Random Article


Review: Equilibrium (2002)

 
 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario:
 
Acteurs: , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 107 min.
 
Taal: Engels
 
Verkrijgbaar vanaf: 2002
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Intrigerende wereld. Sean Bean. Christian Bale. Actieklassieker.

Minder


Achterhaalde effecten. Kind van zijn tijd en stroming.


We kijken nog eens naar Equilibrium uit 2002, een ‘intellectuele’ sci-fi/actiefilm met Christian Bale en Sean Bean en één van de vele sci-fi/actiefilms uit de post-The Matrix-stroming…

0
Posted 18/03/2015 by

 
Full Article
 
 

Ah, het post-The Matrix-tijdperk. Bullet time en ‘intellectuele’ actiefilms met een doordacht verhaal schoten als paddenstoel uit de grond. Ook Equilibrium uit 2002 met onder andere Christian Bale, Sean Bean en Taye Diggs, behoort tot deze interessante stroming. Weet de film, geregisseerd door Kurt Wimmer, uit te stijgen tot iets groots of is het toch eerder een zwakke kopie van de innovatieve sci-fi klassieker van de Wachowskis?

Eq1

In het begin van de 21ste eeuw vernietigde een destructieve Derde Wereldoorlog de toenmalige samenleving. Een nieuw, fascistisch regime onder leiding van The Father, stak de kop op en verbande menselijke emoties, de oorzaak van het conflict. Emotieloosheid en dus absolute vrede wordt vanaf nu gehandhaafd door middel van Prozium-injecties. Toch blijven rebellen die hun gevoelens niet willen opgeven, voor onrust zorgen. Zij worden bestreden door de Grammaton Clerics, een soort politiedienst in functie van de Father, om ‘emotie-lijders’ op te pakken of uit te roeien.

Protagonist van dienst is John Preston (Christian Bale), de hoogste Cleric, die samen met zijn partner Errol Partridge (Sean Bean) zijn taak als ordehandhaver uitvoert. Tijdens een van de vele raids lijkt Partridge een dichtbundel te hebben gevonden en bijgehouden, een zware overtreding in de wereld van Equilibrium. Al snel begint hij allerlei emoties te ervaren en moet Preston optreden…

Wanneer Preston de volgende dag zijn dosis Prozium wil innemen, breekt hij per toeval het flesje. Diezelfde dag arresteren hij en zijn nieuwe, ambitieuze partner Brandt (Taye Diggs) de ‘emotie-lijdster’ Mary O’Brien (Emily Watson). Vanaf dit moment raakt het verhaal in een stroomversnelling en volgen we Prestons mogelijke, emotionele ontwikkeling…

Eq2

Een film zonder al te veel emoties, lijkt nogal vreemd en wellicht zelfs saai. Toch weet het geheel te boeien, met dank aan een goede cast. De schijnbaar befaamde off-screen arrogantie van Christian Bale lijkt hier even op het witte doek door te schemeren, wat best vernieuwend werkt. Natuurlijk slaat zijn neutrale, haast harde acteerstijl halverwege de film drastisch om. Twee Christian Bales voor de prijs van een, zeg maar. Ook Sean Bean mag nog eens doen waar hij goed in is: sterven. Toch is zijn vroege dood hier opvallend emotioneel en haast poëtisch gebracht. Taye Diggs als de ambitieuze, jonge snaak Brandt, en Emily Watson als vrouwelijke hoofdrol Mary O’Brien doen hun taak, maar stijgen niet bepaald uit boven een gemiddelde acteerprestatie.

Regisseur en tevens scenarist Kurt Wimmer levert een prachtverhaal en toont een duistere en grauwe wereld. Met films als Total Recall (de remake uit 2012)en Law Abiding Citizen op zijn schrijversconto, is die melancholische toets zeker en vast een van Wimmers kenmerken geworden. Het muzikale aspect wordt verzorgd door Klaus Badelt, die ook aan de muziek voor Gladiator en Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl werkte. Zijn epische muziek geeft het geheel haast een religieuze toon.

Eq3

Is Equilibrium nu een Matrix­-kopie of toch een eigen, originele creatie? In vergelijking met de eerste Matrix-film kunnen beide films kwalitatief zonder twijfel naast elkaar staan. Wellicht is Bale’s Preston zelfs een interessanter en beter vertolkt personage dan pakweg Reeves’ Neo. Inhoudelijk bieden beide prenten een interessante wereld, maar daar stoppen de werkelijke parallellen. Anders dan Neo’s tocht, wordt met Equilibrium ook een mooi afgerond geheel in één film gepresenteerd. Een jammer genoeg zeldzaam geworden kenmerk in de recente filmwereld… Kortom, Wimmers Equilibrium biedt solide acteerprestaties in een goed verhaal, begeleid door een sterk staaltje muziek, maar ontsnapt niet aan de toenmalige, overheersende tijdsgeest…

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.