Random Article


Doctor Who Special: Elfde Doctor (Series 5-7)

 


Posted 17/09/2015 by

Geronimo!

In 2005 besloot BBC de sci-fi serie Doctor Who na 16 jaar van het scherm te zijn verdwenen eindelijk terug te brengen. De serie die debuteerde in 1963, een nieuwe kans geven was een keuze waar enig risico aan verbonden was. Na een mislukte poging om de vlam en interesse terug te doen opflakkeren met een film, was deze voormalige televisieserie een enorme gok bij de BBC. Deze Doctor Who was gelukkig een succes en verkreeg al snel een groot fandom. Logischerwijs kreeg deze (oorspronkelijk) éénmalige serie meerdere vervolgseizoenen en elk jaar een extra kerstspecial. Hoewel Christopher Eccleston prima werk leverde als de negende Doctor, stopte hij al na één seizoen en regenereerde hij in David TennantMatt Smith en huidige Doctor Peter Capaldi. Naar aanleiding van het nieuwe seizoen dat begint op 19 september, overlopen we alle Doctors en hun reeds 10 jaar durende avonturen.

EleventhDoctorLodger
Na Christopher Eccleston en David Tennant is het deze keer de beurt aan Matt Smith.Toen in 2010 het nieuws naar buiten kwam dat Tennant vervangen zou worden, waren veel mensen teleurgesteld. Velen van hen zagen de 10e Doctor als hun favoriete Doctor en ze wouden dit niet, maar de tiende Doctor regenereerde en moest vervangen worden. De nieuwe Doctor was toen niet bekend maar verbaasde veel mensen tijdens zijn eerste minuten op het einde van The End Of Time. Het moment dat hij dan weer iedereen overhaalde, was in zijn eerste aflevering The Eleventh Hour. Vooral getypeerd met een vlinderdas, bretellen, een tweede jas en een fez heeft deze Doctor de meest excentrieke doch meest stijlvolle look tot nu toe. Sinds 2010 heeft Matt Smith een rol gekregen in de film Terminator Genisys en toekomstige films als Patient Zero en Pride and Prejudice and Zombies.

687474703a2f2f69636865662e626263692e636f2e756b2f696d616765732f69632f393434783533315f622f70303132396d39642e6a7067

The Eleventh Hour was de eerste aflevering sinds 2005 dat de TARDIS opnieuw was ingericht. Hoewel dat alle afleveringen van het vijfde seizoen na elkaar werden uitgezonden, was dit echter niet met het zesde en zevende seizoen. Met een irritante pauze werden de 2 seizoenen, van elk 13 afleveringen, in 2 delen gesplitst. Dit zijn niet de enige dingen die veranderd zijn, nieuwe companions, nieuwe vijanden en compleet nieuwe verhaallijnen. We zouden zelfs durven zeggen dat alles is veranderd en dat de enige link met Tennant’s Doctor River Song (Alex Kingston), een vrouw met een mysterieus verleden, is. Of was het nu toch een mysterieuze toekomst? It’s some wibbly wobbly timey wimey stuff. Toen we River Song de eerste keer tegenkwamen was Tennant’s eerste (en enige) ontmoeting met River. River kende de Doctor wel al en al snel werd het duidelijk dat de twee dooreenlopende verhaallijnen hadden.

doctor-who-fall

In Smith’s eerste aflevering crasht de TARDIS in London en stort neer in een tuin in Leadworth. Amelia Pond (Caitlin Blackwood) een 7-jaar oud meisje vindt de police box in haar tuin en is de eerste persoon die het nieuwe gezicht van de Doctor ziet. Ze haalt de net veranderde Doctor in huis en al snel worden ze beste vrienden. Nu de Doctor is veranderd, verandert de TARDIS ook. Hij gaat een proefritje maken en blijft hoogstens 5 minuten weg. Aangezien Amelia alleen nog maar een stomme tante heeft, besluit ze met hem mee te gaan. De Doctor belooft haar te komen halen na zijn testvlucht maar je raadt het al, hij blijft geen 5 minuten weg maar wel 12 jaar. De inmiddels volwassen Amelia gaat nu onder de naam Amy Pond (Karen Gillian), maar woont nog steeds in hetzelfde huis. Ze is ondertussen vele psychiaters moeten bezoeken omdat ze de enige was die in de Doctor geloofde. Ook al was ze kwaad op de Doctor omdat hij niet terugkwam, toch gaat ze met hem mee op reis. Dat was na nog 2 jaar want blijkbaar heeft de nieuwe Doctor zijn vliegtalenten nog niet helemaal onder de knie.

Amy heeft ook een nieuwe vriend, Rory Williams (Arthur Darevill), met wie ze eigenlijk zou trouwen, maar dan krijgt ze gevoelens voor de Doctor. Ze bekent dat ze met Rory zou trouwen de avond dat ze samen op avontuur gingen. De Doctor neemt Rory en Amy mee op een romantische date en laat Rory vanaf dat moment mee reizen. Rory wordt later in het seizoen uit het bestaan gewist en vergeten door iedereen behalve de Doctor. Hij komt aan het einde van het seizoen terug als plastieken Romein, maar door een nieuwe big bang wordt alles terug normaal en trouwt het koppel. Ze krijgen een kind dat ze Melody noemen, het kind wordt na de geboorte direct ontvoerd en getraind om de Doctor te vermoorden. Omdat dit kind verwekt is in de TARDIS en Amy haar zwangerschap hier deels heeft doorgebracht, heeft Melody de kracht om te regeneraten. Uiteindelijk blijkt Melody, River Song te zijn. Alsof het nog niet ingewikkeld genoeg zou zijn, trouwt de Doctor met River. Hoewel alles vanaf dan zijn eigen gangetje gaat, worden Amy en Rory in de tijd gezonden door een Weeping Angel (een stenen standbeeld dat aanvalt als je  er niet naar kijkt). De Doctor kan niet terug in de tijd om ze te redden maar op het einde is gebleken dat Amy en Rory toch nog een gelukkig leven hadden in het verleden. Dit sloot de eerste helft van het zevende seizoen af maar natuurlijk was er ook een tweede deel.

Clara Oswald (Jenna Coleman), The Impossible Girl, kwam het eerst voor in The Asylum Of The Daleks. Toen was haar naam Oswin Osald en uiteindelijk bleek ze een Dalek te zijn en werd ze opgeblazen samen met de planeet vol gekke Daleks. Toen zagen we de actrice 4 afleveringen later terugkeren in de kerstspecial The Snowmen die zich afspeelde in het jaar 1892. Hier was ze een gewoon mens maar stierf terug in de aflevering. In het tweede deel van seizoen 7 ging de Doctor op zoek naar Clara en vond haar. Clara was een gewone vrouw die een normaal leven leidde tot de Doctor langskwam en ze de nieuwe companion van de Doctor werd. In de seizoensfinale ging Clara in de tijdstroom van de Doctor waarna ze door heel zijn leven verspreid werd om de Doctor in verschillende situaties te redden. Hoewel het tegen de regels ging, ging de Doctor in zijn eigen tijdstroom om Clara te redden en daar kwamen ze een onbekende oude man tegen met als introductie: “Introducing John Hurt as the Doctor”. Met schrik voor deze man ging de Doctor samen met Clara terug uit zijn tijdstroom. In Smith’s laatste aflevering en tevens kerstspecial moest hij een stadje beschermen tegen aanvallen van de Daleks en andere vijanden van de Doctor. Aan het einde van de aflevering werd de Doctor gewoon te oud en gebruikte zijn regeneratieenergie om de Daleks aan te vallen. Na het verslaan van de Daleks en een vergezochte manier om de Doctor een compleet nieuwe cyclus te geven, aangezien de Doctor al zijn regeneraties al heeft verbruikt, verandert deze Doctor naar zijn volgende gezicht.

 Matt_Smith_on_the_Doctor_Who_50th_Special___It_s_not_just_an_episode__it_s_bigger_and_more_exciting_

Voor vele recente Whovians was Matt Smith hun eerste Doctor omdat eerdere seizoenen niet vaak meer worden uitgezonden op het televisiescherm. Matt Smith zal geen enkele dag vergeten dat hij de Doctor was en dat doen wij ook niet. Smith had in het begin veel druk op zijn schouder als vervanging van David Tennant, maar dit heeft hij prima aangepakt. Of deze Doctor of een andere Doctor je lieveling is, is je eigen keuze maar deze Doctor echt slecht vinden, dat kan je niet. Met rare onverwachtse bewegingen en uitleg over dingen die eigenlijk totaal nergens op slaan, komen die 2 mondhoeken altijd wel omhoog. Hoewel sommige afleveringen beter waren dan andere, blijven de seizoensfinales de beste van de serie.

Next up: 12e Doctor!

robotofsherwood

Ben je fan al fan Doctor Who of heeft deze review je gemotiveerd om je te beginnen kijken, word dan zeker lid van de Belgian Whovians United op Facebook.

Ontdek de Belgian Whovians U.N.I.T.E.D. op Facebook

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.