Random Article


Review: Dark Matter (Aflevering 1, Seizoen 1)

 
 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , , , , ,
 
Filmstudio: , , ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 42 min.
 
Taal: Engels
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Ruimteschepen, vrouwelijke androïdes, amnesie en intriges

Minder


Het ziet er allemaal erg "been there, done that" uit (maar dat kan nog goed komen)


Dark Matter is een nieuwe sciencefictionserie op SyFy gebaseerd op de gelijknamige comic van Dark Horse. Zes mensen ontwaken op een ruimteschip en hebben geen idee wie ze zijn of wat ze daar doen…

0
Posted 29/06/2015 by

 
Full Article
 
 

Fine, be that way.

Het werd hoog tijd dat er nog eens wat sci-fi op de buis verscheen. Battlestar Galactica is 10 jaar oud, Star Trek is allang niet meer gezien op de buis, Firefly waren we alweer bijna vergeten hoe goed het was en zelfs het kanaal SyFy was een beetje vergeten waar haar naam ook weer voor stond.

Met voorzichtig enthousiasme keken we dus uit naar een nieuwe lichting echte sciencefictionreeksen. Je weet ondertussen wat we van Killjoys vonden. Ze lieten ondertussen ook Dark Matter op ons los, gebaseerd op de Dark Horse-comic door Joseph Mallozzi en Paul Mullie (dezelfde schrijvers die nog voor Stargate schreven) en Garry Brown. Wanneer je de comic niet hebt gelezen, is dat niet zo erg, want deze eerste episode van de tv-reeks speelt een spelletje dat op het einde gedeeltelijk zijn hand laat zien. Die reveal staat wel in elke synopsis van zowel de comic als de tv-reeks. Wij proberen het hier nadrukkelijk te vermijden, want het werkt zo veel beter.

In Dark Matter vinden we een ruimteschip in nood terug: een koude computerstem informeert ons dat life support op 15% staat en er lijken wel nog wat problemen met het schip. Een eerste bemanningslid ontwaakt uit stasis en probeert de situatie te redden, om opzij geduwd te worden door een vrouw die hardhandig orde op zaken stelt. Vier andere bemanningsleden komen erbij en iedereen blijkt aan geheugenverlies te lijden. Tenminste, dat beweren ze toch allemaal. Bij gebrek aan beter noemen ze elkaar One, Two, Three, Four, Five en Six, in de volgorde waarin ze ontwaakten…

DarkMatter_gallery_101Recap_18

Ze herinneren zich dan wel niets, toch vertonen ze bepaalde muscle memories: ze kunnen probleemloos om met wapens (de ene al wat meer van de stabby soort dan de andere), computerkennis gaat feilloos voor Two, Six kan het schip besturen… Op verkenning ontdekken ze dat de lading van het schip uit wapens bestaat en worden ze aangevallen door een androïde wiens programma ze moeten aanpassen om dat in de toekomst te voorkomen. De data in de androïde en het schip blijkt gewist of corrupt en als kers op de taart worden ze ook nog eens door een schip aangevallen. Het blijft een avonturenreeks, dus we spoilen niks door te zeggen: ze halen het. Hier krijgt de episode wel even de kans om wat visuele effecten in het rond te gooien en het resultaat mag er zijn. Er is bijvoorbeeld een Faster Than Light-effect dat erin slaagt een spin te geven op het overbekende Battlestar Galactica-effect.

DarkMatter_gallery_101Recap_07

De kijker leert de bemanning ondertussen langzaam kennen, maar elk van hen valt in een bijna clichérol: Two is de leider en kapitein, Four is de stille met de stabby swords, Five is het meisje met de vreemde uitspraken en het blauwe haar en Three doet zijn uiterste best om elke keer hij in beeld is zo hard mogelijk op Bill Paxton te lijken. Tegelijk is het duidelijk dat er meer aan de gang is, maar veel meer dan teasers geven ze in deze eerste episode niet: het vreemde meisje heeft vreemde dromen die naar eigen zeggen haar dromen niet zijn, swordy mcstab vindt een doos die hij niet open krijgt, maar wel heel exact wist liggen en look-at-me-I’m-Bill-Paxton probeert vruchteloos een enorme deur op het schip te openen (en zegt daar verder niets van tegen niemand).

DarkMatter_gallery_101Recap_10

De androïde beweert ondertussen dat enkel de bestemming van het schip in de computer zit en dus zit er niet veel anders op dan de FTL aan te zetten. Ze arriveren bij een kolonie in nood, er volgt een stemming om te beslissen die kolonie al dan niet te helpen, maar voor ze zover zijn, is de androïde erin geslaagd wat data op te poetsen en presenteert ze de cliffhanger die o.a. duidelijk maakt waarom iedereen nogal vlak overkwam en wat de echte set-up van de reeks zal zijn.

Het voorzichtig enthousiasme wordt dus zeker wel beloond, omdat bepaalde “overhaaste kijker” conclusies op hun kop gezet worden en zo er op het einde van die eerste episode veel meer goeie vragen rijzen dan het eerder (opzettelijk?) clichématige verhaal deed vermoeden. Het maakt een belofte om ook de komende episodes even zeer of zelfs nog meer te laten verrassen…

Dark Matter valt bij ons te bekijken op SyFy NL , elke dinsdag om 21:00.

DarkMatter_gallery_101Recap_17

Comments

comments


nout

 
avatar
I do comics. All. The. Time.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.