Random Article


Review: The Good Dinosaur

 
 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario:
 
Acteurs: , , , ,
 
Filmstudio: ,
 
Soundtrack: ,
 
Speelduur: 100 min.
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 25 November 2015
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Enkele hartverwarmende scènes en leuke personages.

Minder


Voorspelbaar. Zeer cliché.


Dit jaar krijgen we niet één, maar twee Pixar-releases. Na Inside Out gaat de animatiestudio de prehistorische toer op met The Good Dinosaur, een soort kruising tussen The Land Before Time en Ice Age…

Posted 25/11/2015 by

 
Full Article
 
 

I name ’em, I keep ’em

Dit jaar krijgen we niet één, maar twee splinternieuwe Pixar-animatiefilms. Na het fantastische Inside Out, gaat de animatiestudio de prehistorische toer op met The Good Dinosaureen film van Peter Sohn die een soort kruising tussen de eerste The Land Before Time (Platvoet en zijn Vriendjes) en Ice Age blijkt te zijn.

65 miljoen jaar geleden… vloog er een gigantische komeet de Aarde vierkant voorbij. Als gevolg stierven de dinosauriërs nooit uit, maar evolueerde het leven op onze planeet wel natuurlijk. Met als gevolg dat dino’s, prehistorische zoogdieren en, jawel, de eerste mensen naast elkaar kunnen bestaan. Hier ontmoeten we Arlo, de jongste van een gezin Apatosaurussen. Wanneer ie tevergeefs een jong mensenkind probeert te vangen, geraakt hij gescheiden van zijn familie. Samen met het mensenkind, Spot, dient Arlo de weg naar huis terug te vinden in een tocht vol avontuur en gevaren…

gooddinosaur1

Het verhaal klinkt zeer cliché en dat is het ook. Arlo is niet alleen de jongste van het gezin, hij is ook de zwakste en meest angstige, waardoor je meteen met hem kan meevoelen. Spot daarentegen kent dan weer geen vrees, maar is immens trouw. De twee hebben een leuke wisselwerking, waarbij Spot gezien kan worden als “het hondje” van Arlo. Naast een leuk, doch vrij typisch avontuur, zorgen de twee voor een hoogtepunt uit de film in een stillere scène waarin ze beiden, zonder woorden, met stokken en wat zand uitbeelden hoe hun gezinssituaties eruitzien. Zeer pakkend.

Gelijkaardig aan wat Pixar’s eerdere Cars deed met verschillende soorten auto’s, beeldt The Good Dinosaur enkele typische stereotypes uit als dinosauriërs. Zo ontmoeten Spot en Arlo een familie T-Rexes (die om één of andere reden vrij vegetarisch lijken te zijn). De T-Rex is in deze wereld geëvolueerd tot een soort cowboy/veehoeder en behoudt een kudde bizons. Sam Elliott is perfect gecast als de charismatische leider van de cowboy T-Rexes. Arlo’s Apatosaurus-familie bestaat dan weer uit een hoop landbouwers, terwijl de Velociraptors white trash-achtige plunderaars blijken te zijn.

gooddinosaur2

De wereld van The Good Dinosaur is even wennen wanneer je vertrouwd bent met dinosauriërs. We krijgen weer een opeenhoping van soorten die in de werkelijkheid miljoenen jaren van elkaar verwijderd zijn. Terwijl het hoofdthema van de film de coming-of-age van Arlo is en de belangrijkheid van familie in het algemeen en enigszins vrij melig is, zijn er toch voldoende angstaanjagende momenten. Het blijft immers een gewelddadige wereld waar iedereen op elk moment kan worden opgegeten. Niet elke scène is dus even geschikt voor kinderen.

The Good Dinosaur is op grafisch gebied weer een pareltje. De jungles en zelfs de watereffecten zien er levensecht uit en de karakterdesigns mogen er zijn. Toch zorgen het enorm cliché verhaal en de weinig echt zeer grappige momenten ervoor dat we hier niet van een knaller kunnen spreken. Het is simpelweg niet zo ontroerend als The Land Before Time en niet zo grappig als Ice Age, waardoor The Good Dinosaur je toch een beetje op je honger laat zitten.

The Good Dinosaur loopt vanaf 25 november in de bioscoop.

gooddinosaur3

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.