Random Article


Review: Da Vinci’s Demons Seizoen 1

 
 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur: , , ,
 
Scenario: , ,
 
Acteurs: , , ,
 
Filmstudio: ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 8 afleveringen van 55 min.
 
Taal: Engels
 
Verkrijgbaar vanaf: 2013
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
3 total ratings

 

Goed


Spannend. Actie. Intriges. Achtervolgingen. Inzicht in de uitvindingen. Fantasy-elementen.

Minder


iets teveel bloot en seks. Historisch minder geloofwaardig.


Da Vinci’s Demons vertelt het levensverhaal van een jonge Leonardo da Vinci en zijn zoektocht naar kennis en zijn moeder. We kijken nog eens naar het eerste seizoen…

0
Posted 11/04/2015 by

 
Full Article
 
 

Genius cannot be contained

De naam Leonardo da Vinci komt bij iedereen wel bekend voor: een meesterlijk Renaissanceschilder, schrijver, beeldhouwer, uitvinder en architect. Doorheen heel de geschiedenis is hij één van de mannen gebleven die vandaag de dag nog steeds een grote inspiratie vormt. Zo in 2013 ook voor de serie Da Vinci’s Demons op Starz. De reeks schildert geen typische oude, wijze man af, maar een jonge da Vinci. Een echte avonturier die zich instelt voor het vrijzetten van kennis in een wereld die nog steeds wordt gedomineerd door het christelijk geloof. De serie is het geesteskind van David S. Goyer (The Dark Knight Trilogy, Man of Steel, Blade Trinity).

Met Tom Riley (bekend van een gastrol in Doctor Who als Robin Hood) in de hoofdrol wisten de producers een briljant acteur te strikken, die zich perfect weet in te leven in niet alleen de rol, maar ook de stad Firenze, waar de zeden niet echt hoogstaand zijn. Da Vinci zelf wordt als personage geplaagd door het verlangen zich het gezicht van zijn moeder te herinneren en te willen voldoen aan het beeld waar zijn vader hem naar wil vormen. Als kind liet zijn moeder hem alleen achter en in zijn tienerjaren verkocht zijn vader, Piero da Vinci, hem aan een kunstenaar…

Da-Vincis-Demons

Als achtergrond fungeert de strijd tussen Firenze en Rome. Rome wil Firenze in handen krijgen, één van de laatste steden die nog weerstand biedt tegen het christelijke gezag. Voor de paus vormt Firenze een soort Sodom en Gomorra, waar hij dus dringend iets aan wil doen. Blake Riston (graaf Girolamo Riario) vertolkt perfect de rol van bad guy, die langs de ene kant een gezaghebbende en teisterende figuur vormt, maar langs de andere kant wel bang is van de paus zelf. Paus Sixtus IV zelf, gespeeld door James Faulkner, durft weleens een paar mensen te vermoorden of in elkaar te slaan, zonder enig gevoel van aarzeling.

Er bestaan verschillende discussies over de accuraatheid van de serie. Uiteraard zijn vele gebeurtenissen niet historisch correct, maar het verhaal hoeft hier niet onder te lijden. De hoofdlijn is de zoektocht van Leonardo naar The Book of Leaves, dat alle kennis over de mensheid en haar ontwikkeling zou bevatten, waardoor de paus en zijn gezanten maar al te graag achter de wetenschapper aangaan…

uktv_da_vincis_demons_3

De serie heeft een beetje een Assassin’s Creed-achtige stijl. Er zijn veel achtervolgingen en ingenieuze ontwikkelingen die Leonardo naar zijn doel moeten brengen. De nodige portie geweld en zwaardvechten komen er ook aan te pas. En voor de liefhebbers is er ook (misschien een beetje te) veel bloot en seks. Zo begint Leonardo een affaire met Lucrezia Donati (Laura Haddock), die op haar beurt de minnares is van opperbaas Lorenzo Medici (Elliot Cowan). Al bluffend en al pratend weet Leonardo zich echter perfect uit bijna elke situatie te praten of, desnoods, te vechten. Verbluffende dialogen, ingewikkelde gedachtegangen en de nodige intriges zorgen ervoor dat dit zeker een aanrader is om te kijken.

De pilootaflevering “The Hanged Man” is wel een beetje doorworstelen geblazen omdat de personages voor het eerst moeten worden voorgesteld, maar dat wordt in de volgende afleveringen zeker goed gemaakt. Ook zijn er enkele verbazingwekkende gastoptredens, zoals Graaf Dracula aka Vlad The Impaler, die in één van de afleveringen komt opdagen in zijn volledige, ondode glorie. Geleid door “De Jood”, zoals Leonardo hem noemt, begeeft hij zich immers in verschillende ingewikkelde situaties, de ene al gevaarlijker dan de andere…

Over het algemeen is Da Vinci’s Demons zeker een aanrader. Het eerste en tweede seizoen zijn reeds beschikbaar, het derde seizoen komt er later dit jaar aan.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.