn er in de vorm van de wezens uit de Marianas Trench, alsook moderne zeepiraat Black Manta, dewelke een persoonlijke vete heeft tegen Aquaman. De film is minder luchtig dan The Flash, maar blijft wel een swashbuckling adventure met fantasy-elementen.

AquamanJason

Link met het grotere DCEU: Van alle Justice League-leden, wordt Aquaman door de buitenwereld als de gevaarlijkste geacht vanwege zijn positie als koning van een onafhankelijke natie. In tegenstelling tot Superman en Wonder Woman, dewelke hun trouw aan de mensheid al meermaals bewezen hebben, staat Arthur nog wat sceptischer tegenover de goede bedoelingen van de mens. Het wrak van de Kryptoniaanse World Engine in de Indische Oceaan wordt eindelijk opgeruimd door Atlantis als een teken van goodwill jegens de VN, maar Black Manta saboteert de operatie… Amanda Waller vertrouwt Aquaman voor geen haar en ziet Manta wel als een potentiële rekruut voor een krachtigere Suicide Squad.

Comics/animatiefilms ter inspiratie: Justice, jaren 90 Aquaman-run door Peter David, New 52 Aquaman-run door Geoff Johns, Throne of Atlantis-animatiefilm, beetje foreshadowing voor de Death of a Prince-verhaallijn uit de jaren 70

 

THE BATMAN

 • Regie: Ben Affleck
 • Cast: Ben Affleck als Bruce Wayne/Batman, Jeremy Irons als Alfred Pennyworth, Jena Malone als Barbara Gordon/Oracle, Jared Leto als The Joker
 • Release: oktober 2018

Opzet: Een meer persoonlijke, down-to-earth en grim ‘n gritty Batman-prent waar de Caped Crusader één van de grootste fouten uit zijn verleden onder ogen moet komen. Ooit werd Robin – Batman’s jongere sidekick – “vermoord” door The Joker, maar nu duikt er een nieuwe vigilante op in Gotham die wel erg aan Batman’s voormalige sidekick doet denken en de strijd heel persoonlijk maakt. Dit is de donkerste DC-prent van ze allemaal.

batmanrobincostume

Link naar het grotere DCEU: Miniem. Dit is té persoonlijk voor Batman en een te grimmige sfeer voor de League. Met The Joker krijgen we uiteraard wel een link naar Suicide Squad en wordt Arkham Asylum bezocht, met heel wat cameo’s voor Batman’s gekende vijanden. Ook Alfred Pennyworth, commissaris Gordon en zijn dochter Barbara, de voormalige Batgirl en huidige Oracle, spelen grote rollen. Laat Ben Affleck ook maar spelen met het gegeven “is de Red Hood de voormalige Robin teruggekeerd uit de dood, of werd Robin zo ver gedreven door Batman en Gotham City dat hij zelf de nieuwe Joker werd?” Een antwoord hierop krijgen we pas in de climax van de film.

Comics/animatiefilms ter inspiratie: A Death in the Family/A Lonely Place of Dying uit de jaren 80-90, Batman: Hush en Under the (Red) Hood uit de jaren 00, The Dark Knight Strikes Again door Frank Miller, de Batman: Under The Red Hood- en Batman Beyond: The Return of the Joker-animatiefilms.

 

SHAZAM

 • Regie: onbekend
 • Cast: Dwayne “The Rock” Johnson als Black Adam
 • Release: april 2019

Opzet: De meest luchtige DC-prent van ze allemaal. De jonge Billy Batson wordt de nieuwe kampioen van de tovenaar Shazam en verkrijgt de krachten van verschillende mythologische goden. Shazam’s eerdere kampioen, de gecorrumpeerde Black Adam, keert echter terug na een ballingschap van 1000 jaar en zint op wraak. Billy behoudt zijn kinderlijke onschuld, intellect en vooral enthousiasme wanneer hij in superheldenmodus zit, terwijl ook Black Adam eerder een tragische antiheld is dan een rechttoe rechtaan villain. Shazam blijft echter nog een geheim voor de grotere wereld. Eén Superman-figuur is immers al genoeg.

shazamblackadam

Link naar het grotere DCEU: Als je de Flash al enthousiast vond in Justice League, wacht tot je Shazam ontmoet. Billy is de puurste en meest naïeve superheld uit de DC-stal, maar dat maakt hem tegelijk ook zeer charmant en grappig. Hij kijkt enorm op naar Superman en zijn enthousiasme laat ook de man van staal niet onberoerd. Van alle Leaguers, kan hij het het beste vinden met Cyborg. Black Adam zet dan weer zijn zinnen op zijn voormalige thuisland Kahndaq en belooft eveneens een supermachtige monarch met diplomatische immuniteit te worden…

Comics/animatiefilms ter inspiratie: Shazam!: The Monster Society of Evil door Jeff Smith en The Power of Shazam! door Jerry Ordway, New 52 Shazam! en JSA/Hawkman: Black Reign door Geoff Johns, Black Adam: The Dark Age, Superman/Shazam!: First Thunder en de Superman/Shazam!: The Return of Black Adam en Justice League: War-animatiefilms.

 

JUSTICE LEAGUE PART TWO

 • Regie: Zack Snyder
 • Cast: Henry Cavill als Clark Kent/Kal-El/Superman, Ben Affleck als Bruce Wayne/Batman, Gal Gadot als Diana/Wonder Woman, Jason Momoa als Arthur Curry/Orin/Aquaman, Ezra Miller als Barry Allen/The Flash, Ray Fisher als Victor Stone/Cyborg
 • Release: juni 2019

Opzet: The Big One. De duistere god Darkseid van Apokolips komt, na het afslachten van de New Gods van New Genesis, naar de Aarde dankzij de experimenten van zowel Lex Luthor als Silas Stone met buitenaardse technologie. Hier zoekt hij de Anti-Life Equation, een wiskundige vergelijking die aantoont dat hij heer en meester is van alles in het universum. Darkseid en zijn legers weten de Justice League – inclusief een opgelapte en opnieuw heerlijk arrogante Hal Jordan als Green Lantern – al snel te verslaan in een eerste slag. Superman wordt gevangen genomen en gebrainwasht, waardoor Batman’s nachtmerrie uit Batman V Superman even werkelijkheid dreigt te worden. Batman, Wonder Woman, Lex Luthor en vooral Lois Lane weten echter Superman terug tot zijn zinnen te brengen – en Darkseid zal het geweten hebben. De knowhow van Batman, de brute kracht van Green Lantern, Wonder Woman, Aquaman en Superman, de immuniteit van The Flash tegenover Anti-Life en vooral de Mother Box-technologie achter Cyborg  zijn uiteindelijk de sleutel tot het terugdrijven van Darkseid en zijn legers. Na het redden van de wereld worden de leden van de Justice League aanzien als moderne goden. Zij zijn in feite de nieuwe New Gods. Voor de League is het duidelijk na de immense schade van de invasie: hun ledenrooster moet danig uitbreiden…

jldarkseid

Link naar het grotere DCEU: Zowel Shazam, de Suicide Squad, de Rogues als mogelijk nog andere bekende gezichten en toekomstige Justice League-leden worden in gevechten met Para-Demons over de hele wereld getoond. Desnoods op de monitors van de Watchtower als de acteurs niet beschikbaar zijn. We krijgen ook voor het eerst wat meer te zien van het Green Lantern Corps, hoewel Hal Jordan de enige Green Lantern met een grote rol in de film is, vermits zijn oversten – de Guardians of the Universe – het niet nodig achtten om in te grijpen. De Fourth World-mythologie (The Source, The Source Wall, Mother Boxes, New Genesis/Apokolips, Metron en de Mobius Chair, …) komt danig aan bod.

Comics/animatiefilms ter inspiratie: Superman: Panic in the Sky!, JLA: Year One door Mark Waid, de jaren 90 JLA-reeks door Grant Morrison met in het bijzonder Rock of Ages, Justice, Flashpoint & Justice League – Origin (New 52) en The Darkseid War door Geoff Johns, Death of the New Gods, Final Crisis door Grant Morrison, The Fourth World Saga door Jack Kirby, Superman Legends cross-over door John Byrne, alsook de Superman The Animated Series: Legacy- en Justice League: Secret Origins-episodes, Justice League: The Flashpoint Paradox en War-animatiefilms.

 

CYBORG

 • Regie: onbekend
 • Cast: Ray Fisher als Victor Stone/Cyborg, Joe Morton als Silas Stone
 • Release: april 2020

Opzet: Een intens persoonlijk portret van Victor Stone waar we zijn jeugd, carrière als footballspeler, troebele relatie met zijn vader Silas en tragische ongeluk te zien krijgen. Cyborg wordt nog steeds geplaagd door nachtmerries vanwege zijn link tot Apokolips en Darkseid, maar vooral het verlies van zijn menselijkheid. De vraag of Cyborg nog meer mens dan machine blijft staat centraal in een deze vrij donkere, redelijk kleinschalige sci-fi film.

cyborgconcept

Link naar het grotere DCEU: Het mysterie achter Cyborg’s Mother Box-technologie brengt natuurlijk een link tot Darkseid en Apokolips met zich mee. Het zou leuk zijn om wat tijd in de Watchtower tijdens Cyborg’s Monitor Duty te spenderen en zijn vriendschap met Billy Batson/Shazam wat meer te zien. S.T.A.R. Labs is uiteraard een zeer belangrijke locatie hier, met mogelijke gastrollen voor belangrijke DC-wetenschappers als Will Magnus, T.O. Morrow, Lex Luthor en Ray Palmer/The Atom.

Comics/animatiefilms ter inspiratie: oorsprong uit DC Comics Presents #26, Justice League – Origin (New 52), Justice League: War en Justice League vs Teen Titans-animatiefilms, Cyborg (DCYou-reeks)

 

GREEN LANTERN CORPS

 • Regie: onbekend
 • Cast: onbekend
 • Release: juni 2020

Opzet: Een buddy cop film, maar dan in de ruimte. Hal Jordan en John Stewart – de twee Green Lanterns van de Aarde – zijn de leads en proberen hun plaats te vinden tussen Lanterns uit talrijke buitenaardse culturen. Ook zijn ze het regelmatig oneens met hun oversten, de Guardians of the Universe, vooral omdat deze weigerden het voltallige Green Lantern Corps naar de Aarde te sturen tijdens de invasie van Darkseid. Sinestro, ooit de grootste Green Lantern van ze allemaal en Hal Jordan’s voormalige mentor, keert terug met een gele ring en zint op wraak. Samen met de Weaponers van Qward is hij erin geslaagd om zijn eigen Corps te creëren, allen voorzien van gele ringen met de kracht der angst. Wanneer het Green Lantern Corps en het Sinestro Corps met elkaar in de clinch gaan, vrezen de Guardians dat de profetie van de War of Light en de daaropvolgende Blackest Night weleens zou kunnen kloppen…

green-lantern-corps-143685

Link naar het grotere DCEU: Vrij klein, er wordt echter wel gesproken over Hal Jordan’s daden op Aarde met de Justice League (tegen de wil van zijn oversten), de dood van de New Gods en de invasie van Darkseid. Ook krijgen we Tomar-Tu te zien, een afstammeling van Tomar-Re dewelke eeuwen geleden er niet in slaagde de planeet Krypton te redden van de ondergang. Het is in deze film dat het DC-universum écht wordt uitgebreid, want verschillende ruimte-sectoren komen aan bod met name drops voor/eerste blikken op o.a. de planeten Thanagar, Korugar, Rann, Colu en Warworld.

Comics/animatiefilms ter inspiratie: Green Lantern: Emerald Dawn uit de jaren 80, Secret Origin, Rebirth, Sinestro Corps War en het merendeel van de Green Lantern-run door Geoff Johns, de Green Lantern: First Flight en Emerald Knights-animatiefilms

 

Tot zover de eerste fase van het DC Extended Universe.

Next up: Marvel’s Phase 3!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.