Random Article


De Lange Weg naar Batman V Superman: Dawn of Justice

 

Posted 18/03/2016 by

Op 23 maart brengen Warner Bros. en DC Entertainment eindelijk Batman V Superman: Dawn of Justice in de zalen. De sequel op Man of Steel (2013) wordt opnieuw geregisseerd door Zack Snyder en breidt het DC Comics-universum eindelijk uit op het grote scherm. Dat de prent de meest verwachte superheldenblockbuster van het jaar is, is een understatement. Niet alleen de twee grootste en meest iconische superhelden aller tijden nemen het tegen elkaar op, ‘s werelds bekendste superheldin – Wonder Woman – maakt haar debuut en de zaadjes voor de tweedelige Justice League-film worden geplant.

Batman en Superman zijn twee van de oudste superhelden aller tijden. De Man of Steel is ‘s werelds eerste superheld, de grondlegger van het genre, en debuteerde in 1938. De Dark Knight volgde een jaartje later in zijn voetsporen. Toch heeft het meer dan 75 jaar geduurd vooraleer ze beide in één film te zien waren. Nochtans zijn er al enkele pogingen van Warner Bros. geweest…

 

Superman en Batman verschenen voor het eerst samen met Batman’s sidekick Robin op de cover van DC’s World’s Best Comics #1 uit 1941 (later World’s Finest Comics, en de term “World’s Finest” zou DC blijven gebruiken voor de team-up tussen de twee superhelden aan te duiden). Hun eerste officiële ontmoeting in de comics vond echter pas plaats in Superman #76 uit 1952. Hiervoor hadden de helden elkaar al ontmoet in de populaire Adventures of Superman-radioshow uit de jaren 40.

World's_Finest_Comics_1superman76

Terwijl Batman en Superman er in de comics en later animatiereeksen en -films er een hechte vriendschapsband en occasionele rivaliteit op nahielden, wou het in de films maar niet lukken. Begin jaren 00 leek het er echter even van te komen, onder regie van Wolfgang Petersen (Troy).

Wat had kunnen zijn: Batman Vs Superman (2004)

batmansupermanbalehartnett

2001-2002. De Batman- en Superman-filmfranchises zijn er niet al te best aan toe. Superman: The Movie (1978) en Superman II (1980) waren met Christopher Reeve in de hoofdrol waren gigantische blockbusters en de blauwdruk voor de hedendaagse superheldenfilm, maar Superman III (1983) en vooral Superman IV: The Quest for Peace (1987) en spin-off Supergirl (1984) deden de franchise instorten. Batman werd de populairste superheld ter wereld met Tim Burtons Batman (1989) en Batman Returns (1992), maar Joel Schumachers campy visie op Batman Forever (1995) en vooral Batman & Robin (1997) waren vernietigend voor de Dark Knight op het grote scherm.

Er lagen verschillende projecten op tafel. Batman Triumphant, de vijfde film in de Burton/Schumacher Batman-franchise, Batman: DarKnight, een iets donkerdere take met Scarecrow en Man-Bat, en zelfs een Robin spin-off. De grotere kanshebbers waren echter de extreem donkere reboot Batman: Year One – onder regie van Darren Aronofsky (Requiem for a Dream) met input van Batman-legende Frank Miller – en een filmadaptatie van de animatieserie Batman Beyond, met een oudere Bruce Wayne die de Caped Crusader van de toekomst opleidt.

Superman was inmiddels opnieuw te zien op het kleine scherm in de tv-reeks Smallville, maar tot zijn mogelijke filmprojecten behoorden Superman: Flyby – een reboot onder regie van eerst Brett Ratner (Rush Hour), daarna McG (Terminator Salvation) met een script van JJ Abrams (Star Wars: The Force Awakens) – en natuurlijk Superman Reborn, later herwerkt tot Superman Lives, een adaptatie van de populaire Death & Return of Superman-verhaallijn. Vooral Superman Lives, met regisseur Tim Burton, scenarist Kevin Smith en Nicholas Cage als de man van staal, ging eind jaren 90 deels in productie en blijft tot op de dag van vandaag een fascinerend project voor vele fans.

supermanhartnett

Scenarist Andrew Kevin Walker (Se7en) was diegene die een Batman versus Superman-film pitchte aan Warner Bros. met Wolfgang Petersen (Troy) als regisseur. Petersen hing al vast aan Superman: Flyby, maar dat project werd on hold gezet, terwijl Akiva Goldsman (Batman Forever, Batman & Robin) werd ingehuurd om Walkers script te herschrijven. Goldsman stopte immers eerder al Superman-referenties in Batman Forever en Batman & Robin.

Deze Batman versus Superman zou de twee DC-iconen voorstellen als iets oudere helden. Bruce Wayne had vijf jaar geleden zijn cape aan de wilgen gehangen en staat op de rand van een mentale breakdown. Dick Grayson/Robin, commissaris James Gordon en butler Alfred Pennyworth zijn allemaal dood en de enige persoon die Bruce nog heeft is zijn verloofde Elizabeth Miller. Clark Kent is inmiddels net gescheiden van zijn collega-journaliste en grote liefde Lois Lane. Clark en Bruce zijn goede vrienden en Clark is zelfs de getuige op Bruce’s huwelijk. Maar dan slaat het noodlot toe. The Joker vermoordt Bruce’s vrouw Elizabeth op hun huwelijksreis, en Bruce zweert wraak. Hij herneemt zijn rol als Batman en komt op het spoor van een complot waarbij Superman’s aartsvijand Lex Luthor betrokken is. Vooraleer Luthor als het meesterbrein van het hele gebeuren wordt onthuld en de helden een team-up houden om hem te stoppen, geeft Bruce echter Clark de schuld van de dood van Elizabeth en hebben Batman en Superman eerst een epische clash.

batmanbale

Voor de rol van Superman werden namen als Paul Walker, Jude Law, maar vooral Josh Hartnett rond gesmeten. Voor Batman keek men naar Colin Farell, maar vooral Christian Bale. De film stond gepland voor een release in 2004, maar uiteindelijk wou Warner Bros. zich focussen op nieuwe individuele films. Christian Bale zou uiteindelijk de nieuwe Batman worden in Christopher Nolans donkere, deels door Frank Millers Year One geïnspireerde reboot Batman Begins (2005) en diens megasuccesvolle sequels The Dark Knight (2008) en The Dark Knight Rises (2012). Het Superman: Flyby-project werd uiteindelijk Superman Returns (2006), een semi-sequel tot en soft-reboot van de Christopher Reeve-films onder Bryan Singer met Brandon Routh als de man van staal. Ondanks het redelijke succes van Returns, positioneerde de film Superman niet zo handig voor verdere films (‘s werelds eerste superheld tot een onwettige papa en halve voyeur maken doet uiteraard zoiets).

i-am-legend-batman-superman

Batman Versus Superman easter egg in I Am Legend (2007)

Van Batman versus Superman bleef enkel nog een leuke easter egg over in het eveneens door Akiva Goldsman geschreven I Am Legend (2007), waarin op Times Square een filmposter te zien is van een Batman/Superman-film in 2012. Er is echter nog sprake van een mogelijke geanimeerde adaptatie van Goldsmans script in de toekomst. Hetzelfde geldt overigens voor Superman: Flyby en Superman Lives.

Wat had kunnen zijn: Justice League Mortal (2009)

In 2008, het jaar dat DC’s The Dark Knight en Marvel’s Iron Man de regels van de hedendaagse superheldenfilm herschreven, zouden normaal gezien de opnames gebeuren van Justice League Mortal. Mad Maxregisseur George Miller verzamelde een cast rondom zich heen met o.a. Armie Hammer als Batman, D.J. Cotrona als Superman en Megan Gale als Wonder Woman en WB plande een bioscooprelease in 2009.

JL-Mortal

Het scenario zou ‘s werelds meest iconische superheldenteam meteen in één keer voorstellen en deels gebaseerd worden op de aanloop naar DC’s mega-crossover Infinite Crisis (2005-2006), waarin een vrij paranoïde Batman de satelliet Brother Eye ontwikkelde om een oogje in het zeil te houden op zijn mede-Leaguers en de superheldengemeenschap. De satelliet wordt uiteindelijk gehackt door de telepathische villain Maxwell Lord en de OMACs worden gebruikt tegen de Justice League en de mensheid in het algemeen.

justiceleaguemortal

Justice League Mortal had een enorm goed script met enkele ietwat controversiële momenten en een sterregisseur aan het hoofd. Toch werd het project opgedoekt vanwege de schrijversstaking in Hollywood van 2007-2008 en andere budgettaire factoren. Een documentaire rond de productie komt er echter binnenkort aan, nu de interesse in Zack Snyders Justice League-films en regisseur George Miller (dankzij Mad Max Fury Road) hoog zijn.

Dawn of Justice

justiceleague

Een jaartje na het einde van The Dark Knight Trilogy, werd de Superman-franchise opnieuw opgestart met Man of Steel, onder regie van Zack Snyder met Henry Cavill in de hoofdrol en Christopher Nolan als producer. De prent werd uiteindelijk de meest succesvolle Superman-film ooit aan de box office en gaf de fans van de hedendaagse Superman-comics en animatiereeksen eindelijk de man van staal die ze wilden. Man of Steel maakte de weg vrij voor Batman V Superman: Dawn of Justice, Justice League en het DC Comics-filmuniversum.

In Batman V Superman: Dawn of Justice – geschreven door David S. Goyer en Chris Terrio – zien we enkele elementen uit vorige scenario’s opduiken, zoals een oudere, meer verbitterde Batman (vertolkt door Ben Affleck) die superwezens niet vertrouwt en een Lex Luthor als meesterbrein achter de schermen die Batman en Superman tegen elkaar opzet. Ook zal Doomsday – het monster dat ooit Superman doodde – eindelijk zijn cinematisch debuut maken en zal de Justice League worden voorgesteld. Naast oude filmrotten Batman en Superman zullen DC-iconen Wonder Woman (Gal Gadot), The Flash (Ezra Miller), Aquaman (Jason Momoa) én Cyborg (Ray Fisher) eindelijk hun veel te lang uitgestelde debuut op het grote scherm maken.

Batman V Superman: Dawn of Justice knalt op 23 maart de bioscoopzalen binnen. Onze vroege, uitgebreide review van de film mag je eveneens begin volgende week verwachten.

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.