Random Article


Review: Pan

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario:
 
Acteurs: , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 111 min.
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 14 oktober 2015
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Levi Miller, Rooney Mara, leuk als kinderfilm.

Minder


Hugh Jackman, flauw en overbodig verhaal, visuele kakofonie


Met Pan vertelt regisseur Joe Wright het verhaal over de magische oorsprong van de jongen die niet wou opgroeien. De magie in deze Peter Pan prequel is echter ver te zoeken…

Posted 06/10/2015 by

 
Full Article
 
 
I don’t believe in bedtime stories – Peter

Pan, de langverwachte origin story over de jongen uit Neverland die niet groot wou worden, komt binnenkort eindelijk in de zalen, maar de magie valt in deze prent ver te zoeken. Hoewel de gevreesde piraat Blackbeard de schurk in Pan speelt, komt de echte piraterij van regisseur Joe Wright. Niet alleen plundert hij schaamteloos ideeën van andere en betere filmmakers, ook slaagt hij erin het klassieke Peter Pan-verhaal van alle mysterie te ontdoen…

zz

Het verhaal begint met de moeder van Peter, hier gespeeld door Amanda Seyfried. We zien hoe ze Peter (Levi Miller) achterlaat bij een weeshuis in Londen, met niets meer dan een panfluithangertje rond z’n nek. Twaalf jaar later bevinden we ons in WO II en zien we de Luftwaffe de stad bombarderen. Peter, die nu ongeveer twaalf jaar oud is, heeft zo zijn eigen problemen. Samen met zijn vriendje Nibs (Lewis MacDougall) probeert hij uit te vissen waarom er ’s nachts zoveel kinderen verdwijnen. Al snel komt hij er achter dat deze ontvoerd worden door piraten. Hij wordt die nacht ook zelf meegenomen. Peter en zijn vrienden komen terecht in Neverland en worden voorgesteld aan Blackbeard (Hugh Jackman) de leider van de zeerovers. Ze worden tewerkgesteld in de mijnen en moeten op zoek naar ‘Fairydust’ dat door Blackbeard gebruikt wordt om jong te blijven. In zijn zoektocht hiernaar heeft hij de feeëngemeenschap reeds tot uitsterven gedreven. Wanneer Peter na een ruzie veroordeelt wordt tot de plank, ontdekt Peter dat hij kan vliegen. Dit betekent dat hij de voorbestemde Halfbloed-prins is, en gekomen is om Blackbeard te verslaan…

Zoals we al vaker gezien hebben in andere prequelfilms (denk maar aan Prometheus of Star Wars: The Phantom Menace) verklaart Pan iets dat eigenlijk niet moet verklaard worden. Door een oorsprongsverhaal te vertellen over de mythische figuur Peter Pan, wordt alle magie rond het personage weggenomen. Ook wat betreft originaliteit kunnen we ver zoeken. ‘Een voorspelling die vertelt over de zoon van Mary (Amanda Seyfried), die op een dag zal komen om het volk te bevrijden,’ klinkt iets te bekend.

75

Peter Pan werd geschreven door J.M. Barrie in 1902, maar hier stoort de film zich niet aan. Regisseur Joe Wright kiest ervoor om het verhaal te starten in 1940 en neemt het gedurende de rest van de prent ook niet te nauw met de tijdlijn. Het feit dat de piraten van Blackbeard vlotjes kunnen meezingen op de hits van Nirvana en The Ramones, houdt absoluut geen steek en past ook totaal niet bij de sfeer van de film. Op deze momenten doet de film wat denken aan een mix van Mad Max: Fury Road en de films van Disney. Een goede combinatie? Vergeet het maar.

Wat werkt er nu wel in Pan? Vooreerst de acteerprestaties van de jonge Levi Miller. Hij slaagt erin om (het grootste deel van de tijd) de hoofdrol op een geloofwaardige manier neer te zetten. Ook Rooney Mara (Tiger Lily) slaagt er als een van de enige volwassenen in niet aan overacting te doen. Het tegendeel kan gezegd worden van Hugh Jackman (Blackbeard) en Garrett Hedlund die in de huid kruipt van James Hook (inderdaad, de jonge kapitein Haak) maar iets te veel zijn best wil doen.

maxresdefault

Visueel gezien is Pan een aanslag op de zintuigen (zeker als je hem in 3D gaat kijken). Heel veel computereffecten, wazige actiescènes en vreemde muziek maken dat je je al snel verzeild voelt in een kakofonie. Voor kinderen zal dit waarschijnlijk anders overkomen, maar als volwassen kijker voel je je soms in de verkeerde bioscoopzaal. De CGI staat niet helemaal op punt (je kan het verschil tussen computer-Peter en echte Peter duidelijk onderscheiden) en dit zorgt ook voor een mindere ervaring. De dag van vandaag verwacht je wel iets beters als het op filmeffecten aankomt.

pan-fp-0144r

De film werd bedoeld als familie/kinderfilm en dit merk je. Als personages worden ‘gedood’, verdwijnen ze in een veelkleurige wolk. Het verhaal is zeer makkelijk te volgen en veel kinderen zullen zich met het personage willen vereenzelvigen. Dat deze film niet gemaakt is voor intellectuelen spreekt voor zich, maar het niveau lijkt toch vrij laag te liggen. Kinderen zijn veel slimmer dan de filmindustrie ons lijkt voor te houden en deze film is daar een ideaal voorbeeld van. Enige hoop is dat ze na het kijken van deze film misschien wat verder gaan kijken dan hun neus lang is. Er zijn immers veel betere films rond Peter Pan op de markt. Hook (1991), bijvoorbeeld…

Pan vliegt bij ons op 14 oktober de bioscoopzalen binnen.

Comments

comments


Kristoph

 
avatar
Comic-lover, Game & Movie-addict.