Random Article


Review: Fantastic Four (2005)

 
 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , , , ,
 
Filmstudio: ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 106 min.
 
Taal: Engels
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Chris Evans als Human Torch. Michael Chicklis als The Thing.

Minder


Vreselijk cliché. Campy. Merendeel van de cast presteert ondermaats en is verkeerd gecast.


Naar aanleiding van de nieuwe Fantastic Four-reboot kijkt Brainfreeze opnieuw alle voorgaande films rond Marvel’s eerste familie. Vandaag: de eerste officieel uitgebrachte Fantastic Four-bioscoopfilm uit 2005…

0
Posted 03/08/2015 by

 
Full Article
 
 

A few days in space. What’s the worst that could happen? – Reed Richards

Naar aanleiding van de nakende ‘hard-sci-fi’ filmreboot van Marvel‘s eerste familie door Josh Trank en 20th Century Fox bekijkt Brainfreeze nogmaals de verschillende Fantastic Fourfilms. Na de onuitgebrachte The Fantastic Four uit 1994 is het nu aan de moderne hervertelling uit 2005. Het verschil in uitvoering bij Tranks opkomende reboot en deze films kon haast niet groter zijn. Doorstond de eerste (uitgebrachte) bioscoopfilm rond Marvel’s bekendste familie de heuse Hollywoodsuperheldenrevolutie die sindsdien plaatsvond? Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: nauwelijks…

fantastic-four

In Fantastic Four wordt het welbekende oorsprongsverhaal in een relatief nieuw, maar ongetwijfeld herkenbaar jasje gestoken. Reed Richards/ Mr. Fantastic (Ioan Gruffudd), Ben Grimm/ The Thing (Michael Chiklis), Sue Storm/ Invisible Woman (Jessica Alba) en Johnny Storm/ The Human Torch (Chris Evans) gaan samen met de onuitstaanbare miljonair Victor Von Doom (Julian McMahon) op ruimtereis. Tijdens de wetenschappelijke uitstap worden ze door kosmische stralen bestookt en verkrijgen ze bovenmenselijke krachten. Wat volgt, is een voorspelbare ontdekkingstocht met de nodige onderlinge conflicten die natuurlijk net voor de finale strijd worden opgelost. Scenaristen Mark Frost en Michael France leverden hier niets speciaals.

Aangezien de film voor een veilige standaardplot kiest, zal uitermate veel aandacht zijn besteed aan de andere elementen? Niet helemaal. Zo is met name de casting van de helden, het belangrijkste element van een Fantastic Four-film, een dubbeltje op zijn kant. Enerzijds is Chris Evans, hier als puberale heethoofd –pun intended-, de ideale Johnny Storm. Ook Michael Chiklis speelt de rol van zijn leven als Brooklyn kid Ben Grimm. De licht ontvlambare –sorry-, weliswaar campy dialogen tussen beide kemphanen zijn dan ook om van te smullen. Anders dan in de kunstmatige relatie tussen Mr. Fantastic en Invisible Woman, is er in deze weinige scènes overduidelijk chemie op het scherm.

Thing

Anderzijds kent de casting ook heel wat negatieve punten. Zo blijft het een raadsel hoe Jessica Alba in deze Marvel-film is terecht gekomen. Ook Ioan Gruffudd, weliswaar in mindere mate, is niet ideaal gecast als een hier overdreven dramatische Mr. Fantastic. Julian McMahon speelt dan weer een overtuigende schurk. Jammer genoeg moet je als Victor Von Doom niet enkel overtuigend, maar veel eerder intimiderend overkomen… Vooral bij de Fantastic Four zijn natuurlijk de personages belangrijk en net hier lijkt regisseur Tim Story toch enigszins de mist in te gaan. Een leuke knipoog naar het bronmateriaal is gelukkig wel aanwezig wanneer Stan Lee even een cameo doet als postbode Willy Lumpkin.

Het verhaal biedt niets nieuws, de casting is een mixed bag. Hoe zit het dan met de actiescènes en de visuele effecten? Fantastic Four heeft ook hier niet bepaald de tand des tijds doorstaan. Vooral de scènes met Mr. Fantastic en zijn uitgerekte ledematen, voelen  enorm verouderd aan. Hier geen al te groot verwijt aan de computereffecten natuurlijk, gezien de inmiddels tienjarige leeftijd van de film.

Doom Fantastic Four 2005

Hoewel stukken beter dan de 1994-versie, stelt deze eerste Fantastic Four-film uiteindelijk teleur. De chemie tussen Chris Evans, die later opnieuw een iconisch comicbookpersonage zou vertolken als Captain America in Marvel’s filmuniversum, en Michael Chiklis houdt de films enigszins drijvende, maar Fantastic Four zonk al helemaal weg in vergelijking met het toenmalige superheldengeweld (Spider-Man 2, X-Men 2). Toch zou 20th Century Fox wegens het relatieve financiële succes van de film, een sequel, Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer, produceren, die zowaar nog teleurstellender zou worden. Gelukkig belooft Josh Tranks grauwere reboot zich zo veel mogelijk af te zetten van deze toch iets te campy adaptaties…

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.