Random Article


Marvel Phase 3 Special – Wie is de Black Panther?

 


2
Posted 29/10/2014 by

Blackpanthe

Marvel’s recente filmaankondigingen deden de comic- en filmwerelden weer even op hun grondvesten daveren. Na de aankondigingen van concurrent DC Comics en Warner Bros., inclusief een film rond de Afro-Amerikaanse Cyborg, kon Marvel natuurlijk niet lang nablijven met ook een film te maken rond de eerste moderne zwarte superheld: Black Panther.

De meest bekende Black Panther is T’Challa, koning van de Afrikaanse staat Wakanda. Na de dood van zijn vader T’Chaka erfde T’Challa de mantel van de Black Panther over. De “Black Panther” staat aan het hoofd van de Panter Clan en is in de praktijk een unieke functie voor de koning van Wakanda. Naast zijn aan de Panther God ontleende krachten en snelheid die grenzen aan het menselijke kunnen, beschikt T’Challa over een bepaald kruid dat zijn zintuigen versterkt. Qua krachten is hij dus een soort mix van Captain America en Wolverine. Tevens bezit T’Challa een gigantisch fortuin, is hij een meesterlijk strateeg en één van de slimste mensen op de planeet. Ten slotte bezit hij de gebundelde kennis van al zijn voorgangers als de Black Panther.

Wat maakt Black Panther’s verhaal nu zo uniek? In de comics had zijn fictieve natie Wakanda had het geluk (of ongeluk gezien de vele schurken) dat een meteoriet bestaande uit vibranium, in haar grondgebied neersloeg. Dit vibranium-erts is enkel in Wakanda te verkrijgen, bezit impact- en geluidsabsorberende kwaliteiten en is waarschijnlijk een van de sterkste metalen op aarde. Naast het adamantium van Wolverine’s klauwen is het één van de weinige onverwoestbare materialen in het Marvel-universum. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Captain America’s (haast onverwoestbare) schild in de comics uit een legering met dit metaal bestaat.

Zijn vader T’Chaka besloot dan ook tijdens zijn regering Wakanda af te sluiten van de buitenwereld om het vibranium te bewaken. Ondanks deze afzondering is deze Afrikaanse natie een hoogtechnologisch wonder. Later zou dit isolationisme doorbroken worden en T’Challa meer en meer een eerder xenofiele politiek voeren ten opzichte van het Westen en diens helden. Vermits de Black Panther zowel een superheld als een koning is, staat hij echter vaak verscheurd tussen zijn twee zeer uiteenlopende plichten. De veiligheid van Wakanda en zijn volk komt voor hem steeds op de eerste plaats, wat soms nog steeds conflicten met het Westen kan opleveren.

Black Panther/ T’Challa verscheen voor het eerst in Fantastic Four #52 (1966) als creatie van Stan Lee en Jack Kirby, en werd al snel een van de meest vertrouwde bondgenoten van Marvel’s eerste familie alsook bij momenten een tijdelijk lid. Later verkreeg hij ook een langdurig lidmaatschap bij de Avengers en Defenders.Hij zou later ook een (ondertussen gestrande) relatie aanknopen met de X-Men-leidster Storm en zelfs even met haar gehuwd zijn. Ook nam hij tijdelijk de bescherming van Daredevil’s Hell’s Kitchen-buurt op zich in diens afwezigheid en gaf hij even de rol van de Black Panther/koning(in) van Wakanda door aan zijn zus, Shuri. Aanvankelijk verzette hij zich tegen de geheime Illuminati-groepering bestaande uit enkele van de slimste en meest invloedrijke superhelden uit het Marvel-universum, maar in de meest recente New Avengers-reeks werd hij toch een lid.

Ondertussen heeft de Black Panther een vijftal soloreeksen achter de rug en verschillende gastoptredens in o.a. Avengers, Fantastic Four, Daredevil en Captain America achter de rug.

In de films zal de Black Panther vertolkt worden door Chadwick Boseman (Get on Up). Black Panther zal te zien zijn in Captain America: Civil War en later ook zijn eigen solofilm Black Panther dragen. Deze zal op in november 2017 in de bioscoopzalen verschijnen.

In de trailer van Avengers: Age of Ultron zagen we vermoedelijk al de villain Ulysses Klaw (Andy Serkis) voorbijkomen, de moordenaar van T’Challa’s vader T’Chaka. Ook zagen we het schild van Captain America – dat in de films voor het grootste deel uit vibranium bestaat – versplinterd op de grond liggen. Indien deze scène geen droom of illusie blijkt te zijn, wie anders dan Black Panther en zijn vibranium kan dit schild weer in elkaar puzzelen? Boseman heeft dus meteen een belangrijke rol te pakken voor Captain America: Civil War indien het schild niet aan het einde van Age of Ultron wordt hersteld. Eveneens mogelijk is dat de Black Panther in de film min of meer de rol van Spider-Man in de Civil War-comic komt te spelen en zo tussen de verschillende ideologieën van Captain America en Iron Man komt te staan. Hij zal hoe dan ook al in de Captain America-sequel in kostuum te zien zijn. Ook de recente uitspraak van Marvel Studios’ CEO Kevin Feige wordt nu wat concreter: Black Panther wordt zonder twijfel één van de nieuwe Avengers in de nieuwe reeks Marvel-films.

Avengers: Age of Ultron wordt opnieuw geregisseerd door Joss Whedon en verschijnt op 29 april 2015 in de Belgische bioscoopzalen. Captain America: Civil War en Black Panther komen respectievelijk op in april 2016 en november 2017 uit.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


2 Comments


  1. avatar
     
    Mirko di Wallenberg

    Da’s nu ‘ns ‘n film waar ik echt naar uitkijk om hem te zien in de bios!

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.