Random Article


Review: X-Men – Days of Future Past “Rogue Cut”

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario:
 
Acteurs: , , , , , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 149 min.
 
Taal: Engels
 
Verkrijgbaar vanaf: 14 Juli 2015
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
1 total rating

 

Goed


Beste X-Men-film tot hiertoe. Sterke visuele effecten. Mooie hommage aan een klassieke verhaallijn. Extra scènes veranderen, maar verbeteren de film.

Minder


Een grootse villain ontbreekt. Het is "slechts" 17 minuten aan extra beeldmateriaal.


We bespreken Bryan Singers “Rogue Cut” van X-Men: Days of Future Past. Een verbetering op de bioscoopversie? Of toch maar een overbodige aanvulling met wat extra minuten van Anna Paquin als Rogue?

2
Posted 22/07/2015 by

 
Full Article
 
 

The past: a new and uncertain world. A world of endless possibilities and infinite outcomes. Countless choices define our fate: each choice, each moment, a moment in the ripple of time. Enough ripple, and you change the tide… for the future is never truly set.- Charles Xavier

Eindelijk verscheen regisseur Bryan Singers langverwachte “Rogue Cut”, een nieuwe versie van X-Men: Days of Future Past met daarin een prominente rol voor Anna Paquin als Rogue. In hoeverre een alternatieve take op een al erg geslaagde superheldenfilm deze nog kan verbeteren, is altijd maar de vraag. Laten we daarom meteen met de deur in huis vallen: deze Rogue Cut is een extra aankoop van de recentste film uit de X-Men-franchise absoluut waard!

xmen-daysoffuturepast-profx

In deze alweer zevende film rond Marvel’s vrolijke mutanten worden de cast van de originele trilogie (X-Men, X2, X-Men: The Last Stand) en de nieuwere films (First Class) samengebracht. In een dystopische toekomst – gebaseerd op deze van de klassieke, gelijknamige verhaallijn uit de comics – zien we de oude garde X-Men uiteen gereten worden en op de vlucht gaan voor de Sentinels. Professor Charles Xavier (Patrick Stewart), Magneto (Ian McKellen), Storm (Halle Berry), en heel wat andere bekende personages willen deze wereld kost wat kost voorkomen en sturen Wolverine (Hugh Jackman) met behulp van Kitty Pryde (Ellen Page) terug naar het verleden. Zij houden samen met Iceman (Shawn Ashmore), Colossus (Daniel Cudmore) en nieuwkomers Bishop (Omar Sy), Warpath (Booboo Stewart), Sunspot (Adan Canto) en fan-favorite Blink (Fan Bingbing) stand tegen de inkomende mutantenjagers.

X-Men-Days-of-Future-Past-Trailer-2

Aangekomen in 1973 gaat ieders favoriete harige Canadees op zoek naar een jonge Xavier. Samen met Hank McCoy/ Beast (Nicholas Hoult) en een piepjonge Quicksilver (Evan Peters) gaan ze vervolgens Magneto (Michael Fassbender) uit het Pentagon bevrijden. Dit alles om te voorkomen dat spilfiguur in het verleden, Raven, de latere Mystique (Jennifer Lawrence), Bolivar Trask, de bedenker van de Sentinels vermoordt. De dood van Trask (Peter Dinklage) zou de hele creatie van de mutantenjagers en de mutantenterreur immers in een stroomversnelling plaatsen, met alle toekomst verpestende gevolgen van dien…

Waarin onderscheidt deze alternatieve cut met maar liefst 17 minuten aan extra materiaal, zich van de bioscoopversie? In het originele script van de nieuwste film rond Marvel’s vrolijke mutanten was er een pivotale rol weggelegd voor Rogue, opnieuw gespeeld door Anna Paquin (True Blood). Later werd besloten het geheel aan te passen en de scènes met Paquin te verwijderen. De 17 minuten worden vooral opgevuld met de reddingsactie van Rogue door de oudere Magneto en Professor X. In de eerste X-Men-filmtrilogie speelde Paquin natuurlijk een centrale rol als Rogue en haar inwendige strijd met haar krachten. Een klein eerbetoon aan haar belangrijke rol leek ons dan ook niet meer dan normaal…

X-Men-Days-of-Future-Past-Rogue

Deze extra (actie)scènes beïnvloeden wel degelijk de levensloop van enkele personages en de algemene vooruitgang van het verhaal. Sommigen parallelmontages tussen heden en verleden werken ook simpelweg beter in deze Rogue Cut. Anderzijds worden sommige verhaalelementen eveneens dat tikkeltje duidelijker gebracht in deze beduidend langere versie. Bovendien werd er gedacht aan de speciale beeldeffecten zodat de nieuwe scènes niet uit de boot vallen naast de rest van het visuele spektakel. Zowel hier als doorheen de gehele film wordt de mutantenactie wondermooi op het scherm gebracht, met dank aan o.a. de erg visuele krachten van Blink.

Het acteerwerk van Hugh Jackman, Ian McKellen, Patrick Stewart of James McAvoy zit altijd wel goed en is dus geen punt van kritiek. De minder bekende acteurs als de nieuwe mutanten doen hun job, maar ook niet meer dan dat. Meegegeven, ze krijgen in dit drukke, tijd reizend epos maar weinig de kans om ons te overtuigen. De hoeveelheid aan Jackman als vaandeldrager van de franchise kan dan weer wel als enig minpunt gezien worden, maar geen zorgen: de andere mutanten komen eveneens uitvoerig aan bod.

x-men-days-of-future-past-movie-photo-4

Kortom, het extra beeldmateriaal met meer details uit de Rogue Cut maken van Days of Future Past een betere film. Je krijgt meer voeling met de dramatische, pijnlijke toekomst waardoor je hoopt dat het verleden wordt rechtgezet. Buiten een mooi afscheid voor de originele cast en de overgang naar de nieuwe wereld, legt Days of Future Past ook de kiemen voor de volgende film, X-Men: Apocalypse. We kunnen niet anders dan concluderen dat deze “Rogue Cut” de geprefereerde versie is van Days of Future Past en een verbetering vormt op al één van de betere Marvel-films

Wanneer/of X-Men: Days of Future Past Rogue Cut een officiële release krijgt in onze contreien is nog niet geweten.

Tot dan kan je gewoon de Amerikaanse editie importeren.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


2 Comments


  1. avatar
     
    zotterob

    Is er een versie met nederlandse subs beschikbaar ? Kheb em op zowel op bol.com als op fnac.be zien staan ma beiden geven hier geen info over.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.