Random Article


Review: Into the Badlands (Episodes 1 & 2)

 
 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 44 min. per aflevering
 
Taal: Engels
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Een intrigerende cast.

Minder


Een veel minder intrigerende plot.


Kung Fu en Western in een post-apocalyptisch landschap. Is AMC’s Into The Badlands de nieuwe Walking Dead of een levend lijk?

Posted 08/11/2015 by

 
Full Article
 
 

Power is not inherited, it is taken.

De planeet heeft met een catastrofe te kampen gehad. Alles danst op het randje van de bittere woestenij in Into the Badlands, de nieuwste tv-reeks van AMCDie zender gaf ons ook al The Walking Dead, Breaking Bad en Mad Men. Into The Badlands is van de bedenkers van Smallville en zou losjes gebaseerd zijn op de Chinese verhalen van The Monkey King (meer bepaald Journey to the West) waar o.a. het begin van Dragon Ball ook al zijn inspiratie haalde.

De hele beschaving is teruggevallen in een feodale structuur, met baronnen aan het hoofd van hun territoria. De hele samenleving is een smeltkroes van een western-esthetiek en middeleeuwse slavernij: iedereen leeft of sterft volgens de gratie van hun baron. De grenzen van een territorium worden beschermd door Clippers en de doorsnee-sterveling in de Badlands is een waardeloze slaaf die papaver verbouwt voor opium.

Badlands002

Recent is er een barones opgestaan, Widow (Emily Beecham) die de macht van haar rivalen test door konvooien aan te vallen. Sunny (Daniel Wu), de beste Clipper van baron Quinn (Marton Csokas) is aan het begin van de eerste episode net te laat om zo’n aanval te verijdelen, maar maakt (uiteraard) met een mix van wire-fu en zwaardkunsten korte metten van de rovers. Hier ontmoet hij ook MK (Aramis Knight), een jongen op zoek naar zijn moeder, die niet alleen misschien van een paradijs buiten de Badlands komt, hij zou weleens een nog groter geheim kunnen verbergen. Er gebeuren wat kleine akkefietjes en al snel is duidelijk dat Sunny in het geniep MK moet helpen ontkomen. Sunny heeft bovendien ook nog een geheim bij: niet alleen heeft hij een liefje, dat liefje heeft hij ook nog eens volgestoken (want zo gaat dat met seks). Dan blijven rondhangen bij een bijzonder meedogenloze baron, die dat toch wel strikt verbiedt, dat is vast een slecht idee! En die baron loopt overigens ook gebukt onder zijn eigen geheim…

Badlands003

Dus even overlopen: een staalharde geboren en getrainde moordenaar maar met een hart van goud (en potent zaad), een jonge knaap vol verborgen informatie, noem het een chosen one, een brute dictator, iedereen kan kung fu (momenteel echt iedereen), elementen uit het westerngenre en vroeg 20ste eeuwse technologie. Niet meteen de meest originele mix en bij momenten gaat het op dat vlak om eerder luie keuzes (zoals de set-dressing of de vechtstijlen). Maar als we dat als een vereiste accepteren, als we zeggen dat dit soort retro-toekomstverhaal, net als al die andere, soortgelijke verhalen, een quest en een harde held en een boel andere herkenbare (stereotype) elementen moet hebben, gewoon omdat zoiets erbij hoort, dan is het nu alleen nog belangrijk hoe die elementen aangepakt worden, hoe ermee gespeeld wordt.

De personages zijn evenmin bijster origineel, maar hun vertolkers brengen wel wat naar voor. Vooral Marton Csokas verheft elke scène waarin hij speelt, waardoor zijn tegenspelers wat in de schaduw staan. Het blijft vermoeiend om iedereen als kungfumeesters te slikken en het valt ook te vrezen of daar een verklaring voor komt. De cast straalt gelukkig iets anders dan de CW-airbrush uit, en zeker de vrouwen (van oordelen over het uiterlijk van mannen onthouden we ons liever) stralen persoonlijkheid uit, niet alleen vapid good looks.

Waar de eerste episode weinig nieuws te bieden had (voor oude rotten die het allemaal al eens gezien hebben tenminste), kwam de tweede met enkele boeiende elementen en zelfs een redelijk onverwachte plotwending aandraven. Uiteraard kan dit ook een verrassing geweest zijn, omdat de verwachtingen na die eerste episode aan de lage kant waren. Op plotniveau gaat het dan weer net een beetje te traag vooruit. Je kan duidelijk zien (en zelfs de synopsis van het netwerk verwijst er uitdrukkelijk naar) dat Into the Badlands pas echt op gang zal komen als Sunny en MK doen wat de titel van hen verwacht, namelijk de Mad Maxwoestenij (nemen we aan, want die hebben we dus nog steeds niet echt gezien) van de Badlands intrekken. Maar met nog vier episodes te gaan, wordt er in het plot een draai aan gegeven waardoor ze toch nog niet kunnen vertrekken. Het valt dus nog te bekijken of ze erin slagen hun tropen te overstijgen en de setting met de personages te laten zingen…

Het verhaal van Into The Badlands kan momenteel nog niet echt overtuigen, maar er is zeker hoop en potentieel om die mening nog te veranderen.

Vanaf 16 november is Into the Badlands elke week te zien op het AMC-kanaal op Telenet, Proximus TV en Numericable.

Comments

comments


nout

 
avatar
I do comics. All. The. Time.