Random Article


Review: The Hobbit – The Battle of the Five Armies

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: , , ,
 
Acteurs: , , , , , , , , ,
 
Filmstudio: , ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 144 Min.
 
Taal: Engels, Black Speech, Khuzdul, Silvan Elvish
 
In de bioscoop vanaf: 10 December
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Spectaculaire actie. Verbluffende CGI. Donkerder en serieuzer.

Minder


Staat geheel niet op zich. Ritme zit wat fout. Minder tijd voor humor en karakteruitdieping. Die verdomde Adelaars!


Met The Hobbit: The Battle of the Five Armies neemt Peter Jackson ons nog één laatste keer mee naar J.R.R. Tolkiens Middle-Earth. Lees hier de Brainfreeze-review!

1
Posted 08/12/2014 by

 
Full Article
 
 

I will have war

In The Hobbit: The Battle of the Five Armies zullen we nog één laatste keer J.R.R. Tolkiens Middle-Earth door de lens van Peter Jackson op het grote scherm mogen bewonderen. Het sluitstuk van de prequeltrilogie op The Lord of the Rings biedt exact wat je van de ondertitel The Battle of the Five Armies verwacht, maar helaas niet veel meer dan dat.

hobbitbattle4

De prent opent meteen waar The Desolation of Smaug ophield. De draak Smaug (Benedict Cumberbatch) valt Lake-town aan en enkel Bard the Bowman (Luke Evans) maakt een kans om het beest tegen te houden. Na een vrij kort aanvoelende openingsscène (die in feite de climax van de vorige film moest zijn) is het dan tijd voor het echte werk. Thorin Oakenshield (Richard Armitage) heeft zichzelf tot koning onder de Berg gekroond en krijgt een acute aanval van goudwoede. Nu de draak er niet meer is en de schatkamer veilig werd gesteld, willen zowel de nu dakloze mensen van Lake-town en de Mirkwood-elfen van Thranduil (Lee Pace) wat hen toekomt. Daarnaast zijn er dan nog eens twee legers Orks en Wargs onderweg en krijgt Thorin’s gezelschap versterking van een leger dwergen. Allen maken ze zich klaar voor één grootse strijd in het dal voor de Lonely Mountain, terwijl Bilbo Baggins (Martin Freeman) zijn vriendschap met Thorin ziet verbrokkelen en de tovenaar Gandalf (Ian McKellen) en de zijnen te kampen krijgen met de terugkeer van Sauron

hobbitbattle1

De beslissing om de The Hobbit-trilogie in drie delen te splitsen in plaats van twee, heeft deze film geen goed gedaan. De ganse prent voelt in feite aan als één lange derde act. Het is hiermee een zeer mooie en spectaculaire afsluiter van de trilogie, dat wel, maar staat helemaal niet op zich. Peter Jackson biedt de fans van de grootschalige CGI-gevechten en spectaculaire stunts (met Orlando Bloom als Legolas wederom op kop) waar ze om gevraagd hebben met de langste en grootste Middle-Earth slag tot hiertoe. Er wordt hierin ruimte gelaten voor kleine karaktermomenten, al blijft de slapstickhumor en het avontuurlijke gevoel van de vorige twee delen wat op de achtergrond. The Battle of the Five Armies is toch wel een pak harder en donkerder dan wat we hiervoor in Jacksons versie van Middle-Earth te zien kregen. De grappen zijn op één hand te tellen, de opeenvolgende tragedies niet…

hobbitbattle5

De prequeltrilogie krijgt een mooie climax, maar verwacht geen The Return of the King. Integendeel, The Battle of the Five Armies is, puur als film an sich, waarschijnlijk de minste van de zes. Jackson spendeert meer tijd aan de grootse intredes van de verschillende legers en last-minute saves in de gevechten dan aan het uitdiepen van zijn karakters en het verhaal. Thorin’s goudwoede komt vrij snel op en gaat even snel weer voorbij. Subplots zoals de terugkeer van Sauron of de romance tussen de dwerg Kili (Aidan Turner) en de elf Tauriel (Evangeline Lilly) ook. Beorn (Mikael Persbrandt) en Radagast (Sylvester McKoy) komen amper in beeld. De eindgevechten tussen enerzijds Thorin en Azog the Defiler (Manu Bennett) en anderzijds Legolas en Bolg (John Tui) stelden dan weer helemaal niet teleur. Azog en Bolg leken echter wel de enige Orcs te zijn die iets van weerstand konden bieden. Ondanks hun aantal en duidelijke superioriteit aan zeker de mensen- en dwergenlegers, vallen de duistere krijgers maar in bosjes naar beneden. Om nog maar te zwijgen over het onvermijdelijke moment dat alweer die vervloekte Adelaars, Tolkiens favoriete deus ex machina, alles komen opkuisen.

hobbitbattle3

We klinken misschien wat negatief, maar ondanks onze kritiekpunten is The Hobbit: The Battle of the Five Armies nog steeds een oerdegelijke prent, nu ja, act. De film is niet bedoeld om op zichzelf te staan en zal zeker tot zijn recht komen wanneer je hem vlak na de twee voorgaande delen bekijkt. Peter Jackson doet hier uiteindelijk wat hij moet doen: de prequeltrilogie met een spetterend gevecht afsluiten en de losse eindjes mooi aan opvolger The Lord of the Rings knopen. Uiteindelijk dient hij ook maar te roeien met de riemen die hij heeft en is hij er toch in geslaagd om een relatief klein (en chaotisch geschreven) stuk uit het oorspronkelijke boek van Tolkien in een meer dan twee uur durende blockbuster te gieten. The Hobbit-trilogie, en daarmee Jacksons ganse Middle-Earth saga, eindigt met The Battle of the Five Armies dus zeker niet in mineur, maar – zoals eerder gezegd – verwacht ook geen tweede The Return of the King

The Hobbit: The Battle of the Five Armies dondert op 10 december de bioscoopzalen binnen.

hobbitbattle22

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


One Comment


  1. avatar
     
    Tom

    De film eergisteren gezien en ik ga grotendeels akkoord met de review.
    Het is geen goede film, er zit nauwelijks verhaal, geen structuur en een brute of onbestaande karakterontwikkeling in. De film is wel een mooie ‘battle/actiescène’.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.