Random Article


Review: Narcos – Seizoen 1

 
 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur: , , ,
 
Scenario: , , , ,
 
Acteurs: , , ,
 
Filmstudio:
 
Speelduur: 10 afleveringen van ongeveer 59 minuten
 
Taal: Engels en Spaans
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


De hele geschiedenis wordt op een zeer interessante manier verteld en naar voren gebracht. Sterke vertolking van Wagner Moura als Pablo Escobar. Alles is grijs, er bestaat geen zwart/wit.

Minder


Sommige personages blijven wat op de achtergrond.


De Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar maakte midden jaren 70 en 80 een fortuin met zijn cocaïnehandel. Netflix vertelt ons met hun nieuwe historische crimi-drama Narcos hoe hij dat precies deed…

Posted 09/10/2015 by

 
Full Article
 
 
Silver or lead. You decide.

Dat Netflix zichzelf geleidelijk aan het uitbouwen is tot een echte powerhouse in de televisiewereld zal praktisch niemand ontgaan zijn. Het Amerikaanse bedrijf heeft inmiddels een aantal echte aanraders in zijn repertoire staan, zo zijn Orange is the New Black, House of Cards, Daredevil en nu ook Narcos zeer positief ontvangen. Het bedrijf lijkt van het genre drama zijn specialiteit te maken en bewees al meerdere keren dat het verscheidene genres kan mixen alsof het een doordeweekse cocktail is.

MV5BOTMwNzA1MDUxNl5BMl5BanBnXkFtZTgwNjY3MDcyNjE@._V1__SX1537_SY713_

Pablo Escobar is een van de meest beruchte drugsbaronnen van onze tijd. De man werkte zich schijnbaar uit het niets naar de top en in de jaren 70 en 80 stond hij  aan het hoofd van het Medellínkartel, de absolute leiders van het drugsimperium in Colombia. De gigantische hoeveelheden cocaïne die hij naar de VS verscheepte, trok natuurlijk ook de aandacht van de CIA. Agenten Steve Murphy (Boyd Holbrook) en Javier Peña (Pedro Pascal) krijgen dan ook de taak om Escobar en zijn drugsnetwerk op te rollen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk in een periode waar de VS het belangrijker vind om het communisme te bestrijden dan drugsbaronnen op te pakken. Escobar weet uiteindelijk meermaals aan de gevangenis te ontsnappen door de corrupte Colombiaanse politie en regeringsleiders te manipuleren. De strijd tussen het Medellínkartel, de Colombiaanse politie en de CIA blijkt uiteindelijk een waar kat-en-muis spelletje dat alle duidelijke aflijningen van ethiek, moraliteit en goed en kwaad compleet laat vervagen. Alles zit in een grijze zone en de CIA-agenten moeten dikwijls hun morele grenzen verleggen om Pablo Escobar en zijn kartel voorgoed op te doeken.

MV5BMTk5MTQ1NDI4NF5BMl5BanBnXkFtZTgwNjgyMzk2NjE@._V1__SX1537_SY713_

Bovenstaande samenvatting lijkt wel op een verscholen geschiedenisles en eigenlijk is dat ook de kracht van deze serie: alles wordt op een intrigerende manier verteld door een centrale verteller (ingesproken door CIA-agent Steve Murphy) en televisie-uitzendingen uit de jaren 70 en 80. Narcos vertelt de kijker niet alleen de grote lijnen van deze gebeurtenissen maar ook de details: er wordt bijvoorbeeld voldoende ruimte gegeven aan de zijpersonages -die uiteindelijk toch wel essentieel zijn voor het verhaal in zijn geheel. Dat grote aantal personages zorgt helaas ook soms voor een gebrek aan focus, en sommige hoofdpersonages (met name de twee CIA-agenten) komen iets te veel op de achtergrond terecht. Gelukkig blijft Pablo Escobar ten alle tijde het centrale aandachtspunt, en dat is allesbehalve een straf. Acteur Wagner Moura (Tropa De Elite, Elysium) steelt hier namelijk de show: hij toont ons Escobar de meedogenloze zakenman en vaderlandslievende familieman. Moura heeft dus alles in zich om een beklijvende villain neer te zetten, een villain waar je als kijker soms toch wel sympathie voor krijgt. De andere acteurs zijn zeker en vast ook van een respectabel niveau maar komen eigenlijk nooit vanonder Moura’s indrukwekkende schaduw.

MV5BNDkwNDc5NDMxOV5BMl5BanBnXkFtZTgwNzIzMzk2NjE@._V1__SX1537_SY713_

Het realisme en de opzet hiervan is ook iets wat opvalt aan deze serie, zo wordt er grondig gebruik gemaakt van Spaans en presenteert men waar nodig de Colombiaanse gewoonten op de achtergrond voor de kijkers. Narcos teert geen enkel moment op nodeloze actiescènes en cliffhangers, de spanning bevindt zich meer onderhuids en het is dan ook een waar plezier om het machtsspelletje tussen Escobar en de CIA gade te slaan. De serie is vrij bruut en to the point: in een wereld waar veel series bol staan van nodeloze filler-episodes is dit een ware verademing. De sfeer van de jaren 70 en 80 wordt zeer goed overgebracht, vooral de daarbij horende soundtrack en de verscheidene televisie-uitzendingen zijn hier een belangrijke factor.

MV5BMjI4MDI4MDQyMV5BMl5BanBnXkFtZTgwMTY3MDcyNjE@._V1__SX1537_SY713_

Narcos is een absolute hit voor de almaar groeiende bibliotheek van Netflix, de streaming service en televisiemaker is inmiddels een expert in dramaseries en komt hiermee in het vaarwater van gevestigde waarden zoals HBO. Netflix is een geduchte concurrent en het inmiddels aangekondigde tweede seizoen van Narcos is meer dan verantwoord.

Narcos is integraal en exclusief te vinden op Netflix.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.