Random Article


Review: Birdman

 
 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: , , ,
 
Acteurs: , , , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 119 min.
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 28 Januari 2015
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Fantastische cast, acteerprestaties en regie. Surreëel sfeertje. Michael Keaton en Edward Norton stelen de show.

Minder


Niet alle karakters worden even goed uitgewerkt.


In Birdman speelt Michael Keaton (de voormalige Batman), een aan lager wal geraakte superheldenfilmster die zichzelf wil bewijzen als acteur in een toneelstuk op Broadway. Deze zwarte komedie van Alejandro González Iñárritu is nu al één van de beste films van het jaar…

0
Posted 13/01/2015 by

 
Full Article
 
 

Sixty is the new thirty, motherfucker!

Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) kwam in feite al in 2014 in de zalen, maar zal pas eind deze maand bij ons worden uitgebracht. Deze zwarte, bij momenten surrealistische komedie van de Spaanse regisseur Alejandro González Iñárritu (21 Grams, Babel, Amores Perros) blijkt echter meer dan het wachten waard…

birdman1

Michael Keaton (Batman, Beetlejuice) speelt Riggan Thomson, een ouder wordende Hollywoodacteur gekend voor zijn rol als de superheld Birdman. Thomson besloot om Birdman 4 niet te doen, maar gaat nu een Broadway-musical maken gebaseerd op Raymond Carvers verhaal “What We Talk About When We Talk About Love“. Doorheen de film volgen we Thomsons lotgevallen tijdens de moeizame laatste productiefase van het stuk. De acteur begint – enkele dagen voor de première – zwaar aan zichzelf te twijfelen en het helpt helemaal niet wanneer hij de stem van Birdman in zijn hoofd begint te horen…

birdman4

In Birdman gebeurt er in feite niet zo gek veel, maar de sterke vertolkingen van de acteurs houden je aan het scherm gekluisterd. Michael Keaton speelt als Riggan één van zijn allerbeste rollen. Zijn award voor beste acteur in de recente Golden Globes-uitreiking was meer dan verdiend en het zou ons niet verwonderen indien hij ook met de Oscar gaat lopen. De gelijkenissen tussen Keatons fictieve Birdman-rol en echte voormalige rol als Batman worden vrij duidelijk. Het duurt misschien even vooraleer we de “échte” Birdman in zijn volle glorie krijgen te zien, maar deze korte actievolle scène vormt een prangende commentaar op de huidige dominantie van de superheldenblockbuster in Hollywood.

birdman2

Wie zeker ook een zeer memorabele prestatie neerzet, is Edward Norton (The Incredible Hulk, Fight Club). Norton amuseert zich duidelijk in zijn rol als Mike Shiner, een extreem arrogante lokale Broadway-legende die een leuke tegenpool biedt voor filmster Riggan. Norton is zo leuk om bezig te zien dat het spijtig is dat zijn personage niet nog meer screentime krijgt. Emma Stone (The Amazing Spider-Man, Zombieland) schittert als Riggans “straight out of rehab” tienerdochter, assistente en stem van de rede Sam, terwijl Naomi Watts (21 Grams, King Kong) en Zach Galifianakis (The Hangover) eveneens sterk zijn als respectievelijk Riggans co-actrice en advocaat. Ondanks de zeer talentvolle cast, blijft Birdman echter wel de “Michael Keaton show“. De andere personages worden daarom niet allemaal even goed uitgewerkt en sommigen verdwijnen naar het einde toe bijna geheel uit de film, om daarna nog snel even een cameo te maken.

birdman5

Alejandro González Iñárritu heeft Birdman zo gefilmd, dat het lijkt alsof het grootste deel van de prent in één take is opgenomen. Verwacht je dus aan veel Michael Keaton die door de verschillende gangen en kamers van het theater wandelt, bijgestaan door de jazzdrums van Antonio Sánchez. Het geeft Birdman een aparte, bij momenten wat chaotische sfeer. Deze past echter goed bij de chaos achter de schermen dewelke met het maken van een toneelstuk gepaard gaat. Het grootste deel van de film is zeer down-to-earth, maar in enkele van de meer introspectieve scènes van Riggan Thomson komt ook het surrealistische kantje van Birdman naar boven. De scène met Birdman zelf is hier zeker een hoogtepunt, maar doorgaans het verhaal merken we dat er wel wat meer aan de hand is met Riggan Thomson… Het evenwicht tussen realisme en surrealisme wordt echter goed behouden.

Vanwege de fantastische vertolkingen van vooral Keaton en Norton alleen al is de film zeker een kijkbeurt waard. Ondanks het vrij simpele verhaal, houden de fantastische cast en de regie de productie recht. Regisseur Iñárritu doet het ‘m dus weer en levert met Birdman een must-see film af, die het beste uit zijn acteurs haalt en nu al in vele best of-eindejaarslijstjes zal belanden…

birdman3

Birdman vliegt op 28 januari de Belgische bioscopen binnen.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.