Random Article


Review: Orange is the New Black Seizoen 2

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur: , , ,
 
Scenario: , ,
 
Acteurs: , , , , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 13 afleveringen van ongeveer 60 min.
 
Taal: Engels
 
Verkrijgbaar vanaf: Juli 2014
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Het seizoen doet een redelijk geslaagde poging om meer diepgang in het verhaal te brengen

Minder


Er is geen duidelijke hoofdrolspeelster meer


Brainfreeze kijkt weer even binnen in ‘s werelds populairste vrouwengevangenis in het tweede seizoen van Orange is the New Black, nu op Netflix…

0
Posted 30/09/2014 by

 
Full Article
 
 

Can you not talk about my ex-girlfriend’s vagina.

orange is the new black exHet eerste seizoen van Orange is the New Black was vorig jaar een prettige verrassing op Netflix. De tv-reeks werd gebaseerd op het gelijknamige boek van Piper Kerman. In de serie wordt het leven gevolgd van Piper Chapman (Taylor Schilling) wanneer dat een dramatische wending neemt. Als jonge twintiger was ze helemaal in de ban van haar vriendin Alex Vause (Laura Prepon). Voor haar droeg ze een koffer vol drugsgeld de grens over. Dat was jaren geleden. Ze lijkt alles voor elkaar te hebben, maar dan staat haar verleden voor de deur in de vorm van een veroordeling voor drugssmokkel. Van een jonge hippe vrouw die zich beweegt in de hogere middenklasse verandert ze in de nieuwste bewoonster van een vrouwengevangenis. In het eerste seizoen zagen we hoe Piper langzaam onderdeel werd van de gemeenschap in de gevangenis. Een plek waar ze die bewuste ex-vriendin weer tegenkomt. Ze leerde dat je niet kan weglopen van je verleden en dat ook de eigenschappen waar je niet trots op bent een belangrijk deel zijn van je persoonlijkheid. Maar alles komt met een prijs. Ook kennis over jezelf…

Het lijkt erop alsof de makers hebben meegelezen met onze bespreking van het eerste seizoen. We concludeerden dat de twee-eenheid van Piper en Alex erg bepalend was geworden en dat het ons zou benieuwen hoe de makers dit in het tweede seizoen zouden oplossen. En oplossen, dat doen ze. Alex verdwijnt voor een deel van dit seizoen uit beeld en zelfs Piper verdwijnt wat meer naar de achtergrond. De focus van dit seizoen ligt meer bij een aantal dames (Taystee, Crazy Eyes, Cindy, en Poussee) die alleen in de ban raken van een nieuwe gevangene, de charismatische Vee (Lorraine Toussaint). De dames hebben gemeen dat ze zijn opgegroeid in een gebroken gezin en op zoek zijn naar een ouderfiguur. Vee is maar wat graag bereid om deze rol te verviullen en manipuleert de dames dan ook met verve. Haar manipulaties zorgen ervoor dat de onderlinge vriendschappen van de dames onder druk komen te staan en de vrouwenafdeling wordt opgesplitst in kampen. Er is één iemand die binnen de gevangenis al eens eerder met haar te maken heeft gehad en dat is natuurlijk Red (Kate Mulgrew). De roodharige Russin wordt dit seizoen opnieuw uitgevonden en verliest haar scherpe randjes waardoor het een erg vermakelijk personage wordt.

Vi orange is the new black 2Deze verhaallijn wordt overigens goed gecombineerd met een ander interessant verhaal in dit seizoen: de machtsstrijd binnen de directie tussen Joe Caputo en Natalie ‘Fig’ Figueroa. Een verhaal dat draait om fraude en een verstopt riool. Er is ook ruimte voor de kleinere verhalen. Soms vervelen ze, soms zijn ze heel goed. En in het geval van het verhaal van Miss Rosa (Barbara Rosenblat) zijn ze zelfs heel goed. Probeer het maar eens droog te houden. We dare ya! Eerlijk is eerlijk.

Dit tweede seizoen van Orange is the New Black mist de focus van het eerste. Er zijn geen mensen meer waar je jezelf als kijker achter kunt scharen. De gemeenschap binnen de vrouwengevangenis is de nieuwe hoofdrolspeler geworden, maar de hype rondom de serie is sterk genoeg dat mensen weer massaal op dit seizoen af zullen stemmen.

De makers ontkomen er echter niet aan om te moeten kiezen. Willen ze een serieus drama worden? Dan dienen de soapelementen verder te worden afgebouwd. Want op de manier dat het nu gaat, komt het moment onvermijdelijk naderbij dat het publiek weer herkenbare gezichten wil om de serie voort te trekken. Het gekibbel tussen de dames is leuk, maar alleen als er ook een zeker nut achter zit. Als de gezichten inwisselbaar worden en de inhoud achter blijft dan kan het snel gedaan zijn met de reeks. De voortekenen dat dit in het derde seizoen weer wordt rechtgetrokken zijn echter gunstig.

Orange is the New Black blijft één ding goed doen. Ze schotelen de kijker echt het standpunt van de vrouw voor. Alle belangrijke rollen worden vervuld door vrouwen. Echte vrouwen met echte lichamen en normale emoties. Mannen doen ook mee, maar spelen maar een bijrol. Iets waar je gezien de omgeving, prima mee kan leven.

Wat doe je hier nog? Slinger je Netflix aan en ga snel kijken!

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.