Random Article


The X-Files – My Struggle (Aflevering 1, Seizoen 10)

 
 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario:
 
Acteurs: , , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 44 min
 
Taal: Engels
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


The X-Files, maar dan goed.

Minder


Hopelijk zal het lopende verhaal nu echt vorderingen maken. Nog tien seizoenen is nergens voor nodig.


The X-Files zijn weer geopend. En geloof het of niet.. De eerste aflevering was erg vermakelijk.

Posted 31/01/2016 by

 
Full Article
 
 

Roswell, that was a smokescreen.

The X-Files zijn onlosmakelijk verbonden met de jaren negentig. In dat decennium stemden tientallen miljoenen mensen hun televisie wekelijks af op de avonturen van het duo Fox Mulder (David Duchovny) en Dana Scully (Gillian Anderson). Ze putten uit The X-Files: zaken die nooit zijn opgelost en waaraan een paranormaal luchtje hangt. Fox was degene met de ongezonde obsessie met onverklaarbare fenomenen. Hij gelooft in geesten en buitenaardse wezens. Niet vanwege een overmatige fantasie, maar omdat zijn zus ooit is verdwenen en Mulder er heilig in gelooft dat ze is meegenomen door buitenaardse wezens. Dana wordt aan hem toegewezen als zijn partner en is een nuchter tegengewicht. Ze is sceptisch en laat zich niet leiden door het blinde geloof in onverklaarbare zaken, maar door de wetten van de wetenschap. Elke week kreeg dit duo een bijzondere zaak voor de kiezen. Maar na een aantal afleveringen bleek dat Mulder weleens gelijk zou kunnen hebben. Er was sprake van een samenzwering op hoog niveau tussen mensen en aliens. Of toch in ieder geval iets van deze strekking…

fox mulder dana scully

The X-Files liepen van 1993 tot 2002 op tv en er kwamen zelfs twee films en een spin-off reeks uit voort. Het was DE serie die het hip maakte om te praten over samenzweringen, geesten en buitenaardse wezens en was het hoogtepunt van de carrière van Chris Carter, de tv-koning van de nineties. Met het aanbreken van de 21ste eeuw en het vertrek van acteur David Duchovny stierf de serie een stille dood.

2016 is amper een maand oud of we worden getrakteerd op een revival van deze serie. In de eerste twee minuten wordt de kijker bijgepraat over de voorgeschiedenis van de X-Files en de relatie tussen Mulder en Scully. Dan klinken de bekende tonen van de openingscredits en beleef je als kijker toch een licht kippenvel momentje. Onze helden ontmoeten elkaar weer met dank aan Tad O’Malley (Joel McHale), een opzichtig op Alex Jones gemodelleerde talkshow host. Hij is minstens zo geobsedeerd door buitenaardse fenomenen als Fox Mulder en bewondert deze zeer. Hij introduceert de jonge Sveta (Annet Mahendru) aan het duo.

fox en alex jones
Deze jonge vrouw zou meerdere malen ontvoerd zijn door aliens en gedwongen zwanger worden gemaakt om halfbloedjes te fokken. O’Malley laat Mulder ook iets zien waarvan hij alleen maar dacht dat het bestond. Een ruimteschip dat gebruikmaakt van technologie dewelke in 1947 werd gevonden in het gecrashte ruimteschip bij Roswell, een ruimteschip dat verder kan reizen dan welk aards ruimtetuig ook. Helaas blijken vooral de ontvoeringen van Sveta iets anders in elkaar te zitten dan je zou denken. Sterker nog, het werpt zelfs een ander licht op de X-Files. Al blijkt de samenzwering nog springlevend te zijn.

 

Het is vreemd, maar deze eerste aflevering ontdooit zelfs de meest hardnekkige cynicus. Bij het zien van de tweede X-Files-film uit 2008 leek het over te zijn met deze franchise, maar de wijze waarop het nu wordt aangepakt biedt hoop. Het kenmerk van deze serie was dat een seizoen vrijwel altijd te lang duurde en er zelden gefocused werd op het hoofdverhaal terwijl dat vaak het boeiendst was. Nu het aantal afleveringen beperkt is concentreren Chris Carter en zijn team zich op de de hoofdmoot van het verhaal.

Hierdoor stijgt deze aflevering boven de opgewarmde nineties prut uit die het had kunnen zijn en is het zelfs erg goed kijkvoer geworden. Laat je niet afschrikken door de geschiedenis van de serie en haak aan. Het is verrekt entertaining.

The X-Files wordt elke donderdag uitgezonden op FOX.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.