Random Article


Review: The Man from U.N.C.L.E.

 
 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 116 min.
 
Taal: Engels, Russisch
 
In de bioscoop vanaf: 19 Augustus 2015
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Leuke setting en insteek. Authentieke spy-fi actie. Goede vertolkingen.

Minder


Zeer cliché en voorspelbaar.


Guy Ritchie maakt een remake van de klassieke sixties spy-fi serie The Man from U.N.C.L.E. met Henry Cavill en Armie Hammer in de hoofdrollen. Lees hier de Brainfreeze-review!

Posted 17/08/2015 by

 
Full Article
 
 

Try not to kill your partner on the first day

Na o.a. Mission: Impossible, The Saint en (de Britse) The Avengers, krijgt ook die andere klassieke spy-fi tv-serie uit de jaren 60 een reboot op het grote scherm. Warner Bros. stelde niemand minder dan Guy Ritchie (Sherlock Holmes, Snatch) aan om een grootschalige spionageblockbuster van Sam Rolfe’s The Man from U.N.C.L.E. te maken. Net zoals de tv-reeks, speelt de prent zich af in de jaren 60 – in volle Koude Oorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie – en dient een Amerikaanse CIA-agent samen te werken met een collega-spion van de KGB. Van de spionage-organisatie U.N.C.L.E. (United Network Command for Law and Enforcement) lijkt echter nog niet veel sprake te zijn, want de film draait voornamelijk rond de nogal troebele, maar succesvolle eerste samenwerking tussen de Amerikaanse Napoleon Solo (Henry Cavill) en de Russische Illya Kuryakin (Armie Hakammer). The Man from U.N.C.L.E. Begins, dus…

themanfromuncle

De plot van The Man from U.N.C.L.E. zit algemeen gezien vrij simpel in elkaar. Napoleon Solo is een ex-dief die opklom tot ‘s werelds beste CIA-agent, terwijl Illya Kuryakin een legende is binnenin de KGB. Beide heren komen tegenover elkaar te staan wanneer Solo Gaby Teller (Alicia Vikander), de dochter van een vooraanstaand Duits wetenschapper, redt uit Oost-Berlijn. Een dag later wordt ze beide opgedragen om samen te werken om Gaby Tellers vader te vinden. Uiteraard werd deze gekidnapt en gedwongen om een atoombom in elkaar te steken voor een misdaadorganisatie. Zijn kennis rond nucleaire energie en wapens is kostbaar voor zowel de Verenigde Staten als de Sovjet-Unie, want het land dat deze bezit wordt het machtigste ter wereld…

the-man-from-u-n-c-l-e08

Uiteraard komen er nog heel wat twists en turns, zoals het een goeie spionagethriller betaamt, maar waar The Man from U.N.C.L.E. het vooral van moet hebben is de chemie tussen de twee hoofdpersonages. Henry Cavill (Man of Steel, Batman V Superman: Dawn of Justice) heeft misschien net naast de rol van James Bond gegrepen, maar zet als Napoleon Solo overtuigend een gladde en charismatische superspion neer. Armie Hammer (The Lone Ranger, The Social Network) krijgt als Illya Kuryakin wat meer bagage mee. Zo heeft zijn personage last van woede-uitbarstingen en heeft ie een moeilijke jeugd achter de rug. Niet dat dit zeer diep wordt uitgewerkt, maar het geeft Kuryakin wel de betere karakterboog doorheen de film. Alicia Vikander (Ex Machine) schittert dan weer als Gaby, dewelke naarmate de film vordert heel wat meer lijkt te zijn dan een simpele damsel in distress. De rol van Hugh Grant als Waverly, het hoofd van de U.N.C.L.E.-organisatie, blijft echter zeer beperkt. De oprichting van U.N.C.L.E. is immers niet de focus van de film en lijkt slechts een afterthought.

Eén van de grootste voordelen van The Man from U.N.C.L.E. is dat het verhaal zich nog steeds afspeelt in de jaren 60, in volle Koude Oorlog. Hiermee voelt het als een authentiekere spy-fi aan dan pakweg de nieuwere James Bonds of Mission Impossibles. Tevens wordt alles vrij realistisch en down-to-earth gehouden. Radiozendertjes en andere afluisterapparatuur is er genoeg, vliegende auto’s en James Bond-achtige gadgets niet. De hoofdvillains, rijke Italiaanse criminelen met nazi-banden, zijn vrij karikaturaal en cliché, maar het past in de sfeer. Vooral Sylvester Groth – die net zoals in Tarantino’s Inglourious Basterds weer de nazi mag uithangen – schittert als folteraar oom Rudi.

themanfromuncle2

Regisseur Guy Ritchie zet niet zozeer in op grootschalige actiescènes en spectaculaire stunts, zo laat hij bijvoorbeeld eerder een etende Henry Cavill in beeld komen terwijl Armie Hammer op de achtergrond verwikkeld zit in een bootachtervolging. De hoofdmoot van het verhaal is het vrijwel constante dick measuring contest dat plaatsvindt tussen Solo en Kuryakin. Beide hebben hun unieke specialisaties en deze worden zeer mooi tegen elkaar uitgespeeld doorheen de film. The Man from U.N.C.L.E. wordt hier bij momenten vrij grappig, maar dan zonder in slapstick te vervallen.

Terwijl de toon dus best goed zit, is het script echter enorm cliché en zeer voorspelbaar. Ondanks de oerdegelijke vertolkingen, blijven de personages zeer typisch en, ondanks hun spectaculaire beroepskeuze, zelfs vrij “gewoontjes” – in tegenstelling tot de meer kleurrijke types uit Ritchie’s vroegere misdaadfilms. Ook zie je heel wat twists van lang tevoren aankomen. We krijgen hier dus zeker niet de beste prent of het slimste script van Guy Ritchie voorgeschoteld. Desalniettemin is The Man from U.N.C.L.E. een goed in elkaar gestoken spionagefilm met leuke vertolkingen en een nog leukere setting. Het levert een aardige zomerblockbuster op en vormt een leuke toevoeging op/oorsprongsverhaal van de tv-serie.

The Man from U.N.C.L.E. knalt op 19 augustus de Belgische bioscoopzalen binnen.

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.