Random Article


Review: Justice League – Gods and Monsters

 
 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , , , ,
 
Filmstudio: ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 75 min.
 
Taal: Engels
 
Verkrijgbaar vanaf: 28 juli 2015
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Terugkeer van Bruce Timm. Extra diepgang mogelijk met webserie. Heel wat easter eggs naar de klassieke personages.

Minder


Vreselijk cliché. Verhaallijn ontbreekt aan creativiteit.


Weet DC Entertainment zich met Justice League: Gods and Monsters te herpakken na het mindere Batman Vs Robin? Aan talent alvast geen gebrek dankzij de terugkeer van animatielegende Bruce Timm. Lees hier de Brainfreeze-review van de nieuwe DC-animatiefilm, die wel heel andere versies van Superman, Batman en Wonder Woman introduceert…

0
Posted 13/07/2015 by

 
Full Article
 
 

The Justice League cannot be trusted

In de animatiefilm Justice League: Gods and Monsters toont DC Entertainment een inventieve wereld met een alternatieve Superman, Batman en Wonder Woman. Ze vormen een driekoppige Justice League die er niet voor terugdeinst om excessief geweld te gebruiken en worden in de media bespeeld en misleid terwijl een groots gevaar op de loer ligt. De terugkeer van animatiegenie Bruce Timm (Batman: The Animated Series, Justice League) beloofde een grootse film voort te brengen, maar is deze alternatieve take op DC’s primaire helden interessant en origineel?

Justice League Gods and Monsters 1

De Gods and Monsters-film opent met een variatie op een wel erg bekende gebeurtenis: de vernietiging van Krypton. Toch loopt de geschiedenis hier net dat tikkeltje anders. Een capsule met het genetische materiaal van de latere Superman wordt hier niet door Jor-El, maar door –de ook hier gestoorde- General Zod bevrucht en gelanceerd. Door deze genetische aanpassing wordt onze Superman dus de zoon van Lara en Zod. Ook is deze Batman niet de Dark Knight die we kennen, maar veeleer een slank, vampierachtig wezen in de persona van Kirk Langstrom (in de reguliere comics beter bekend als Man-Bat). Wonder Woman is hier dan weer een prinses uit de oorlogvoerende natie Ares en een afstammelinge van de kosmische New Gods. Qua strijdlust en pit moet deze Amazone zeker niet onder doen voor haar klassieke variant. Ja, dit zijn toch niet meteen de helden waarmee we vertrouwd zijn…

Het verhaal van Gods and Monsters biedt, ondanks het schrijfwerk van Bruce Timm, weinig originaliteit. De korte opzet van de film luidt als volgt: enkele belangrijke wetenschappers uit de DC-wereld worden op gewelddadige manier vermoord. De al weinig populaire Justice League wordt bespeeld, misleid en verantwoordelijk gehouden voor de slachtpartijen. De Trinity hinkt doorheen het verhaal dus steeds achterop en heeft het raden naar de grotere opzet. Uiteindelijk komt het tot een climax tussen de (anti)helden, de schurk van dienst alsook de Amerikaanse regering die de Justice League voor eerder vernoemde moorden vervolgt.

Justice League Gods and Monsters 5

Timms invloed valt misschien niet herkennen in de originaliteit of creativiteit van de plotlijn, maar wel in de kleinere momenten van de film. Leuke easter eggs zoals de alternatieve versies van Victor Fries, Ray Palmer, Silas Stone met delen van het Cyborg-pak of de op zijn minst gezegd stroeve relatie tussen Superman en Lois Lane, zijn voor DC Comics-fans dan ook om van te smullen en de belangrijkste reden om deze animatiefilm te bekijken. Vooral de zonderling Lex Luthor en niet zo onschuldige Dr. Will Magnus – en knipoog naar de Metal Men – zijn erg geslaagde alternatieve Gods and Monsters-versies.

Voor het eerst in DC’s Original Animated Movies-lijn werd een film ook ingeleid door een driedelige webreeks. Deze korte Justice League: Gods and Monsters Chroniclesreeks beloofde erg veel en had de wereld al uitgebreid voorgesteld. Zonder de context en meer informatie boden deze jammer genoeg niet meer dan korte teasers voor de hoofdpersonages. Om niets te missen van deze donkere DC-wereld en tijdens de film niet te veel moeten fronsen, raden we aan om de drie clips toch maar even te bekijken.

Justice League Gods and Monsters2

Hopelijk is het al duidelijk geworden, maar wie een klassieke superheldenanimatiefilm verwacht, is eraan voor de moeite. Oppervlakkig gezien dan toch. Naast het doden van schurken en de “heerschappij versus veiligheid”-discussie zijn deze “monsterlijke goden” toch heel wat menselijker dan eerst voorgesteld. Flashbackscènes verklappen bijvoorbeeld het tragische oorsprongs-/liefdesverhaal van Batman alsook Wonder Woman. Of Superman die erachter komt dat zijn vader niet de redder, maar vernietiger van Krypton en veeleer een vreselijk man was. De morele grens tussen goed en kwaad wordt hiermee dus ook sterk opgevoerd. Logischerwijs bevinden de antihelden zich eerst in de (donker)grijze zone, maar nemen ze uiteindelijk de no-killing-rule op. Geen klassieke superheldenactie dus, maar wel de gebruikelijke moraal.

Al bij al is Justice League: Gods and Monsters een leuke film en zeker terug een stap vooruit sinds de laatste DC-animatiefilm, Batman Vs Robin. De klassieke DC Comics-personages zal je hier moeten missen, maar de heldenervaring is wel sterk aanwezig. Toch is door de clichématige plot en vaak minder interessante hoofdpersonages dit alternatieve wereldverhaal zeker en vast ondermaats in vergelijking met pakweg een Justice League: The Flashpoint Paradox. Een vermakelijke prent, maar jammer genoeg niet meer dan dat. Voorlopig is de aangekondigde, hopelijk sublieme Killing Joke-animatiefilm dus meer dan welkom…

Justice League: Gods and Monsters is vanaf 28 juli beschikbaar op DVD en Blu-ray.

Justice League: Gods and Monsters bij Archonia.com

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.