Random Article


Doctor Who Special: Twaalfde Doctor (Series 8)

 


Posted 18/09/2015 by

Am I a good man?

In 2005 besloot BBC de sci-fi serie Doctor Who na 16 jaar van het scherm te zijn verdwenen eindelijk terug te brengen. De serie die debuteerde in 1963, een nieuwe kans geven was een keuze waar enig risico aan verbonden was. Na een mislukte poging om de vlam en interesse terug te doen opflakkeren met een film, was deze voormalige televisieserie een enorme gok bij de BBC. Deze Doctor Who was gelukkig een succes en verkreeg al snel een groot fandom. Logischerwijs kreeg deze (oorspronkelijk) éénmalige serie meerdere vervolgseizoenen en elk jaar een extra kerstspecial. Hoewel Christopher Eccleston prima werk leverde als de negende Doctor, stopte hij al na één seizoen en regenereerde hij in David TennantMatt Smith en huidige Doctor Peter Capaldi. Naar aanleiding van het nieuwe seizoen dat begint op 19 september, overlopen we alle Doctors en hun reeds 10 jaar durende avonturen.

Can_you_match_the_Twelfth_Doctor_quote_to_the_Doctor_Who_episode_

In deze vierde Doctor Who-Special gaan we het hebben over de huidige en twaalfde Doctor uit de populaire BBC-reeks Doctor Who. Peter Capaldi is een Schotse acteur die met zijn 57-jarige bestaan, de oudste Doctor is samen met William Hartnell (de allereerste Doctor). Capaldi was voor Doctor Who vooral bekend als Malcolm Tucker in The Tick Of It. Een klein detail dat whovians zeker kon bekoren was dat hij in de zombie-blockbuster World War Z een kleine rol had als W.H.O. doctor. Capaldi’s Doctor was bovendien niet zijn eerste optreden in het Who-universum, Capaldi had ook al een gastrol in de aflevering The Fires Of Pompeii als Romein en in het derde seizoen van de spin-off Torchwood als politieker. Sommige mensen kunnen hem ook kennen uit The Musketeers, dan wel de meest recente adaptatie van BBC. Hierin speelde hij de antagonist in het eerste seizoen. Capaldi begint 19 september aan zijn tweede seizoen en wij overlopen daarom nog eens een paar hoogtepunten uit het achtste seizoen.

Listen_(TV_Story)
Met 12 afleveringen valt er nog niet zoveel te zeggen over deze Doctor en dat is de mening van vele mensen. Niemand wilt hem al beoordelen en ze wachten met ongeduld op het nieuwe seizoen om een betere kijk te krijgen op deze Doctor. Er zullen niet veel mensen zijn die het achtste seizoen als hun favoriete seizoen zullen aanschouwen. Toch had deze achtste reeks niet alleen dieptepunten maar ook hoogtepunten die ons er aan herinneren waarom we van de serie houden. Eerst en vooral de eerste aflevering, een bovendeien superaflevering net als elke andere eerste aflevering met een nieuwe Doctor. Het moment dat de TARDIS wordt uitgespuwd door een enorme T-Rex in het hartje London in de jaren 1890 is onverwachts en super. Na een rustpauze voor de Doctor gaat deze in zijn nachtjapon tegen die T-Rex praten. De rest van de aflevering was ook geweldig maar zeker niet zo memorabel. Into The Dalek was de eerste keer dat de Daleks de huidige Doctor tegenkwamen en we het inwendige van een Dalek zagen.  Listen was een zeer spannende aflevering waar we ook een beetje over het verleden van de Doctor te weten kwamen. Bij The Caretaker hebben we dan weer een Doctor die zich als conciërge vermomd om een alien op de school van Clara Oswald (Jenna Coleman) te vangen. En natuurlijk de 2-delige seizoensfinale waar we na lange tijd een terugkeer van The Master (Michelle Gomez) zagen.

TwelveShockedDW
Clara Oswald is ook weer terug van de partij (nvdr. maar misschien wel voor de laatste keervoor een heel seizoen en deze keer heeft ze een vriend. Danny Pink (Samuel Anderson) is een ex-soldaat en leerkracht wiskunde. Hij mag eerst niets weten van de Doctor en Clara haar ruimte reizende avonturen met de Doctor. Hij komt er uiteindelijk achter en wilt dat Clara stopt met te reizen. Clara kan het natuurlijk niet laten. In de 2-delige seizoensfinale sterft Danny maar zijn geheugen wordt opgeslagen in een grote harde schijf en wordt later teruggebracht als cyberman. Uiteindelijk is hij de held die alle cybermen doet ontploffen inclusief hemzelf. Door het hele seizoen wordt er de hele tijd een mysterieus personage getoond achter een paar afleveringen. Dit personage gaat onder de naam Missy. Missy onthult zichzelf als een geregenereerde Master in de seizoensfinale. Onverwachts was dit niet, veel whovians hadden het immers al een tijdje zien aankomen en hoopten op iets origineler.

TwelveSalutes
Veel mensen zijn nog niet helemaal overtuigd over Peter Capaldi, velen vinden hem te duister in tegenstelling tot de kinderlijke Matt Smith. Het ondertussen al negende seizoen ziet er zeer belovend uit en de Doctor zal het, letterlijk en figuurlijk, rocken. Daar zijn we van overtuigd, deels omdat we willen dat deze Doctor ons niet teleurstelt. Peter Capaldi is zeker de naam van “Doctor” waardig, maar zal nog veel moeten verwezenlijken voor hij Christopher Eccleston, David Tennant en Matt Smith kan voorbijsteken.

Ben je fan al fan Doctor Who of heeft deze review je gemotiveerd om je te beginnen kijken, wordt dan zeker lid van de Belgian Whovians United op Facebook.

Ontdek de Belgian Whovians U.N.I.T.E.D. op Facebook

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.