Random Article


Disney maakt geen Star Wars merchandise met Princess Leia in slavenoutfit meer

 

Posted 04/11/2015 by

Wat is één van de meest iconische scènes uit de eerste Star Wars-trilogie? Zonder enige twijfel het moment in Return of the Jedi (1983) waarin Princess Leia (Carrie Fisher) door Jabba the Hutt wordt opgevoerd in haar slavinnenkostuum, een gouden bikini. Deze scène is ruim dertig jaar na dato nog altijd een inspiratiebron voor geeks en voor de popcultuur in het algemeen. The Big Bang Theory en Friends zijn slechts twee voorbeelden van befaamde tv-series die een hommage hebben gebracht aan dé bikini.

Maar aan het einde van 2015 staat Star Wars: The Force Awakens op het programma. In de stortvloed aan promotiemateriaal dat in de voorbije weken over ons werd uitgestort bevond zich een dubbelinterview tussen Carrie Fisher en hoofdrolspeelster Daisy Ridley (Rey) waarin Fisher tegen Ridley stelt dat ze er rekening mee moet houden dat mensen bepaalde fantasieën over haar personage zullen hebben. En met dat in het achterhoofd moet ze, wat Fisher betreft, vechten voor haar kostuum: “Wees geen slaaf zoals ik was,” luidt het.

Carrie Fisher heeft zich in het verleden meerdere malen uitgesproken tegen de bikiniscène. Tot zover niets nieuws. Zelfs de bijval van (beroeps)feministen op social media was te voorspellen. Wat niet direct was te voorspellen was de reactie van comicbooktekenaar J. Scott Campbell (Danger Girl) op Facebook:

campbell facebook

campbell facebook 2

Disney is, volgens Campbells bronnen, dus al bezig met het langzaam uitfaseren van merchandise gebaseerd op Princess Leia in bikini. Niet dat er de laatste jaren zo veel nieuwe merch hiervan verscheen, maar nu zou er volgens enkele bronnen een officieel edict zijn opgelegd om de slavenoutfit van Leia niet meer te gebruiken. Omdat het niet meer van deze tijd zou zijn en vrouwonvriendelijk over komt. Star Wars moet een franchise zijn waar iedereen zich bij thuis voelt. Maar hebben deze onderstaande vrouwelijke cosplayers het dan allemaal mis? En is “eigentijds” hier niet gewoon een excuus voor “politiek correct”?

Slave_Leia_Shoot,_wikimedia

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.