Random Article


Review: Scream – Pilot (Aflevering 1, Seizoen 1)

 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Hot teen angst, seksuele spanningen en gore in de perfecte dosering.

Minder


De body count blijft bij de eerste episode ook op 1 steken... Jammer...


Na de inmiddels klassieke reeks slasherfilms, brengt MTV een hedendaagse Scream tv-serie op de markt. Werkt de formule 20 jaar later nog steeds?

1
Posted 06/07/2015 by

 
Full Article
 
 

You really wanna know how it’ll end?

Ondertussen is het net geen 20 jaar geleden dat Scream voor het eerst de zalen veroverde. Wes Craven en Kevin Williamson werden bloedhete namen, Neve Campbel was een tijdlang populair en vier langspelers later krijgt MTV of all places het lumineuze idee er een tv-reeks van te maken. 10 episodes want, zo merkt een personage zelf droogjes op, van een slasher kan je geen tv maken.

De enorme schaduw die de films ongetwijfeld over deze productie gooit, zorgt ervoor dat de opinies momenteel eerder de negatieve kant uitgaan: niet bijster origineel, niks vernieuwend etc. Wij maken dan maar meteen van de gelegenheid gebruik om u het volgende te melden: als je die -eerlijkheidshalve onmogelijke- verwachtingen aan de deur laat en openstaat om te genieten van een stevige cocktail teen angst, overgoten (excuse the pun) met blood en gore, hints naar later te onthullen geheimen en seksuele spanningen die zo hard staan, je hebt geeneens een naald nodig om ze te doen springen, dan kan dit wel eens de perfecte zomerse ontspanning zijn.

Scream-TV-004

De formule is wel al bekend: we starten met een brutale, gecalculeerde moord op een bloedmooi (more puns) en compleet onuitstaanbaar tweener-meisje en misschien haar vriendje (dat zal pas in een latere aflevering duidelijkheid scheppen) en de chaos die het in de tienergemeenschap veroorzaakt. De meest rechtstreekse aanleiding voor haar moord is wellicht de cyber-bullying die ze uitvoert op een sympathiek tomboy-meisje, ook al blijkt zij verre van de enige met genoeg motief om het wicht van kant te willen maken. De vriendenkliek is van het sympathieke soort dat niet meteen in tranen uitbarst bij het nieuws, maar Twitter trolt op zoek naar sappige details. Wij kijkers zijn dan ook voldoende geïnformeerd om ondertussen weddenschappen uit te schrijven naar wie de volgende zijn. En de makers weten net genoeg minder antipathieke personages toe te voegen met even kleine overlevingskansen of al dan niet verzwegen motieven om de dader te zijn.

Scream-TV-003

Uiteraard wonen ze overigens aan het meer waar een misvormde tiener 20 jaar eerder ook al een passioneel bloedbad aanrichtte en zou de dader wel eens die freak reincarnate kunnen zijn. En de nerd die de alwetende knipoog naar de kijker geeft is natuurlijk maar wat goed op de hoogte van de hele historie. En de overlevende scream-queen van 20 jaar eerder woont er nog steeds en heeft een knappe dochter die nu net zo oud is als zij toen. En waar is haar vervreemde ex? En waarover fluisteren die andere tieners trouwens de hele tijd? En ze hebben allemaal hun smartphones en camera’s en sociale media om de boel nog wat verder te compliceren…

Neen, echt origineel is het niet. Maar voorspelbaar is het momenteel ook verre van. En vermakelijk? Oh hell yeah! Het meest negatieve dat we kunnen zeggen: jammer dat er zo weinig doden vielen in de eerste episode. Als dit old-school 26 episodes televisie was geweest, dan had het nooit gewerkt, maar nog (minstens) 9 episodes? Daar kijken wij op een warme zomeravond met plezier naar uit…

Scream is op dinsdagavond te zien op MTV.

Comments

comments


nout

 
avatar
I do comics. All. The. Time.


One Comment


  1. avatar
     
    Mirko di Wallenberg

    Ik heb de eerste aflevering gezien! Ik was aangenaam verrast hoe goed de tranfert van film naar televisie is gebeurd waarbij een van de personage in zijn uitleg over slasher movies hierop zelfs inging de structuur van de nieuwe serie kwam uit te leggen. Grappig! Ik had geen goede verwachtingen voor deze serie maar ben blij dat de toekomst er toch goed uit ziet voor deze serie zeker omdat Kevin Williamson het scenario heeft geschreven, zijn vak kent en vooral heel wat “red herrings” zal verwerken in het plot om tot een knallende ontknopping te komen. Enige nadeel; de kopie die ik gezien had was van MTV en er waren voortdurend verwijzigingen naar de songs die gespeeld werden en dat stoorde enorm maar voor de rest: PRIMA!

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.