Random Article


Review: Constantine – “Non Est Asylum” (Aflevering 1, Seizoen 1)

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , ,
 
Filmstudio: ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 42 min.
 
Taal: Engels
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


De aanpak van John Constantine als personage.

Minder


Al de rest.


Vergeet Keanu Reeves en de film uit 2005, Matt Ryan is de nieuwe John Constantine. DC/Vertigo’s Britse, kettingrokende working-class magiër krijgt een nieuwe tv-reeks op NBC. Kan de eerste aflevering het gat dat de stopzetting van Hellblazer heeft achtergelaten opvullen?

0
Posted 25/10/2014 by

 
Full Article
 
 

Hier bij Brainfreeze lopen we nog altijd getraumatiseerd rond omwille van de stopzetting van Vertigo‘s langstlopende en ook wel beste reeks: Hellblazer. Ongeveer anderhalf jaar na de verschijning van het laatste nummer is de woede nog steeds niet weggeëbt… Dat Constantine nu in DC‘s New 52-universum zit verandert daar niets aan, want laten we eerlijk zijn, het personage dat daar in rondloopt heeft alleen in naam een link met de quintessentiële British Bastard. Het mag duidelijk zijn, we zijn heel beschermend als het gaat over John Constantine. Hij maakt deel uit van ons comics DNA, hij is de vriend die je niet wou omdat zijn gemis een zwart gat in je leven achterlaat. Toen we dan ook het nieuws te horen kregen dat NBC, Warner Bros. en DC Entertainment de working-class magiër naar het kleine scherm wilden brengen in een nieuwe tv-reeks, vreesden we eerlijk gezegd voor het ergste. Was dat terecht? Ja en neen.

In de pilootaflevering “Non Est Asylum” zien we hoe Constantine in het Ravenscar psychiatrisch centrum probeert om een recente traumatische gebeurtenis achter zich te laten, maar ook daar laten de helse mogendheden hem niet met rust. Ze kunnen hem dan misschien niet rechtstreeks aanvallen, maar ze weten zijn schuldgevoelens goed te bespelen. Als ze de dochter van een oude kennis bedreigen, kan John niet anders dan zijn belofte om haar te beschermen na te komen…

Constantine - Season Pilot

Er is een reden waarom de Vertigo Hellblazer-reeks zo goed werkte en dat was volledig te wijten aan de Britse sensibiliteit die de schrijvers in de reeks injecteerden. Schuld en boete zijn altijd belangrijke thema’s geweest. Er wordt nooit teruggegaan naar een knusse status quo. De keuzes die de personages maken hebben gevolgen, ze worden er door veranderd, voor eeuwig en altijd. Elke dag is een beetje meer sterven, zeker voor een personage zoals John Constantine. Hij is gedoemd om eeuwig te lijden in een hel waar hij wanhopig van probeert weg te raken.

Wat zien we van dit alles in deze eerste aflevering? Niet veel, de reeks gaat overduidelijk de Michael Bay-toer op, maar dan met minder middelen. Jump scares, vuur en elektriciteit, auto-ongelukken, het passeert allemaal aan een hels tempo. Het lijkt alsof de makers – David S. Goyer en Daniel Cerone op scenario en Neil Marshall (Game of Thrones, The Descent) achter de camera – hun dosis rilatine zijn vergeten nemen. Het is erg ‘kijk naar mij, boom boom, kijk naar mij‘. Als kijker word je van de ene scène naar de andere geslingerd zonder dat je echt een dreiging voelt. Niets maakt indruk omdat het allemaal al eerder gedaan werd en zelfs veel beter. Ze mogen nog zo veel (half geslaagde) eye candy op je afvuren, je geeft er gewoon niet om. Ondertussen vergeten ze waar het bij Hellblazer altijd om gedraaid heeft, namelijk de personages en het drama. Constantine’s beste vriend, de taxichauffeur Chas (Charles Halford), loopt er gewoon bij voor spek en bonen. Liv Aberdeen (Lucy Griffiths) en de engel Manny (Harold Perrineau) blijken ook al niet meer dan plotpunten te zijn…

constantine-trailer

En Constantine zelf? Wel, dat is nu wel één van de goede punten van deze pilot. Hij is de arrogante, egoïstische klootzak waar comicbooklezers 300 issues lang van hielden. Hij geeft geen moer om zijn vrienden en gebruikt ze voor zijn eigen doeleinden. Constantine is geen antiheld, onder die ruwe bolster zit geen hart van peperkoek. Dat is de fout die de mensen rondom hem maken. Ze denken dat ze hem kunnen veranderen en schatten hem verkeerd in. Hij leeft in zijn eigen universum van stront en sleurt iedereen daar in mee. Zijn einddoel is om in de hemel te geraken en hoezeer hij zichzelf ook mag wijsmaken dat hij uit altruïsme handelt, egoïsme is zijn leidmotief. Dit wil niet zeggen dat hij zijn menselijke kanten niet heeft (hij wordt immers niet graag op zijn eigen fouten gewezen), maar die komen alleen maar naar boven als hij weerwerk krijgt van mensen die hij op zijn minst respecteert. Dat is ook de reden waarom Constantine’s liefdes in de comicbookreeks zo goed werkten (o.a. Kit en Epiphany). Zij gooiden de meelijwekkende excuses die hij verzon terug in zijn gezicht. Ze deden dienst als een soort spiegel voor de man die Constantine is. Met deze infodump willen we gewoon het volgende punt maken: al deze karakteristieken vind je terug in de tv-versie van Constantine zoals gespeeld door Matt Ryan. Hij is het lichtpunt in deze pilot. Matt Ryan toont ons de mogelijkheden die in het personage schuilen.

140509_2781062_Constantine_Official_Trailer

De uitwerking van het hoofdpersonage maakt dit op de valreep toch nog een licht interessante aflevering, maar we zien wel veel gevaren voor de toekomst. Als de makers niet snel meer de focus leggen op de personages, hun karakters en de onderlinge relaties dan zal ook Matt Ryans vertolking heel snel karikaturaal worden omdat er geen evolutie in zal zitten. Goed, het is nog maar de eerste aflevering, maar enkele elementen erin stellen ons niet bepaald gerust. Zo is er de ‘cameo’ van o.a. de helm van Dr. Fate en de kaart die Liv achterlaat voor Constantine met toekomstige manifestaties van demonen. Dit doet vermoeden dat Constantine eerder een procedural zal worden waarbij de monsters belangrijker zullen zijn dan het drama. Anderzijds, Goyer en Cerone hebben al aangegeven dat ze de reeks in een andere creatieve richting willen uitsturen…

Over deze eerste aflevering van Constantine zijn we dus niet tevreden, maar de toekomst brengt misschien beterschap. In de tussentijd kunnen we nog altijd onze oude bundelingen van Hellblazer koesteren. Die verhalen nemen ze ons tenminste niet meer af…

Constantine is elke vrijdagavond te zien op NBC.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.