Random Article


Review: The Fantastic Four (1994)

 
 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack: ,
 
Speelduur: 90 min.
 
Taal: Engels
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Hoewel onbedoeld, is de film erg lachwekkend. Getrouwe adaptatie van de klassieke kostuums uit de comics.

Minder


Vreselijke acteerprestaties. Sfeerbrekende muziek. Ondermaatse praktische en digitale effecten.


Naar aanleiding van de nieuwe Fantastic Four-reboot kijkt Brainfreeze opnieuw alle voorgaande films rond Marvel’s eerste familie. De eerste is The Fantastic Four uit 1994, een uiteindelijk nooit officieel uitgebrachte, enorm campy en goedkope Marvel-superheldenfilm. Vond je de vorige FF-films maar niets? Wacht tot je dit ziet!

0
Posted 02/08/2015 by

 
Full Article
 
 

Miss Storm, can Johnny and Sue come to space with us?- Reed Richards

Naar aanleiding van de nakende ‘hard-sci-fi’ filmreboot van Marvel‘s eerste familie door Josh Trank en 20th Century Fox bekijkt Brainfreeze nogmaals de verschillende Fantastic Fourfilms. Voor de start van de huidige generatie superheldenblockbusters waren er al enkele minder bekende, doch intrigerende Marvel-filmadaptaties. Tot deze B-films behoort ook de uiteindelijk nooit officieel uitgebracht, maar wel min of meer afgewerkte The Fantastic Four uit 1994. Filmstudio 20th Century Fox leverde met deze zeldzame prent een uniek stukje filmgeschiedenis af –en neen, dat is hier niets positief-. Wie dacht dat de campy Fantastic Four-films van tien jaar geleden ondermaats waren, kan maar beter dit “pareltje” eens bekijken…

The Fantastic Four 1994 Review 1

Net zoals het merendeel van de oudere superheldenfilms biedt deze eerste The Fantastic Four-film een klassiek oorsprongsverhaal. Door toedoen van kosmische stralen worden Reed Richards/ Mr. Fantastic (Alex Hyde-White), Susan Storm/ Invisible Woman (Rebecca Staab), Jonathan Storm/ The Human Torch (Jay Underwood) en Ben Grimm/ The Thing (Michael Bailey Smith) omgetoverd tot ‘s werelds eerste helden met bovenmenselijke krachten. Door een eerder ongeluk heeft een dood gewaande Victor Von Doom (Joseph Culp) dan weer een eigen wraakmotief en vreselijke littekens verkregen. Deze ex-vriend van Reed en huidig tiran probeert doorheen het verhaal een diamant, die Richards nodig heeft voor zijn onderzoek, te pakken te krijgen en zijn weinig logische wraak te nemen op de vier titulaire personages…

In een subplot ontvoert The Jeweler (Ian Trigger), een Mole Man-achtig personage, de blinde beeldhouwster Alicia Masters (Kat Green) als zijn toekomstige bruid. Na een kort conflict met Doctor Doom wordt The Jeweler in zijn ondergrondse schuilplaats verslagen en zijn bruid op haar beurt naar Latveria getransporteerd. Aan de Fantastic Four om Alicia en uiteindelijk heel New York City van Doom’s destructieve plan te redden…

The Fantastic Four 1994 Review 2

Anders dan de latere Fantastic Four­-film uit 2005 biedt deze film een uitgebreider oorsprongsverhaal dankzij het subplot met The Jeweler. Hoewel het verhaal dus in zekere zin nieuw en creatief is, schiet The Fantastic Four op alle andere vlakken ruimschoots te kort. Het acteerwerk is zonder meer vreselijk. De scène die dit wellicht het beste aantoont, is Doom’s ongeluk en het gevolg ervan. Van Von Doom’s 25 seconden durende schreeuw tot Richards geblèr na zijn ogenschijnlijke dood: het is pijnlijk om te zien. En dan niet op de manier die regisseur Oley Sassone en producers Roger Corman en Bernd Eichinger voor ogen hadden.Een latere scène met een lachwekkende dokter die hen ondervraagt naar hun krachten en de werking ervan, is eveneens vreselijk. Hoewel zowel het script als de acteurs in The Fantastic Four ondermaats zijn, zit het hogere tempo dankzij het uitgebreide verhaal wel vrij goed.

Naast de vele erbarmelijke dialogen, acteerprestaties en campy scènes kent de film ook enorm over-the-top, maar gezien het kleine budget acceptabele beeldeffecten. De praktische effecten zijn van vergelijkbaar niveau met andere jaren 90 films. Hoewel deze nu als vreselijk verouderd aanvoelen, doen ze wat ze moeten doen: de comicbookwereld erg expliciet tot leven brengen. Wellicht hadden Sassone en lowbudgetspecialist Roger Corman beter geopteerd voor een herinterpretatie van het bronmateriaal en hun budget iets creatiever kunnen gebruiken. Het witgeverfde haar bij Richards breekt meteen enige realistische toon, motorhelmen fungeren als astronautenpakken en de Doombots hanteren machinegeweren.

ffdoom

Meegegeven, het Doctor Doom-kostuum is meteen herkenbaar en lijkt – net zoals de FF-outfits – eveneens rechtstreeks uit de comics geplukt. Of dat ook deze bronmateriaal getrouwe keuze een pluspunt is, laten we opnieuw maar even in het midden. Hoe het ook moge zijn, ook Culps acteerprestatie doet enige sympathie met de normaal charismatische Doom als sneeuw voor de zon wegsmelten. De visuele effecten zijn miniem en lijken handgetekende, opvallend gemonteerde toevoegingen in scènes. Wie hier vooral onder lijdt, is de vlammende Johnny Storm/ Human Torch. En natuurlijk ook de kijker, tijdens onder meer de ronddraaiende overgangsmontages om gevechtsscènes over te slaan.

Tenslotte moet ook de lachwekkende muziekkeuze met sfeerbrekende pianostukjes aangekaart worden. Door onder meer de cartoondeuntjes in de derde act van de film en de hemelse melodie tijdens de stralingsscène kunnen we veilig concluderen dat het muzikale element even campy is als de andere onderdelen en dus jammer genoeg perfect aansluit bij The Fantastic Four.

The Fantastic Four 1994 Review 4

Een klein budget met ondermaatse acteurs en een vreselijk campy script hebben deze film de das omgedaan, maar waarom is deze Marvel-prent überhaupt ooit op deze manier gemaakt? Zoals wel bekend heeft Marvel in de latere decennia van de vorige eeuw heel wat filmrechten doorverkocht aan Sony Pictures en 20th Century Fox. Om deze rechten te behouden was Fox begin jaren 90 verplicht een film te maken over Marvel’s eerste familie. Producenten Roger Corman, bekend van andere lowbudgetfilms als Vampirella en het succesvolle Death Race, en Bernd Eichinger, die later ook de Fantastic Four-film uit 2005 zou producen, werden opgetrommeld om de comic op het witte doek te toveren. Uiteindelijk werd na een eerste trailer, postermateriaal en een eerste, afgewerkte cut van de film het hele project (gelukkig?) begraven. Jammer genoeg was de gehele cast en crew nooit op de hoogte gebracht van de ware opzet achter The Fantastic Four…

 

Al bij al is The Fantastic Four veeleer een gemiste kans die nu gezien kan worden als een van de meest ludieke en meest campy Marvel-films tot nog toe. De Batman and Robin van Marvel, zeg maar. Tenzij je een fan bent van Doombots die op elkaar inlopen dankzij een onzichtbare Susan Storm of struikelen dankzij Reed Richards’ verlengde been, raden we je toch aan The Fantastic Four over te slaan.

Bootlegkopieën van The Fantastic Four circuleren op het internet en op YouTube. Ook komt dit jaar Doomed: The Untold Story of Roger Corman’s The Fantastic Four uit, een fan-documentaire over de gedoemde productie van de film.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.