Random Article


De Brainfreeze Netflix Gids (Deel 1) : De Basics

 


Posted 19/09/2015 by

Eén jaar geleden op vrijdag 19 september 2014 veranderde televisiekijken in België voorgoed. Dat was immers de dag dat Netflix zijn diensten begon aan te bieden aan alle Belgen. Brainfreeze heeft een heel jaar de video-on-demand-dienst uitgetest en ondersteboven gehaald. In deze Brainfreeze Netflix Gids vind je meer informatie over de dienst, wat ze juist aanbieden, hoe je de programma’s best kan bekijken, wat we leuk en wat we dan weer jammer vinden. Kortom, alle vragen over Netflix beantwoord!

Wat is Netflix?

Netflix is een video-on-demand service en dus geen traditionele zender. Dat wil zeggen dat ze een boel televisieseries, tekenfilms en films aanbieden waaruit jij kan kiezen en vooral kan bekijken wanneer jij wil. Sommige video-on-demand systemen vragen geld per product dat je bekijkt, zoals bijvoorbeeld “Net Gemist” van de VRT.  Anderen, zoals Netflix, hanteren een abonnementssysteem, waar je elke maand een vast bedrag betaalt en onbeperkt van de dienst kan genieten.

Netflix-HouseofCards

Wat biedt Netflix aan?

Bij de lancering van Netflix in België had de dienst zo’n 780 titels in zijn catalogus: alles van volledige televisiereeksen, films, tekenfilms, documentaires tot stand-up-comedy. Een serie zoals Breaking Bad –bestaande uit maar liefst vijf seizoenen- neemt wel te verstaan maar één slot in op de programmalijst en is dus één titel die in totaal 46 uur kijkplezier aanbiedt. Gedurende het afgelopen jaar zijn het aantal titels verdubbeld, want op het moment van schrijven bevat de Belgische Netflix Catalogus zo’n 1500 titels. De rekensom voor het aantal dagen, weken en zelfs maanden dat je nodig hebt om die volledig uit te kijken, is iets waar we niet aan gaan beginnen. Elke week komen er nieuwe items bij, soms slechts enkelen en dan weer een ganse vracht.

Het aanbod is enorm uitgebreid en spreekt verschillende doelgroepen aan. Actie-liefhebbers, romantische zielen, science fiction fans en natuurlijk ook kinderen vinden er programma’s naar hun wens. De immense catalogus opsommen zou nutteloos werk zijn. Daarvoor bestaat een handige website: NetflixinBelgië.be. Die geeft je de mogelijkheid om te snuisteren door de honderden series en films.

Netflix-Sense8

Ondanks dat het aanbod voortdurend groeit, verdwijnen er ook wel eens items uit de lijst. Het medialandschap is een complex netwerk van rechten die gekocht, verkocht en geschrapt worden. Als Netflix de rechten op een reeks of film niet meer heeft, dan wordt die uit het aanbod gehaald. Het afgelopen jaar zijn er op die manier 280 titels uit de Netflix-catalogus verwijderd. Welke dat zijn kan je eveneens terugvinden op de Netflix in België-website, alsook een waarschuwing die de items bevat die binnenkort zullen geschrapt worden. Handig als je toch nog snel die ene film of serie wil bekijken.

Gelukkig heeft Netflix ook zijn eigen exclusieve producten die nooit verdwijnen en wereldwijd tegelijk gelanceerd worden. Bovendien zijn dat enkele van de betere series van de laatste jaren. House of Cards, Hemlock Grove, Bloodline, Marvel’s Daredevil, Narcos, Orange is the New Black, Sense8, Marco Polo, Between, Wet Hot American Summer, BoJack Horseman, . . .  Het lijstje blijft doorgaan. Daarnaast heeft de dienst ook zijn eigen Comedy specials, tekenfilmreeksen en zelfs anime zoals Knights of Sidonia. Naast de gebruikelijke verlengingen wordt dit aanbod ook voortdurend uitgebreid. Marvel heeft bijvoorbeeld een overeenkomst met Netflix om naast Daredevil ook nog andere reeksen te maken. De nieuwste Marvel-reeks, Jessica Jones, komt op 20 november naar Netflix. Een volledige lijst van wat Netflix heeft uitgebracht en de komende maanden nog gaat uitbrengen kan je vinden op deze handige Wikipedia-pagina.

netflix-Daredevil

Wat biedt Netflix NIET aan?

Als je denkt dat je op Netflix de nieuwste series en films gaat vinden zoals je bij Play More van Telenet of het vroegere Canal+ kan vinden, dan moeten we je helaas teleurstellen. Wat niet wil zeggen dat Netflix niets recent zal hebben, maar ga er gewoon van uit dat films minstens een jaar op DVD/Blu-ray verschenen zijn voor je ze gaat terugvinden in de catalogus. Ook met televisieseries gaan ze zeker niet meteen nadat het seizoen is afgelopen, beschikbaar zijn. Sommige reeksen verschijnen simpelweg sneller dan anderen.

HBO-reeksen bijvoorbeeld, ga je niet terug vinden op Netflix. Geen Game of Thrones, Sopranos, The Wire, … De reden? HBO heeft zijn eigen streaming service HBO Go, waardoor de zender die rechten logischerwijs voor zichzelf houdt. In Nederland is HBO Go al beschikbaar, in België heeft HBO een exclusieve overeenkomst met Telenet tot en met 2018. De kans dat HBO Go voor 2018 naar België komt, is dus zo goed als nihil.

Wat je ook niet vindt, is de catalogus van Amerika, het meest uitgebreide Netflix-aanbod. Elk land heeft zijn eigen items en daar ligt het complex systeem van film- & televisierechten aan de basis. Ook bestaat de service al veel langer in de VS en is er dus al meerdere jaren aan het groeien. Een pluspunt is dat je Netflix-account over de hele wereld werkt. Als je enkele weken naar Amerika moet voor het werk of op reis, dan kan je genieten van het lokale aanbod met dezelfde login als thuis.

HBO-series

Hoe kan ik Netflix bekijken?

Je hebt verschillende manieren om Netflix te bekijken, we sommen ze even op.

  • Smart TV: Heb je in de woonkamer een splinternieuwe Smart TV staan, dan is daar waarschijnlijk al de Netflix-app op geïnstalleerd. Dit is de makkelijkste manier: een app opstarten op de TV, inloggen en kijken maar.
  • Gameconsole: Heb je een recente Gameconsole, zoals Playstation 3/4, Xbox360/One of WiiU dan kan je daarop de Netflix app op installeren en via je console kijken.
  • AppleTV: Je hebt het misschien al door, maar de Netflix App is een constante in deze lijst. Ook op AppleTV kan je de app installeren en bekijken.
  • DVDspelers/Blu-rayspelers: Sommige toestellen bieden de mogelijkheid om apps te installeren.
  • ChromeCast: Dit is al een ingewikkeldere manier van Netflix kijken. Als je geen console of Smart TV hebt, maar wel een Tablet of Smartphone dan is ChromeCast een goedkope en handige manier van werken. Chromecast sluit je aan op een HDMI-slot op je televisie, installeer, activeer en verbind de ChromeCast met het internet. En hier heb je hem, installeer de Netflix app op je Smartphone of Tablet, bekijk een film en druk dan op het ChromeCast logo. Vanaf nu kijk je via ChromeCast op je TV naar jouw Netflix-keuzes.
  • iPad/Tablets/Smartphones: Natuurlijk kan je ook zonder ChromeCast naar Netflix kijken op je mobiele toestellen via de eerder vermelde app.
  • PC: Surf naar Netflix.be, log in en kijken maar!

Chromecast

Wat kost Netflix?

Netflix heeft drie verschillende abonnementen waaruit je kan kiezen:

  • 1 SCHERM – Kijk op 1 scherm in SD – 7,99 €/maand
  • 2 SCHERMEN + HD – Kijk tegelijkertijd op 2 schermen. HD is beschikbaar. – 9,99 €/maand
  • 4 SCHERMEN + HD – Kijk tegelijkertijd op 4 schermen. HD en Ultra HD zijn beschikbaar. – 11,99 €/maand

Netflix-Dinotrux

Netflix: Tips & Tricks

De eerste tip die we willen meegeven, is dat je je taal onmiddellijk op Engels moet plaatsen. Doordat we in België wonen, worden standaard de twee grote landstalen, namelijk Nederlands en Frans, geselecteerd. Als je Nederlands selecteert als taal, dan krijg je enkel de items te zien die voorzien zijn van Nederlandse ondertitels of Nederlandse audio. Verander dit naar Engels en je krijgt plots ook de Waalse catalogus voor ogen. De meeste items zijn Engelstalig en hebben een Franstalige audio-optie of ondertiteling die je uiteraard kan uitschakelen. Engels is een taal die de meesten onder ons wel meester zijn, dus kan je op zo’n manier genieten van films en series die nog niet in de Vlaamse catalogus te zien zijn. Voor wie verrast is dat er binnen België twee verschillende Netflix-bibliotheken zijn: alles heeft te maken met film- en televisierechten die verkocht zijn aan Vlaamse of Waalse zenders.

De tweede tip is meer een manier van werken op Netflix. Vaak krijgen we te horen dat Netflix een beperkt aanbod heeft van items die je eigenlijk niet interesseren. Dit kan je heel makkelijk oplossen door vrij consequent de films en series te beoordelen na het kijken. Netflix past zijn zichtbaar aanbod aan volgens je specifieke kijkstijl en -keuze. Laat Netflix dus zeker weten welke film je super vond en welke je dan weer minder aangenaam vond, zo past het de menu’s aan met items die je wél wilt zien. Het gebruiken van verschillende profielen voor de gezinsleden helpt hier natuurlijk bij. Want wat jij wilt zien, is wellicht volledig anders dan wat je partner of je kinderen willen zien. Geef een oordeel op je eigen profiel en Netflix leert je smaak kennen.

Netflix-KnightsofSidonia

Een andere tip is het gebruiken van de voorziene “Zoek”-functie. Zoals we al schreven, heeft Netflix zo’n 1500 items in zijn catalogus. Deze krijg je natuurlijk nooit allemaal te zien in het Menu. Ga het alfabet eens af, tik je favoriete acteur of regisseur in of zoek naar woorden die je aanstaan zoals “Star” of “Dead” (om maar iets te noemen). Kortom, neem je tijd om eens te kijken wat er allemaal beschikbaar is en ga niet alleen op het aanbod in het Menu af. Zeker niet als je onze vorige tip niet toepast.

Tenslotte raden we je aan je persoonlijke lijst aan te vullen. Gebruik de lijst om de items die je wil zien toe te voegen. Zo kan je altijd zeer makkelijk de items waar je interesse in hebt, terugvinden. Netflix past het Menu voortdurend aan op basis van je scores en kijkgedrag. Een film die je gisteren zag verschijnen in het menu, kan vandaag weer onzichtbaar zijn omdat Netflix aan het uitzoeken is wat je eigenlijk wil zien.

Netflix onthoudt bovendien waar je gestopt bent me kijken en je kan het te allen tijde en op gelijk welk platform weer verder kijken. Een film beginnen kijken op je televisie en je wil in bad verderkijken op de Tablet? Dan is dat geen enkel probleem: per profiel wordt alles bijgehouden.

In deel 2 van de Brainfreeze Netflix Gids bespreken we onze persoonlijke favorieten, wat we super vinden aan Netflix en waar we dan weer echt van balen.

Netflix-OrangeisthenewBlack

Comments

comments


Malkavian

 
avatar
The One & Only Malkavian