Random Article


Review: Unbroken

 
 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: , ,
 
Acteurs: , ,
 
Filmstudio: ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 137 min.
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 7 januari 2015
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Verhaal is best aardig.

Minder


Vlakke personages die soms karikaturaal overkomen. Neigt naar een klef melodrama. Inspiratieloos.


Angelina Jolie keert terug naar de regisseursstoel met Unbroken. Een biografisch drama over de Olympische hardloper Louis Zamperini, die tijdens WO II gevangen werd genomen door Japanse soldaten. Maar niettegenstaande wat de titel beweert, is er wel degelijk iets gebroken…

0
Posted 26/01/2015 by

 
Full Article
 
 
If you can take it, you can make it.

 Je zou zowaar het idee krijgen dat (auto)biografische drama’s terug populair zijn in Hollywood, de eerste twee maanden van 2015 alleen al herbergen vier films die dit label met zich meedragen. Maar hoewel deze biografieën vaak een degelijk verhaal bevatten is dit nog altijd geen garantie voor succes, Unbroken is hier dan ook een schoolvoorbeeld van. Regisseusse Angelina Jolie (In the Land of Blood and Honey, By the Sea) slaagt er dan ook niet in om dit verhaal op een degelijke manier te vertalen naar het grote scherm.

MV5BMTExOTUzNTc3OTJeQTJeQWpwZ15BbWU4MDQxNjkwMDMx__V1__SX1857_SY1029_

De Amerikaan (met Italiaanse roots) Louis Zamperini weet zich als hardloper te plaatsen voor de Olympische Spelen van 1936 en zet daar dan ook een aardige prestatie neer. De man lijkt een veelbelovende carrière tegemoet te gaan, maar spijtig genoeg wordt hij bij de start van Wereldoorlog II in dienst genomen als bombardier op een B-24 bommenwerper. Zijn eerste opdrachten lopen vrij goed tot hij tijdens een reddingsmissie neerstort in het midden van de zee en daar samen met twee lotgenoten voor 47 dagen weet te overleven op een vlot. Uiteindelijk wordt hij gered door de Japanse marine, die hem tot het einde van de oorlog in 1945 gevangen hielden in verscheidene werkkampen.

MV5BMTQ0Njg5MDcyNV5BMl5BanBnXkFtZTgwMTE1NDcxMjE@__V1__SX1857_SY1029_

Met een verhaal als dit zou jeje wel eens kunnen afvragen hoeveel een mens kan verduren tijdens zijn leven en de plot is dan ook het sterkste punt van dit biografisch drama. Maar de uitvoering daarentegen laat veel te wensen over. De cast, bestaande uit vrij jong talent, slaagt er bijvoorbeeld niet in om dit verhaal nieuw leven in te blazen. Hoofdacteur Jack O’Connel (300: Rise of an Empire, Starred Up) faalt om de nodige emotie in zijn rol te steken en ook de leden van de ondersteunde cast  zoals Finn Whitrock (American Horror Story) en Domhnall Gleeson (Dredd, Calvary) lopen er bij voor spek en bonen. Hoofdschurk Watanabe gespeeld door Takamasa Ishihara komt dan weer zodanig karikaturaal over dat het bijna belachelijk wordt.

Maar als we heel eerlijk zijn dan ligt het voornaamste probleem bij regisseusse Angelina Jolie die er niet in slaagt om nog maar een beetje flair over te brengen naar deze film. We hebben dan ook te maken met een haast stijlloze prent. Alles buiten het initiële luchtgevecht met de Japanse Zero’s voelt uitermate plat en inspiratieloos aan. Er is dan ook een grote kans dat je als kijker absoluut niet meevoelt met de personages en aangezien we het hebben over een drama kan je dit dan ook als een kleine ramp beschouwen. Unbroken verandert halverwege van een overlevingsfilm naar een klef melodrama dat geen enkel moment onbenut laat om zijn hartverheffende momenten door je strot te duwen. Akkoord dat Zamperini ongebroken bleef tijdens de vele martelingen en beproevingen, maar kan dit dan niet met wat meer nuance? Jolie haalt dan ook vrijwel alle foute middelen uit de kast: triomfalistische dialogen, een bombastische (maar saaie) soundtrack en de verplichte slowmotioneffecten. In andere woorden het wordt er allemaal tot vervelens toe nogal dik opgelegd.

MV5BMTYyMzA1NTQ5NV5BMl5BanBnXkFtZTgwNzE1NDcxMjE@__V1__SX1857_SY1029_

Een biografisch verhaal vertalen naar een film is geen makkelijke opdracht en Unbroken valt dan ook in dezelfde put waar vele andere prenten ook al in gevallen zijn. Het geheel voelt inspiratieloos aan en mist eender welke vorm van flair en finesse, integendeel dus tot wat de titel beweert is deze Unbroken dus wel degelijk gebroken…

Unbroken is nu te zien in de Belgische bioscopen.

MV5BMzQ0MDY4MjU5MV5BMl5BanBnXkFtZTgwMzE2OTAwMzE@__V1__SX1857_SY1029_

 

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.