Random Article


DC Movie Special: Wie zijn de Suicide Squad?

 

2
Posted 06/12/2014 by

De recente officiële aankondiging van de cast voor de Suicide Squad-film van Warner Bros. en DC Entertainment deden de comic- en filmwerelden weer op hun grondvesten daveren. Onder regie van David Ayer (Fury, Training Day, End of Watch) belooft Suicide Squad de “Dirty Dozen meets Mission: Impossible onder de superheldenfilms” te worden. Het concept is simpel: in ruil voor strafvermindering, worden gevangengenomen supervillains door de Amerikaanse overheid benaderd om uiterst gevaarlijke black-ops missies uit te voeren. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben deze geheime missies een uiterst kleine slaagkans…

Van de term Suicide Squad was in de comics voor het eerst sprake in DC’s The Brave and the Bold #25 uit 1959. Dit team van gewone mensen met enkele speciale skills, maakte deel uit van het grotere geheime overheidsinitiatief Task Force X. Leider van dienst was Rick Flag Jr., de zoon van oorlogsheld Rick Flag. Samen met zijn vriendin Karin, dokter Hugh Evans en Jess Bright bevocht hij bovennatuurlijke wezens.

suicidesquadostrander

suicidesquad1De moderne, meer gekende supervillain-versie van de Suicide Squad maakte zijn debuut in Legends #3 uit 1987. Schrijver John Ostrander, dewelke de hieruit volgende eerste Suicide Squad-comicbookreeks schreef, omschreef het concept als “The Dirty Dozen meets Mission: Impossible“, maar dan met superschurken van DC Comics. Spilfiguur van dit alles was overheidsagente Amanda “The Wall” Waller, een harde tante die gerust de DC-versie van Marvel’s Nick Fury mag genoemd worden. De run van Ostrander was zeer invloedrijk en zou, aldus producer Geoff Johns, weleens de grootste inspiratie voor de film kunnen vormen. Na de stopzetting van de eerste Suicide Squad-reeks in 1992, maakten ze nog tal van gastoptredens in verschillende DC-series. Het tweede Suicide Squad-volume in 2001 kende een hoop nieuwe leden, dewelke het niet lang volhielden. In 2007 liet John Ostrander het personage Rick Flagg Jr. een nieuwe Squad leiden in een kortstondige miniserie en in 2011 werd er een vierde Suicide Squad-reeks opgestart onder DC’s New 52-relaunch. Opnieuw met Amanda Waller en een stel gekende superschurken. New Suicide Squad, inmiddels het vijfde volume van de reeks met nog meer gekende superschurken, ging eerder dit jaar van start.

Vanwege het onderliggende concept achter de Suicide Squad, houden vele leden het niet lang vol. Bekende villains die echter al wat langer deel uitmaakten van niet één, maar verschillende Suicide Squads zijn o.a. Deadshot, King Shark, Harley Quinn, Enchantress, Bronze Tiger, Captain Boomerang, Killer Frost, Plastique, Multiplex en Nightshade. Buiten de comics verscheen de Suicide Squad al in de animatieserie Justice League Unlimited, de tv-reeksen Smallville en Arrow en speelden enkele leden de hoofdrol in de animatiefilm Batman: Assault on Arkham.

suicidesquad

Ondertussen weten we welke gekende DC-villains voorlopig al in de Suicide Squad-film zullen zitten. Hun profielen vind je hieronder. Uiteraard is deze lijst nog niet compleet. Met een titel als Suicide Squad is er immers ook nog wat kanonnenvoer nodig…

deadshotDEADSHOT

 • Echte naam: Floyd Lawton
 • Eerste verschijning: Batman #59 (1950)
 • Capaciteiten: Expert scherpschutter, mist nooit zijn doel, voorzien van cybernetisch oog

Floyd Lawton, alias Deadshot, was oorspronkelijk een vroege Batman-schurk, maar trad al in conflict met meerdere DC-superhelden. Toen Lawton jong was, trachtte hij zijn geliefde broer te redden van een zoveelste pak slaag van hun vader. Hij nam het geweer van zijn vader en schoot, maar raakte per ongeluk zijn broer. Dit voorval tekende Lawson zeer. Hij zou uiteindelijk uitgroeien tot de huurmoordenaar Deadshot, dewelke nooit meer zijn doel zou missen. Ondanks het feit dat hij de laatste jaren meer als een antiheld met een geweten wordt afgeschilderd, blijft Deadshot de emotionele littekens van dat tragische voorval uit zijn jeugd meedragen. Zo zoekt/vindt hij regelmatig een surrogaatbroer in collega’s of zelfs vijanden en hoopt hij zijn leven te beëindigen op een spectaculaire manier. Vandaar dat Deadshot zo ongeveer het meest langdurige lid van de Suicide Squad is (al dan niet diegene met het meeste geluk). Tevens is hij geregeld een lid van de Secret Six, een andere groepering superschurken.

sssmithdeadshot

In de film zal Deadshot vertolkt worden door Will Smith, in diens tweede comicbookrol (na Agent J uit Men in Black). Verwacht wordt dat Deadshot de mannelijke lead zal worden en dat de seksuele spanning tussen hem en Harley Quinn te snijden zal zijn. Bradley Stryker vertolkte Deadshot al in Smallville, Michael Rowe deed hetzelfde in Arrow.

death of the family jokerTHE JOKER

 • Echte naam: Onbekend
 • Eerste verschijning: Batman #1 (1940)
 • Capaciteiten: Genie, bedreven in chemie en het maken van toxines, tal van dodelijke gimmicks

Veel hoeven we niet meer te vertellen over The Joker. Deze sadistische, psychopathische en chaotische seriemoordenaar en “Clown Prince of Crime” heeft al vele incarnaties gekend in zowel comics, tv, videogames als op het grote scherm. Hij is de absolute aartsvijand van Batman, het ergste type villain dat Gotham City te bieden heeft en is zonder enige twijfel de meest gekende superschurk aller tijden.

ssletojoker

Jared Leto zal Heath Ledger opvolgen als de nieuwste Joker van het DC-filmuniversum. In Batman V Superman: Dawn of Justice zal er al sprake van hem zijn, maar het is echter nog niet geweten of The Joker werkelijk deel zal uitmaken van de Suicide Squad. Vermoedelijk blijft zijn rol ook beperkt om de andere personages wat meer in de schijnwerpers te kunnen zetten. Vanwege zijn chaotische aard speelt hij toch zelden tot nooit mooi samen met anderen, maar zijn rol is hoe dan ook enorm belangrijk voor het volgende personage in de rij:

harley_jokerHARLEY QUINN

 • Echte naam: Harleen Frances Quinzel
 • Eerste verschijning: “Joker’s Favor” aflevering van Batman: The Animated Series (1992). In de reguliere DC-comics: Batman – Harley Quinn #1 (1999).
 • Capaciteiten: Acrobate, experte in verschillende gevechtkunsten en psychiatrie, manipulatrice, immuniteit tegen de meeste toxines, een gigantische hamer

Dr. Harleen Quinzel was een jonge psychiater in Arkham Asylum, het gekkenhuis van Gotham City waar de meeste van Batman’s tegenstanders terechtkomen. Tijdens haar sessies met The Joker geraakte ze compleet verliefd op de psychopathische clown. Als Harley Quinn, gekleed in een narrenpakje, staat ze sindsdien haar “Mr. J” bij als diens sidekick. De relatie tussen The Joker en Harley is zeer gewelddadig. Harley wordt regelmatig zowel fysiek als mentaal misbruikt door The Joker, maar hun relatie blijft vreemd genoeg standhouden. Inmiddels heeft Harley wel ietwat gezondere relaties opgebouwd met Poison Ivy, alsook met haar Suicide Squad-teamlid Deadshot. Toch is haar “Mr. J” nooit ver uit haar gedachten…

ssrobbieharley

In de film zal Harley Quinn vertolkt worden door de Australische actrice Margot Robbie, die in The Wolf of Wall Street al duidelijk heeft aangetoond dat ze een Brooklyn accent  (zoals dat van de iconische Tara Strong in Batman: The Animated Series) machtig is. Yahtzee!

enchantressENCHANTRESS

 • Echte naam: June Moone
 • Eerste verschijning: Strange Adventures #187 (1966)
 • Capaciteiten: Tovenares, bedreven in tal van magische rituelen en spreuken, in staat om andere magie gebruikers op te sporen

Freelance artieste June Moone kwam tijdens een gekostumeerd bal in contact met een magische entiteit en werd een machtige tovenares. Al snel zou blijken dat Moone als de Enchantress enorm veel moeite had om haar gaven onder controle te houden, waardoor ze regelmatig op het verkeerde pad belandde. Nog later bleek dat de Enchantress in feite een demonische entiteit uit een andere dimensie was die gefuseerd was aan June Moone. In feite heeft Moone dus een Jekyll/Hyde-relatie met haar donkere Enchantress-kant. De Enchantress is één van DC’s minst gebruikte villains, maar ze is in het verleden wel even een belangrijke speler bij de Suicide Squad geweest en behoudt banden tot de vele andere magiegebruikers in het DC-universum.

sscaraenchantress

Cara Delevingne zal June Moone/Enchantress vertolken in de Suicide Squad-film. Zij is veruit het sterkste lid in het overwegend nog vrij down-to-earth team. Delevingne zal ook de eerste actrice zijn die DC’s Enchantress in eender welk medium tot leven mag brengen.

Captain_BoomerangBOOMERANG

 • Echte naam: George “Digger” Harkness
 • Eerste verschijning: The Flash #117 (1960)
 • Capaciteiten: Uitvinder, maakt gebruik van tal van gimmick boemerangs

Boomerang, in de comics beter bekend als Captain Boomerang, is één van de bekendste vijanden van The Flash. Zijn gimmick is simpel: hij maakt boemerangs en weet hoe hij ze op een dodelijke manier moet gebruiken. Dit klinkt misschien onnozel, maar uiteindelijk is George “Digger” Harkness één van de meest langdurige vijanden van The Flash geworden alsook één van de belangrijkste leden van de Suicide Squad. Misschien niet door zijn boemerangs, maar wel door zijn volledig immorele en manipulerende karakter. Harkness is een slecht mens. Hij is immoreel, gierig, racistisch, onbetrouwbaar, onzeker en laf. Dat maakt hem echter extra gevaarlijk, zowel voor zijn vijanden als teamleden.

In het DC-universum is er ook een tijdje een tweede Captain Boomerang geweest toen George Harkness tijdelijk onder de grond zat. Harkness kwam namelijk om nadat hij Jack Drake, de vader van Tim Drake (Batman’s derde Robin) vermoordde. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Owen Mercer. Owen nam de nalatenschap van zijn vader tijdelijk over en kon ook gebruik maken van een tijdelijke supersnelheid.

sscourtneyboomerang

In de Suicide Squad-film zal (niet Captain) Boomerang vertolkt worden door Jai Courtney (I, Frankenstein, Terminator Genisys). Of het draait om George, Owen, of eerder een mix van beiden, is echter nog niet geweten. Nick Tarabay speelt momenteel Captain Boomerang in Arrow,

Rick_FlaggRICK FLAG

 • Eerste verschijning: The Brave and the Bold #25 (1959)
 • Capaciteiten: Tactisch genie, getraind militair, expert in verschillende gevechtkunsten en wapens

Richard Montgomery Flag was een oorlogsheld die in WO II het Suicide Squadron leidde, een voorloper van de Squad, en was een belangrijke speler in de vorming van Task Force X. Zijn zoon, Richard Rogers Flag oftewel Rick Flag Jr., volgde hem op en werd eveneens een gevierd militair en spion. Deze Rick Flag maakte deel uit van de allereerste Suicide Squad en zou later door Amanda Waller overtuigd worden om de nieuwe Squad te vervoegen. Flag werkte aanvankelijk echter maar met tegenzin samen met criminelen (ondanks het feit dat hij en bijvoorbeeld Deadshot zeer veel gelijkenissen hadden). Uiteindelijk zou hij echter meer en meer zijn teammaats beginnen te vertrouwen en zichzelf ontpoppen tot een onmisbaar deel van de Suicide Squad.

rickflagkinnaman

Tom Hardy (The Dark Knight Rises) werd oorspronkelijk gecast als Rick Flag, maar verliet de productie. Hij wordt vervangen door Joel Kinnaman (RoboCop). Verwacht wordt dat Flag als veldleider tussen de bevelen van Amanda Waller en de trouw aan zijn teammaats komt te staan, ook al zijn het criminelen. Ted Whittal speelde Rick Flag in Smallville.

amandawallerAMANDA WALLER

 • Eerste verschijning: Legends #1 (1987)
 • Capaciteiten: Briljant manipulator, strateeg, uiterst bedreven in spionage- en militaire tactieken

Amanda Waller is een harde tante. Eén van de hardste, zoniet dé hardste, in het DC-universum. Waller is een weduwe die voor de Amerikaanse overheid ging werken. Ze ontdekte het bestaan van de Suicide Squad en was mee verantwoordelijk voor de oprichting van de moderne incarnatie van het team. Ze richtte later mee het clandestiene The Agency op, dat later zou omgetoverd worden tot de defensieorganisatie Checkmate. Zij is diegene die achter de schermen de missies voor de Suicide Squad uitstippelt, de juiste mensen voor de job kiest en – indien nodig – hun ingeplante explosieven laat afgaan wanneer ze zich niet aan de regels houden. Het komt als geen verrassing dat Waller al vaak in de clinch heeft gelegen met Rick Flag, de andere leden van de Squad, of zelfs haar oversten in Washington D.C. Naast leidster van de Suicide Squad, heeft Waller er ook al een positie als White Queen-leidster van Checkmate opzitten, is ze momenteel leidster van defensieorganisatie A.R.G.U.S. en heeft ze een tijd gediend als minister van metahuman-zaken onder (tijdelijke) president Lex Luthor. Het zal je niet verwonderen, Amanda “The Wall” Waller heeft het niet zo met supermensen…

viola-davis-waller

Viola Davis (The Help, Solaris) is Amanda Waller en krijgt een contract voor meerdere DC-films.  Ze volgt hiermee o.a. Angela Bassett (Green Lantern), Pam Grier (Smallville) en Cynthia-Addai Robinson (Arrow) op.

sswaller

Suicide Squad knalt in augustus 2016 de zalen binnen.

suicidesquadnew

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


2 Comments


 1. avatar
   
  ghostrider

  is er iets bekend of het in hetzelfde universum van superman is? kan batman een cameo doen of een andere held (Arrow ofzo)? hoop toch niet op ophra en vind smith ook niet direct goed. bekende acteurs die bekende personages spelen pakken meestal niet goed uit ook qua vervolgen want die sterren vragen meestal dan te veel. had liever micheal j white gezien en j Courtney is nu ook niet een acteur met talent vind ik. hoop wel dat ze harley goed aanpakken en ben wel benieuwd naar die enchantress (magie in een comicfilm het is moeilijk denk ik)
  • avatar
    
   Arno

   Dit is hetzelfde universum als Man of Steel en Batman v Superman. Het kan dat Jesse Eisenberg als Lex Luthor hier ook een kleine rol heeft. Batman cameo kan, maar dit is NIET hetzelfde universum als Arrow en The Flash, dus ik verwacht geen Arrow cameo.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.