Random Article


Review: Agent Carter – Seizoen 2

 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Het is een prachtig verzorgde serie waarmee je jezelf als kijker echt in de jaren veertig waant.

Minder


Het blijft teveel in een soort van veilig midden hangen. Maak een keuze, Marvel!


Marvel’s Agent Carter is terug voor een nieuw seizoen vol moord, complotten en liefde, maar het zou weleens het laatste kunnen zijn…

Posted 09/03/2016 by

 
Full Article
 
 

She’s not acting like the girl I fell for. Something’s got a hold on her.

Marvel’s Agent Carter liet vorig jaar haar snuitje zien wanneer Agents of S.H.I.E.L.D. de winterstop inging. In 2015 kreeg de serie een bescheiden applaus voor het feit dat het in ieder geval een vermakelijk tussendoortje was, een leuke spin-off van Captain America: The First Avenger en de interesse in Agents of S.H.I.E.L.D levend wist te houden. Het was ook een poging van Marvel om een vrouw op de voorgrond te laten treden als drijvende kracht. Daar slaagde het wonderwel in. In 2016 mag agente Peggy Carter (Hayley Atwell) weer komen opdraven voor hetzelfde doel in een tweede seizoen.

Het is 1947 en Daniel Sousa (Enver Gjokaj), chef van de divisie van de SSR (Strategic Scientific Reserve) in Los Angeles ziet zichzelf voor een bijzonder probleem geplaatst. De politie vraagt zijn mening over een bijzondere zaak. Men heeft het lijk van een vrouw uit het meer gevist en dat lijk zat verpakt in een flink blok ijs. Een probleem… de mussen vallen van het dak. Er is dus iets bijzonders aan de hand. Het hoofdkantoor stuurt Peggy Carter naar het zonnige LA om Sousa te helpen. Gelukkig staat ze er niet alleen voor en wordt ze weer bijgestaan door de loyale butler Edwin Jarvis (James D’Arcy). Ze ontdekken al snel dat een connectie tussen het bedrijf Isodyne en het bijzondere sterfgeval. De vermoorde vrouw had een affaire met de senaatskandidaat Calvin Chadwick (Currie Graham) die eigenlijk is getrouwd (en in figuurlijke zin aan de ketting hangt) met de actrice Whitney Frost (Wynn Everett). Het bedrijf was bezig met een programma waarmee ze het materiaal Zero Matter hopen te ontwikkelen. En laat dat nu net het spul zijn waar Frost opvallend veel interesse in heeft. Voordat ze het door hebben zijn Carter en Jarvis verwikkeld in allerhande complotten…[

agent carter seizoen 2 1

Dit tweede seizoen heeft deels dezelfde charme als het eerste. Het komt vooral door de prachtige setting, soundtrack en aandacht voor het taalgebruik van de personages. Je waant je echt in het Hollywood van de jaren veertig. En er wordt ook een serieuze poging gedaan om de wereld rondom Carter wat te verdiepen  De connectie tussen Carter en Jarvis wordt op een mooie integere manier uitgediept. Jarvis is idolaat van zijn vrouw Ana (gespeeld door de Nederlandse Lotte Verbeek) en is tegelijkertijd oprecht begaan met Peggy Carter. Ook is er sprake van een zekere romantische spanning tussen Daniel Sousa en de heldin van dit verhaal. Maar het moet worden gezegd dat niet alles even goed uit de verf komt. De romantiek voelt nogal geforceerd aan.

 

Het probleem van deze serie is tweeledig. De meeste mensen kennen Peggy Carter van haar gastoptredens in de Captain America- en Avengers-films waarin haar leven in grote lijnen uit de doeken wordt gedaan. Dit tweede seizoen doet te weinig om te laten zien waarom Agent Carter nu eigenlijk een agente is met een enorme staat van dienst. Het doet ook te weinig om haar karakter echt uit te diepen. Ze komt sympathiek over, maar dat ligt meer aan de uitstraling en acteerkunsten van Hayley Atwell. Het blijft teveel in het midden hangen waardoor deze serie eigenlijk een soort crimi is geworden met paranormale trekjes. Op wat kleine verwijzingen her en der na heeft het wederom geen voelbare connectie met het grotere Marvel-universum.

agentcarters2

Als geoefende kijker merk je gewoon dat er nog heel wat uit de wereld van deze serie valt te halen. Alleen durft Marvel geen keuze te maken. Hoewel het zeker amusant was moest je als kijker toch concluderen dat de formule was uitgewerkt voor dit tweede seizoen en dat het te gewoontjes was geworden. Agent Carter zou moeten verhuizen naar Netflix. Daar zou het risico’s kunnen nemen en kunnen uitgroeien tot iets moois.

De vraag is alleen of de serie deze kans nog gaat krijgen? De kijkcijfers zijn met ruim 50% gedaald ten opzichte van het vorige seizoen. Hayley Atwell is inmiddels gecast in een nieuwe serie genaamd Conviction dewelke later dit jaar in productie zal gaan. Hierdoor is het onwaarschijnlijk geworden dat ze terug kan keren in een derde seizoen van Agent Carter. Het ziet er naar uit dat dit het laatste seizoen is geworden en dan gaat de solo tv-carrière van Peggy Carter toch als een nachtkaars uit…

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.