Random Article


Review: Gotham – “Damned If You Do…” (Aflevering 1, Seizoen 2)

 
 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , , , ,
 
Filmstudio: ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 40 minuten
 
Taal: Engels
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


The Penguin steelt elke scène. Jim Gordon bevindt zich nog steeds in de grijze zone tussen goed en kwaad.

Minder


Weinig subtiele knipogen naar Bruce Wayne als Batman en zijn latere schurkengallerij. Haast geen vooruitgang ten opzichte van de pilootaflevering een jaar geleden.


Het tweede seizoen van Gotham mocht het nieuwe comicbooktelevisieseizoen aftrappen. Of de Batman-prequelserie anderzijds een mooie opener was, lees je hier.

Posted 22/09/2015 by

 
Full Article
 
 

You can’t have both happiness and the truth. You have to choose.

Het nieuwe comicbooktelevisieseizoen opende onlangs met Gotham dat ondanks diens matige debuut toch een vervolg kreeg. Kan het politiedrama, gekruid met allerlei Batmanschurken toch zijn eigen weg vormen zonder al te veel van het DC Comics’ bronmateriaal te schuwen? Het is een moeilijke evenwichtsoefening waar de televisieserie maar niet in lijkt te slagen…

Gotham Season 2 1

Openen doen we met een handige catch-up bestaande uit hoogtepunten van het eerste seizoen. De jonge Bruce Wayne ontdekte de latere Batcave, James Gordon (Ben McKenzie) en partner Harvey Bullock (Donal Logue) wisten een ware gangsteroorlog te voorkomen, en Oswald Cobblepot/ The Penguin (Robin Lord Taylor) stond aan het hoofd van zijn eigen criminele imperium. Eén maand later lijken diezelfde personages nog steeds de wind in de zeilen te hebben. Tot Gordon opnieuw in conflict treedt met zijn baas, commissaris Loeb bij de GCPD, wat dit keer tot zijn ontslag leidt. Om anderzijds toch zijn belofte om Gotham op te schonen waar te maken, roept hij de hulp in van een glunderende Penguin.

Een andere verhaallijn die wordt op- en verdergezet, is die van Bruce Wayne (David Mazouz) als binnenkort DC Comics’ jongste Batman. Hoewel het personage zeker maturiteit en diepgang vertoont, voelt de opbouw naar zijn latere dubbelleven veel te uitgesproken en bruusk. Geen subtiele hints, maar te duidelijke dialogen met oppervlakkige dubbele betekenissen maken duidelijk waar het personage zal belanden. Als een Batman-prequelverhaal stelt Gotham nog steeds teleur.

Gotham Season 2 2

Het laatste subplot rond de Arkham-patiënten met onder andere Barbara Keane (Erin Richards) en pseudo-Joker Jerome (Cameron Monaghan), is eveneens weinig subtiel. Wanneer deze “unieke schurken” dan ook opgepikt worden door de nieuwe, centrale antagonisten, voel je de nakende Suicide Squadrip-off zo opdoemen. Ook de opbouw naar de vele booswichten in dit “Rise of the Villains”-seizoen en latere Batman-lore is begrijpelijk ondermaats. We weten immers al hoe bepaalde personages zich moeten gedragen en waar ze binnen enkele seizoenen terecht zullen komen…

Wat hierdoor opvalt, is hoe bepaalde personages amper verder zijn geraakt doorheen het verhaal en in welke, vaak belachelijke rol ze zich nu bevinden. Zo zit de jonge Selina Kyle (Camren Bicondova), de later Catwoman, nu als menselijke huiskat bij The Penguin. Harvey Bullock, de voormalige, grappen makende partner van Gordon, opende dan weer een bar en fungeert (uiteraard tijdelijk) als afwezige gids voor zijn oude vriend bij de GCPD. Hopelijk kunnen de nieuwe, centrale antagonisten Theo Galavan (James Frain) en diens zus Tabitha Galavan (Jessica Lucas) de voorspelbare boel wat opschudden.

Gotham Season 2 3

Absolute pluspunten in de serie zijn dan weer de ambigue houding van James Gordon en vooral The Penguin. Met zijn rol als  de centrale figuur binnen Gothams misdaadleven mengt deze laatste zich overal te pas en te onpas op zoek naar meer macht en invloed, vaak met fatale gevolgen. Het personage tovert meermaals, op minder voorspelbare wijze dan pakweg Jerome, een lach op je gezicht. Het onevenwicht tussen bepaalde acteurs en verhaallijnen is dan ook groot, met hierdoor slechts beperkte rollen voor bepaalde fan-favorites zoals Selina Kyle of Dr. Leslie Thompkins (Morena Baccarin)… 

 

Hoewel er werd beloofd dat Gotham meer en meer diens eigen weg zou opgaan, is daar in deze eerste episode maar bitter weinig van te merken. Het voortdurende gehint naar de ware identiteit van de Joker, de opkomst van pakweg The Riddler of Batman,.. doen het verhaal van Gotham te traag en vooral nutteloos aanvoelen. Met de belofte dat zowel Mad Hatter, Clayface, Mr. Freeze én Hugo Strange zullen worden geïntroduceerd, kunnen we alleen maar ons hart vasthouden…

Het tweede seizoen van Gotham is vanaf 21 september elke maandagavond te zien op Fox en gaat bovendien vanaf november de rechtstreekse confrontatie aan met Supergirl.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.