Random Article


De Grote Comic Book Films van 2016

 


Posted 15/01/2016 by

2016

De comicbookindustrie heeft het niet altijd even makkelijk. Elke nieuwe lezer is mooi meegenomen en wanneer comics de basis vormen voor grote films kan dit soms helpen om die lezers aan te trekken. Want in Hollywood zijn superhelden hot. Ze leveren het perfecte materiaal voor stevige blockbusters. Wat minder bekende comics kunnen daarnaast als inspiratie dienen voor schrijvers die het even niet meer weten. En laten we het maar bekennen: comicbookverfilmingen zijn voor ons een win-win. Is de film goed, dan is het voor iedereen genieten, en zien wij ook enkele van onze favoriete personages vertaald naar het witte doek. Is de film slecht, dan kunnen we lekker zeggen dat de comic beter was! Voor alle filmfanaten en striplezers, zetten we graag even de grote (en minder grote) comicbookverfilmingen van 2016 op een rijtje.

2016 belooft een piekjaar te worden voor de comicbookfilm, met grote tentpoles voor zowel Marvel Studios/Disney, 20th Century Fox en Warner Bros. Pictures/DC Entertainment, dewelke maar liefst drie aparte Cinematic Universes op het grote scherm zullen toveren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de niet-superheldenfilms (maar die wel gebaseerd zijn op een comic) of de aangekondigde animatiefilms.

 

deadpool-header-image-front-main-stage

 • Deadpool Dag 1Studio: 20th Century Fox
 • Gebaseerd op: Deadpool (Marvel), gecreëerd door Fabian Nicieza en Rob Liefeld
 • Regisseur: Tim Miller
 • Met: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Ed Skrein, T.J. Miller, Gina Carano, Brianna Hildebrand
 • Universum: X-Men Cinematic Universe
 • REVIEW

 

De meest verrassende en eigenzinnige superheldenfilm van 2016? Reken maar van yes! Een zeer groot publiek zal Deadpool wegens zijn volwassen R-rating misschien niet bereiken, maar voor vele comicbookfans belooft dit al het hoogtepunt van het superheldenfilmjaar te worden. Deadpool is er gekomen dankzij de fans en belooft ook voor de fans gemaakt te worden. De immens positieve respons op San Diego Comic-Con en één van de beste, meest hilarische promotiecampagnes uit de filmgeschiedenis getuigen daarvan. Ryan Reynolds is in zijn nopjes als Marvel’s praatzieke, mutante Merc With A Mouth en zal ons zijn eerdere optreden als Wade Wilson in X-Men Origins: Wolverine (2009) wel snel doen vergeten. Op Deadpool en Colossus na, zijn er niet al te veel grote en bekende Marvel-mutanten te spotten, waardoor de film wat meer kan losstaan van het grotere X-Men-filmuniversum en de Merc With A Mouth in principe volledig zijn ding kan doen. Zoals het breken van de vierde muur. Chimichangas!

YAY! Deadpool zoals hij hoort te zijn. Voor de fans, door de fans. Harde R-rating en no holds barred. Heeft het potentieel om een unieke superheldenfilm te zijn die breekt met alle verwachtingspatronen.

NAY? Regisseur Tim Miller heeft zich nog nooit aan een live-action film gewaagd. Dit is dus zijn debuut. Het valt af te wachten of men de gekheid van Deadpool volledig zal omarmen of de studio toch eerder opteert voor een wat meer cliché origin story.

Release: 10 februari

 

batman-v-superman-dawn-of-justice

 • bvs8Studio: Warner Bros. Pictures
 • Gebaseerd op: Batman (DC Comics), gecreëerd door Bob Kane en Bill Finger, Superman (DC Comics), gecreëerd door Jerry Siegel en Joe Shuster, Wonder Woman (DC Comics), gecreëerd door William Moulton Marston
 • Regisseur: Zack Snyder
 • Met: Ben Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot, Jesse Eisenberg, Amy Adams, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Jason Momoa
 • Universum: DC Comics Cinematic Universe
 • REVIEW

 

The Big One. Al twee jaar op rij de meest besproken superheldenfilm op San Diego Comic-Con en de eindelijke start van een groter DC Comics-filmuniversum. De sequel op de fantastische Superman-reboot Man of Steel (2013) ziet Henry Cavill als een meer ervaren en klassieke man van staal, introduceert de nieuwe, oudere filmversie van Batman en tovert ook eindelijk Wonder Woman naar het grote scherm. De gebeurtenissen (en fankritieken) van Man of Steel hebben een grote impact gehad op deze wereld en dezelfde realistische, vrij donkere sfeer blijft behouden. Batman V Superman zal een mini-oorlog tussen de twee grootste superhelden ter wereld voorstellen, met Lex Luthor en Wonder Woman er middenin. Uiteindelijk wordt uit deze strijd wel een hechte vriendschapsband en de Justice League – ‘s werelds allergrootste superheldenteam – gevormd.

YAY! Groots en episch. DC Comics-superhelden worden in Zack Snyders filmstijl als moderne goden voorgesteld die een gigantische impact op de wereld hebben. Ben Affleck belooft de meest comicbookgetrouwde live-action Batman ooit te worden. Jason Momoa als Aquaman = win! David S. Goyer is niet de enige scenarist, hij werd herschreven door Chris Terrio (Argo). Visueel geïnspireerd door, maar gelukkig niet gebaseerd op Frank Millers The Dark Knight Returns (1986). Zack Snyder en zijn schrijvers weten een balans te vinden tussen typische popcornblockbusters en serieuzere, donkere actiefilms.

NAY? Het zou best kunnen dat we er misschien té veel van verwachten. Het blijft hoe dan ook afwachten of alle personages even goed uitgewerkt kunnen worden en of de film op zichzelf kan staan, zonder “slechts” een gehaast opstapje naar Justice League Part One te zijn. Zack Snyder zou zich wederom iets teveel in nodeloze explosies en vernietiging kunnen laten meeslepen en het allemaal nét iets te grimmig maken. Remember, the S stands for hope!

Release: 23 maart

 

captainamericacivilwar

 • Captain America Civil War PosterStudio: Marvel Studios
 • Gebaseerd op: Captain America (Marvel), gecreëerd door Joe Simon en Jack Kirby, Civil War (Marvel) door Mark Millar en Steve McNiven
 • Regisseurs: Anthony en Joe Russo
 • Met: Chris Evans, Robert Downey Jr., Sebastian Stan, Anthony Mackie, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Chadwick Boseman, Paul Rudd
 • Universum: Marvel Cinematic Universe
 • REVIEW

 

De grootste van Marvel Studios dit jaar en de start van hun Phase Three zal waarschijnlijk een nek-aan-nek race met Batman V Superman aangaan om de grootste superheldenfilm van 2016 te worden. Normaal gesproken zou er no contest moeten zijn tussen een Superman/Batman-conflict (dé twee grootste superhelden aller tijden) en een Captain America/Iron Man-conflict, maar ondertussen hebben ze bij Marvel Studios al zoveel krediet opgebouwd dat het weleens zeer nipt zou kunnen worden. Captain America: Civil War, de derde soloprent rond de Star-Spangled Avenger, is in feite Avengers 2.5 wanneer je naar de zeer uitgebreide cast kijkt en adapteert de gekende Civil Warverhaallijn voor het grote scherm. Captain America en Iron Man komen lijnrecht tegenover elkaar te staan in de film die een immense impact zal hebben op het Marvel-filmuniversum, mogelijk nog meer dan Avengers: Age of Ultron. En dat is goed, Marvel Studios-films – en vooral deze rond de gekende Avengers-leden – moeten groter en groter gaan in de aanloop naar Avengers: Infinity War. De Russo broers maakten met voorganger The Winter Soldier één van de beste Marvel Studios-films ooit, dus onze verwachtingen voor deze liggen hoog.

YAY! Eén van de beste Marvel-verhaallijnen aller tijden als inspiratie. Een gigantische cast vol Avengers in een superheldenoorlog. De terugkeer van de Winter Soldier en Crossbones. Het debuut van Black Panther en de nieuwe Spider-Man. Captain America versus Iron Man, for real.

NAY? Het kan nooit zo groots (en lang) worden als de comic. De kans is klein dat alle personages even goed uitgewerkt kunnen worden. Kans is des te groter dat het een typische Marvel Studios-prent wordt met een zeer generische, onuitgewerkte villain en enorm veel beperkende, play it safe studio-invloeden. De Marvel Studios-formule begint iets té doorzichtig te worden. Zou wederom teveel kunnen aanvoelen als “slechts” een aflevering in het MCU dan een film op zich. Verwachtingen kunnen ook net iets té hoog zijn.

Release: 27 april

 

xmen-apocalypse-header-forever

 • xmenapocalypseStudio: 20th Century Fox
 • Gebaseerd op: X-Men (Marvel), gecreëerd door Stan Lee en Jack Kirby (+ Chris Claremont en David Cockrum, Len Wein, Herb Trimpe)
 • Regisseur: Bryan Singer
 • Met: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Oscar Isaac, Tye Sheridan, Hugh Jackman, Sophie Turner, Ben Hardy
 • Universum: X-Men Cinematic Universe
 • REVIEW

 

Bryan Singer keert nog één laatste keer terug naar de X-Men-franchise voor het rechtstreekse vervolg op X-Men: First Class en Days of Future Past. Opnieuw wordt er een tijdssprong van 10 jaar gemaakt, waardoor de actie zich afspeelt in 1983. Mutanten worden al wat meer in de maatschappij aanvaard, maar Magneto blijft nog steeds een staatsvijand. De eeuwenoude Apocalypse, ‘s werelds vermeende eerste mutant, ontwaakt uit zijn slaap en belooft zijn credo van recht van de sterkste toe te passen. Dat betekent de uitroeiing van de mensheid ten voordele van het mutantenras. Aan Professor Charles Xavier en zijn nieuwe X-Men-studenten om hem te stoppen. 20th Century Fox heeft met X-Men: First Class en vooral Days of Future Past de X-franchise terug op de rails gekregen. De X-Men-films zijn in enorm goeie handen. Nu wordt het tijd om één van de meest iconische line-ups opnieuw voor te stellen…

YAY! Apocalypse! Zelfde cast als de First Class-trilogie met eindelijk het debuut van de meer klassieke X-Men Cyclops, Jean Grey, Storm en Nightcrawler. Jaren 80 setting. Belooft pas echt de “geboorte” van de X-Men als een bona fide superheldenteam te worden dat meer de comics omarmt, dat betekent dus meer kleurrijke en individuele superheldenkostuums en grootsere avonturen.

NAY? Geliefde personages uit de X-Men-verhalen kunnen wederom als inwisselbare mutanten worden gezien die meer om hun krachten in de film zitten dan om hun persoonlijkheden. Het blijft afwachten of Apocalypse als dreigend genoeg zal worden voorgesteld. Heel wat piepjonge acteurs.

Release: 18 mei

 

tmnt2

 • Stephen Amell Casey JonesStudio: Nickelodeon Movies, Paramount Pictures
 • Gebaseerd op: Teenage Mutant Ninja Turtles, gecreëerd door Kevin Eastman en Peter Laird
 • Regisseur: Dave Green
 • Met: Megan Fox, Will Arnett, Stephen Amell, William Fichtner, Brian Tee, Gary Anthony Williams, Sheamus, Tyler Perry, Tony Shalhoub
 • Universum: Turtles Cinematic Universe
 • REVIEW

 

De enige grote live-action comicbookprent van 2016 die niet op een DC/Marvel-comic werd gebaseerd. De reboot van de filmfranchise rond ieders favoriete gemuteerde ninjaschildpadden maakte vorig jaar geen brokken, maar was nog vrij vermakelijk en bracht genoeg op om een sequel te garanderen. Teenage Mutant Ninja Turtles: Half-Shell brengt dezelfde cast terug, maar introduceert ook wat nieuwe spelers, waaronder Stephen Amell (Arrow) als de gemaskerde vigilante Casey Jones, een meer traditionele Shredder, Baxter Stockman en fan-favorites Bebop en Rocksteady.

YAY! De terugkeer van de perfecte stemmencast voor de Turtles en Splinter. Eindelijk een Bebop en Rocksteady in live-action. Casey Jones! Mogelijke hints naar generaal Krang en een algemene inspiratie van de klassieke comics en cartoons.

NAY? Kon Megan Fox je als April O’Neil niet overtuigen in de vorige film, zal ze dat hier ook niet doen. Dave Greens vorige film Earth to Echo was niets om over naar huis te schrijven, dit is slechts zijn tweede. De invloed van Michael Bay als producent blijft, het personage van William Fichtner schijnbaar ook. We vrezen dat de toon opnieuw een beetje all over the place zal zijn en men krampachtig zowel een jong als oud publiek zal proberen plezieren.

Release: 29 juni

 

sslogo

 • suicide-squadStudio: Warner Bros. Pictures
 • Gebaseerd op: Task Force X (DC Comics), gecreëerd door Robert Kanigher en Ross Andru, en Suicide Squad (DC Comics), gecreëerd door John Ostrander
 • Regisseur: David Ayer
 • Met: Jared Leto, Will Smith, Margot Robbie, Viola Davis, Ben Affleck, Carla Delevingne, Jai Courtney, Joel Kinnaman, Adam Beach
 • Universum: DC Comics Cinematic Universe
 • REVIEW

 

The Dirty Dozen meets Mission: Impossible met DC Comics-supervillains. Zo kan je Suicide Squad het best omschrijven. Onder Amanda Waller wordt er een geheim overheidsprogramma opgestart waar gevangen genomen superschurken levensgevaarlijke missies dienen uit te voeren. Deze missies hebben een zeer kleine slaagkans, hence the name Suicide Squad. Tot de villains in deze derde prent uit het DC Comics-filmuniversum behoren fan-favorites als Harley Quinn, Deadshot, Killer Croc, Captain Boomerang en natuurlijk The Joker. Vooral de beelden van die laatste wisten te bekoren op San Diego Comic-Con en met regisseur David Ayer (End of Watch, Street Kings) en een grote inspiratie van de klassieke jaren 80 comics van John Ostrander, lijkt het project in enorm goede handen te zijn. Suicide Squad krijgt geen harde R-rating zoals Deadpool, maar wel een PG-13 genre The Dark Knight.

 

YAY! David Ayer is één van de beste actieregisseurs van de afgelopen jaren. Leve de bad guys! Inspiratie van de John Ostrander-reeks .Een schijnbaar perfect gecaste Harley Quinn en The Joker, eindelijk samen in live-action. Will Smith en Margot Robbie hebben chemie, dat heeft Focus bewezen. Batman-cameo en links naar groter DC-universum bevestigd. Donker en grauw.

NAY? Een iets te grote cast om iedereen deftig uit te werken en je weet gewoon dat sommige personages er louter bij zijn als kanonnenvoer. Hoe groot is de rol van The Joker precies? Qua stijl heeft deze film het meest gemeen met David Ayers Sabotage en laat dat net zijn slechtste prent zijn. Heeft het potentieel om weer de grote Will Smith-show te worden.

Release: 3 augustus

 

Gambit-586x416

 • GambitStudio: 20th Century Fox
 • Gebaseerd op: Gambit (Marvel), gecreëerd door Chris Claremont en Jim Lee
 • Regisseur: Doug Liman
 • Met: Channing Tatum, Léa Seydoux
 • Universum: X-Men Cinematic Universe

 

Als er één film uit deze lijst uiteindelijk naar 2017 verlaat zal worden, is het deze wel. We weten nog maar weinig over de X-Men-solofilm rond de gekende Cajun. Channing Tatum, een grote fan van het personage, speelt de hoofdrol en volgt daarmee Taylor Kitsch uit X-Men Origins: Wolverine (2009) op. Remy LeBeau is een mutant die voorwerpen kan opladen met kinetische energie en deze tot ontploffing kan brengen. Hij is een gladde, gokkende ex-dief en antiheld die in de Marvel-comics één van de populairste X-Men van de jaren 90 werd. Gambit zou best wel een leuke, doch zeer kleinschalige, X-Men-film kunnen opleveren. Het personage is zeer interessant, maar vooral in een teamsetting. Het blijft afwachten of hij het ook solo op het grote scherm kan waarmaken. Regisseur Rupert Wyatt moest de productie al verlaten, Doug Liman (Edge of Tomorrow, Jumper) wordt zijn mogelijke opvolger.

Gambit_Channing_Tatum

YAY! Channing Tatum is een grote fan van het personage en kan diens accent en streken in principe overtuigend brengen.

NAY? Het blijft maar de vraag of het personage zijn eigen solofilm kan dragen. Geen enkele Gambit-soloreeks liep immers bijster lang.

Release: 12 oktober (vermoedelijk)

Verlaat tot (minstens) 2018

 

doctor-strange-movie

 • Doctor Strange FeaturedStudio: Marvel Studios
 • Gebaseerd op: Doctor Strange (Marvel), gecreëerd door Stan Lee en Steve Ditko
 • Regisseur: Scott Derrickson
 • Met: Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams
 • Universum: Marvel Cinematic Universe
 • REVIEW

 

Doctor Strange is één van de, jawel, vreemdere keuzes van Marvel Studios. Het personage verscheen voor het eerst in de jaren 1960, samen met de rest van de Marvel-stal, maar wist zelden lang een eigen serie te behouden (en over die tv-film uit de jaren 70 zwijgen we best). Dr. Stephen Strange is een arrogante chirurg die na een auto-ongeluk zijn beroep niet meer kan uitoefenen. In de Himalaya zoekt, vindt en traint hij onder de mysterieuze Ancient One. Hij wordt Doctor Strange, de Sorcerer Supreme die de wereld dient te behoeden van allerlei bovennatuurlijke en interdimensionele dreigingen. De film, van horrorregisseur Scott Derrickson, zal de meer magische kant van het Marvel-universum voorstellen op het grote scherm en heeft het potentieel om een zeer bevreemdende ervaring te worden. In de hoofdrol werd Benedict Cumberbatch gecast, niet van de minste, dus. Indien Doctor Strange een beetje meer kan weggestuurd worden van de typische Marvel Studios-formule, kunnen we hier ook een zeer eigenzinnige en unieke superheldenfilm verwachten…

YAY! Benedict Cumberbatch is een topacteur. Heeft het potentieel om een zeer bevreemdende ervaring te worden en te breken met de “typische superheldenfilm”. Kan gespaard blijven van talloze easter eggs en verwijzingen naar het MCU en zeer goed op zichzelf staan. Introductie van magie kan zorgen voor zeer originele visuele effecten.

NAY? Het is slechts Doctor Strange. Er is een reden waarom hij nooit zeer lang een eigen comicbookreeks kon volhouden. Marvel Studios-formule begint iets té doorzichtig te worden. Doctor Strange zou niet tegengehouden moeten worden door de typische Marvel-filmformule en all-out moeten kunnen gaan, maar dat beperkt dat weer het mogelijke succes aan de filmkassa.

Release: 26 oktober

 

KLIK DOOR NAAR PAGINA 2 VOOR DE GEANIMEERDE COMICBOOKFILMS VAN 2016!

Naar welke van bovenstaande films kijk jij het meest/minst naar uit? Laat het ons weten in de comments!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.