Random Article


Review: Burnt (2015)

 
 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , , , , , ,
 
Filmstudio: , ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 101 minuten
 
Taal: Engels, Frans
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Bradley Cooper. Vernieuwend culinair subgenre.

Minder


Voorspelbaar.


Bradley Cooper als Gordon Ramsey? Een hele film lang naar lekker eten kijken? Where do we sign up?! Ondertussen heeft Burnt al enkele internationale prijzen opgerakeld, dus een review van deze smakelijke film kon niet uitblijven.

Posted 03/02/2016 by

 
Full Article
 
 

I don’t want my restaurant to be a place where people sit and eat. I want people to sit at that table and be sick with longing.

Enkele maanden geleden verscheen zonder al te veel medialawaai Burnt, een culinair drama met Bradley Cooper dat ondertussen toch al enkele internationale prijzen wist op te scharen. Hoewel een financiële woekerwinst eveneens uitbleef, bekeek Brainfreeze naar aanleiding van het opkomende prijzenseizoen John Wells’ nieuwste film met Cooper als de culinaire excentriekeling à la Gordon Ramsey.

Burnt 1

In Burnt vertolkt Bradley Cooper (Limitless) Adam Jones, een voormalige wereldchef die na een periode van heel wat seks, drank en drugs zijn glorierijke carrière heeft vergooid. Nu wil deze geobsedeerde chef zijn derde Michelinster verdienen. Hiervoor zoekt hij de hulp van mensen uit zowel uit zijn troebele verleden als onschuldige nieuwelingen. Samen met deze culinaire Avengers, zo je wil, bestaande uit onder meer Helene (Sienna Miller), Tony (Daniel Brühl), Michel (Omar Sy) en David (Sam Keeley), probeert Jones hét ultieme restaurant en culinaire orgasme te bezorgen…

Het verhaal is er een van weinig, merendeel voorspelbare wendingen. De nodige obstakels uit zowel zijn verleden, heden en toekomst komen aan bod en worden vrij snel overwonnen. Uiteraard is er de eveneens voorspelbare antagonist in de vorm van collega-chef Reece (Matthew Rhys). Zelfs de nodige dreigende drugdealers doen hun intrede. Ja, het verhaal van Burnt is maar een flauw afkooksel.

Burnt 3

Qua plot serveert Burnt dus niets speciaal. De film wordt dan ook vooral gedragen door Coopers acteerwerk, gekenmerkt door zijn charismatische, maar natuurlijke flair à la Limitless (2011). Hij wisselt tragedie en humor met gemak, wat het karakter van Adam Jones duidelijk kleur –of smaak- geeft. Bovendien helpt het dat Cooper niet met het vreselijkste Franse accent spreekt. De andere acteurs staan hun mannetje en vooral Daniel Brühl en Sienna Miller – dankzij de iets uitgebreidere screentijd – bieden Cooper van weerwoord.

Opvallend in Burnt is het aanhalen van thema’s zoals culinair snobisme. Is een Burger King te min? Moet het altijd een sterrenrestaurant zijn? Is de prijs überhaupt gerechtvaardigd? Geen filosofische vraagstukken, maar het is best vernieuwende stof in dit dramatische subgenre. Ook heel wat referenties en grapjes naar popcultuur zoals Star Wars, – The age of comic book movies, right? – zorgen voor de nodige luchtigheid. Om te kunnen blijven variëren op terugkerende elementen als het tafeldekken, koken en opdienen wordt gelukkig gebruikgemaakt van enkele leuke montages. Jammer genoeg blijft ook hier Burnt in de lage middelmaat hangen…

Burnt 2

Verandering van spijs doet eten? Ja, Burnt is zeker en vast een vermakelijke film die volledig gedragen wordt door Bradley Coopers star power. Jammer genoeg levert het verhaal een te voorspelbaar plot waarvan je na enkele uren de details al vergeten zal zijn. Het is eens iets anders dan de dagelijkse aflevering van televisiekoks of -kookprogramma’s, maar ongelooflijk veel beter dan dat is het niet…

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.