Random Article


Doctor Who Special: Tiende Doctor (Series 2-4 + Christmas Specials)

 


Posted 15/09/2015 by

Allons-y!

In 2005 besloot BBC de sci-fi serie Doctor Who na 16 jaar van het scherm te zijn verdwenen eindelijk terug te brengen. De serie die debuteerde in 1963, een nieuwe kans geven was een keuze waar enig risico aan verbonden was. Na een mislukte poging om de vlam en interesse terug te doen opflakkeren met een film, was deze voormalige televisieserie een enorme gok bij de BBC. Deze Doctor Who was gelukkig een succes en verkreeg al snel een groot fandom. Logischerwijs kreeg deze (oorspronkelijk) éénmalige serie meerdere vervolgseizoenen en elk jaar een extra kerstspecial. Hoewel Christopher Eccleston prima werk leverde als de negende Doctor, stopte hij al na één seizoen en regenereerde hij in David TennantMatt Smith en huidige Doctor Peter Capaldi. Naar aanleiding van het nieuwe seizoen dat begint op 19 september, overlopen we alle Doctors en hun reeds 10 jaar durende avonturen.

better_than_italy__10th_doctor_x_reader__1_2_by_nightraven010-d708ooi

Toen Christopher Eccleston besloot om al na één seizoen te stoppen met Doctor Who, moest het gat dat hij achterliet gevuld worden. Niet alleen werd hij vervangen, maar ook werd hij even vergeten. David Tennant werd gecast als tiende Doctor en verscheen al even in de seizoensfinale tijdens de regeneratie van de negende Doctor. Zijn eerste volledige optreden was in de kerstspecial The Christmas Invasion waar hij eigenlijk de eerste helft van de aflevering in slaapt, maar de tweede helft er hard tegen aan gaat. Hoewel je duidelijk zag dat Eccleston zijn sporen had nagelaten, ging er met Tennant aan het roer een frisse wind door de serie. Tennant’s carriëre kreeg net als Eccleston ook een boost. We denken aan Broadchurch en zijn Amerikaanse remake, Gracepoint. Hij speelt ook één van de hoofdrollen in de toekoemstige Marvel/Netflix serie Jessica Jones. tenthdoctor (1)
Met drie seizoenen en acht specials heeft deze Doctor heel wat meer diepgang gekend dan zijn voorganger. Vooral bekend voor zijn blauw/bruin gestreept kostuum met bruine overcoat is de tiende Doctor één van de stijlvolste Doctors van allemaal. Zijn Sonic Screwdriver is nog steeds hetzelfde model als de negende Doctor en kan nog steeds even weinig behalve sloten open doen. Tennant was ook een Doctor die ook bekend stond voor zijn haarstijl. Wij waren direct verkocht met zijn speech over The Lion King in The Christmas Invasion waar zijn hand wordt afgehakt, maar meteen terug aangroeit. De verhalen uit het tweede seizoen gaan over parallele universums, de terugkeer van de Cybermen en het codewoord ditmaal is Torchwood. De verhaallijnen uit seizoen 3 gaan dan over de nieuwe, eerste minister die uiteindelijk The Master (Derek Jacobi & John Simm) blijkt te zijn.

The Master is de aartsvijand van de Doctor en eveneens een Time Lord. Als we hem de eerste keer zien, weet hij The Master niet meer wie hij is. Hier komt hij dan weer achter maar wordt neergeschoten en regenerate in een jongere versie. Het vierde seizoen had dan niet echt een overkoepelende verhaallijn over het seizoen, deze had wel pareltjes van afleveringen. We denken aan Silence In The Library waar de spanning niet alleen uit barst maar we ook kennis maken met River Song die terug zal keren in de verhaallijnen van Tennant’s opvolger. Midnight & Turn Left zijn zeer vermakelijke afleveringen om het laatste seizoen van Tennant af te sluiten en natuurlijk de 2-delige seizoensfinale, The Stolen Earth & Journey’s End, is vooral geweldig omdat we alle companions van de Doctor zien samenwerken. Ook al is de doctor aan het sterven in de voorlaatste aflevering, heb geen nood. Hij stuurt alle overige regeneratie-energie naar het afgehakt hand, dat gevonden werd in The Christmas Invasion door Jack Harkness. Zo behoudt hij niet alleen hetzelfde gezicht maar zo maakt de overtollige energie een exacte kopie van de Doctor uit het afgehakte hand. Exact zeg je? Nee niet echt exact, het verschil met deze Doctor is dat hij een gewoon mens is met maar 1 hart en hij kan niet regeneraten.
doctorwho Ook zijn er weer companions van de partij, Tennant’s Doctor had met zijn drie seizoenen veel meer companions dan Eccleston’s Doctor. We zetten alle companions even op een rij.

  • Rose Tyler (Billie Piper): Na de transformatie van de 9e Doctor heeft zij wat moeite om te wennen aan de nieuwe Doctor. Dit duurt echt niet lang en ze gaat dus terug met de Doctor op reis naar verre planeten. Al snel groeit de romantische relatie die ze met de 9e Doctor had terug en deze wordt alleen maar sterker. Ze vecht samen met de Doctor in de seizoensfinale tegen de Daleks. Ze openen een portaal om alle Daleks terug te sturen waar ze vandaan komen, maar er loopt iets mis. Rose dreigt meegesleurd te worden, maar wordt gered door haar vader uit een parallel universum, dewelke haar dan ook meeneemt naar zijn thuiswereld. Omdat het portaal van Daleks terug is gesloten, kon de Doctor Rose niet meer terug halen en haalt hij energie uit een supernova om een hologram te maken om afscheid te nemen van Rose. Rose vindt op het einde van het vierde seizoen natuurlijk nog een manier om naar haar eigen dimensie terug te keren. Ze verzamelt zich met alle companions van de Doctor om de Aarde te redden en vertrekt later samen met de kopie van de Doctor naar de andere dimensie om samen oud te worden. Rose heeft nog een kleine cameo aan het einde van The End Of Time waar de Doctor, die aan het sterven is, terug naar 2005 gaat en tegen haar vertelt dat ze een prima jaar gaat hebben. Hier bedoelt hij natuurlijk mee dat de 9e Doctor dat jaar nog langs gaat komen.
  • Mickey Smith (Noel Clarke): Mickey mag officieel mee met de Doctor op reis, maar dit duurt niet heel erg lang. Op avontuur in het parallel universum ontdekt hij dat zijn grootmoeder nog leeft. Aangezien Mickey geen enkel familielid heeft in zijn universum, besluit hij hier te blijven om tijd te spenderen met zijn grootmoeder. Mickey komt eveneens terug voor de laatste  aflevering van het vierde seizoen waar hij Davros, leider van de Daleks, helpt te verslaan samen met Jackie Tyler, Rose’s moeder. Mickey bleef na deze aflevering terug in het normale universum omdat zijn grootmoeder er ook overleden was. In The End Of Time speelt Mickey ook nog een kleine rol, hij is getrouwd met Martha en ze zijn samen premiejagers geworden.
  • Sarah Jane Smith (Elizabeth Sladen): Toen het nieuws naar buiten werd gebracht dat Sarah Jane een rol ging spelen in de nieuwe seizoen van Doctor Who, waren veel fans van de oude seizoenen verrast maar vooral tevreden. Sarah Jane was namelijk al companion van zowel de derde (Jon Pertwee) als vierde Doctor (Tom Baker). Niet alleen zij werd in School Reunion terug gebracht, ook K-9, de robothond van Doctor ging weer mee op avontuur. Hoewel ze maar in één aflevering van seizoen 2 speelde, werd ze ook teruggebracht voor de 2-delige sezoensfinale van het vierde seizoen en in The End Of Time kreeg ze ook een kleine rol. Sladen’s personage was zo populair dat ze zelf een eigen spin-off kreeg: The Sarah Jane Adventures.
  • Martha Jones (Freema Agyeman): Na de tragische verdwijning van Rose in Doomsday, kreeg de Doctor een nieuwe companion. Deze keer in de vorm van Martha Jones, de eerste gloednieuwe companion van de 10e Doctor. Zij was voor heel het derde seizoen het vaste hoofdpersonage maar omdat in de seizoensfinale van het derde seizoen, haar familie werd ontvoerd, bleef ze bij hen waarna de Doctor weer op zoek moest naar een nieuwe companion. Ze komt zoals elke andere companion terug in The Stolen Earth/Journey’s End en is op het einde getrouwd met Mickey. Zij is het enige personage van Doctor Who dat in de spin-off Torchwood verscheen naast de hoofdpersonage Jack Harkness.
  • Jack Harkness (John Borrowman): Captain Jack Harkness verscheen maar pas in de 3-delige seizoensfinale van het derde seizoen. De laatste keer dat hij een ontmoeting met de Doctor had, was hij gestorven en terug tot leven werd gebracht. Nu kan Jack niet sterven en daar is de Doctor bang van. Uiteindelijk blijkt dit niet erg te zijn en nodigt de Doctor Jack terug uit om te reizen met hem. Jack slaagt het aanbod af omdat hij zelf een team heeft, Torchwood. Jack kon niet natuurlijk ook niet ontbreken in Journey’s End en zo kwamen er ook een paar personages uit de spin-off voor in Doctor Who.
  • Donna Noble (Catherine Tate): Donna Noble verscheen voor het eerst aan het einde van Doomsday in een bruidsjurk middenin de TARDIS. In The Runaway Bride werd uitgelegd dat ze ging trouwen, maar uiteindelijk bleek haar verloofde mee te werken aan een duivels meesterplan. Donna verdween toen van het scherm tot in de eerste aflevering van seizoen 4 waar ze de vaste companion van de Doctor werd. Ze werd één van de populairste companions omdat de dynamiek met de Doctor zo goed zat. Ze waren eerder als broer en zus in plaats van geliefden zoals Rose en Martha. In de seizoensfinale raakt Donna het afgehakte hand, waar alle overtollige regenerationenergie in zit, aan en krijgt ze alle informatie in haar brein geprint over de Time Lords. Omdat een gewoon mens deze informatie niet aan kan, wiste de Doctor alle informatie inclusief alle informatie over hemzelf.

specials-2009-tenDavid Tennant had zijn eerste volledige optreden in de kerstspecial The Christmas Invasion. De special trok zoveel kijkers dat er elk jaar een kerstspecial kwam. Dat volgende jaar kwam dan de tweede kerstspecial The Runaway Bride die toekomstig companion Donna Noble introduceerde. De traditie werd verder gezet met Voyage Of The Damned met een titanic in de ruimte, die naar de Aarde komt. Deze specials zijn altijd vermakelijk waardooor Tennant 5 extra specials kreeg na seizoen 4 met als afsluitende special The End Of Time, waar de Doctor op voorhand weet dat hij zelf zal moeten regeneraten. Zijn afscheid trof ons allemaal met zijn laatste zin “I don’t wanna go”, hij was er zelf nog niet klaar voor en wij ook niet. Waarom deze Doctor nu zo geweldig was, mag je zelf uitmaken. Hij werd officieel verkozen tot favoriete Doctor in heel het Verenigd Koninkrijk, wat terecht is.

Next up: 11e Doctor!

doctor-who-christmas-special-time-of-the-doctor

Ben je fan al fan Doctor Who of heeft deze review je gemotiveerd om je te beginnen kijken, word dan zeker lid van de Belgian Whovians United op Facebook.

Ontdek de Belgian Whovians U.N.I.T.E.D. op Facebook

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.