Random Article


Review: Teenage Mutant Ninja Turtles (2014)

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: , ,
 
Acteurs: , , , , ,
 
Filmstudio: , ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 101 min.
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 15 Oktober 2014 (België), 21 Augustus 2014 (Nederland)
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Persoonlijkheden van de Turtles en Splinter zijn spot-on. Leuke actiescènes, easter eggs en referenties.

Minder


De menselijke personages zijn een pak minder interessant. Evenwicht tussen serieuzere en wat meer goofy actie beetje uit balans. Opeenvolging van actiescènes zit karakterontwikkeling in de weg. Motivatie/diepgang van de villains is haast onbestaande.


Onze favoriete vier gemuteerde ninjaschildpadden keren terug naar de bioscoop, groter en explosiever dan ooit in de reboot van Teenage Mutant Ninja Turtles. Lees op Brainfreeze de eerste review van de Benelux!

0
Posted 11/08/2014 by

 
Full Article
 
 

Knock Knock you about to get Shell Shocked

Dertig jaar geleden verscheen Teenage Mutant Ninja Turtles #1, een onafhankelijk uitgebrachte comic door Kevin Eastman en Peter Laird waarin enkele gekende comics uit die tijd (zoals Ronin, Daredevil, Cerebus en New Mutants) geparodieerd werden door vier gemuteerde ninjaschildpadden met dodelijke wapens. De TMNT-franchise groeide in de jaren 80 en 90 uit tot een popcultureel fenomeen, waarin de oorspronkelijk vrij duistere en gewelddadige schildpadden uit de comics een meer kindvriendelijke make-over verkregen. Dit jaar brengen Paramount Pictures en Nickelodeon Movies de inmiddels vijfde bioscoopfilm rond de Turtles in de zalen. Deze reboot, simpelweg getiteld Teenage Mutant Ninja Turtles, werd geregisseerd door Jonathan Liebesman (Wrath of the Titans), geproduceerd door Michael Bay en kent hoofdrollen voor Megan Fox (Transformers) en vier gigantische CGI-versies van de Heroes in a Half-Shell. De aankondiging en het vrijgegeven beeldmateriaal maakten met deze cast en crew heel wat old-school fans nerveus. Terecht of niet?

tmntelevator

De nieuwe Teenage Mutant Ninja Turtles heeft qua algemene plot (en zelfs in enkele specifieke scènes) heel wat weg van de eerste live-action film uit 1990. De Foot Clan onder leiding van de meedogenloze Shredder (Tohoru Masamune) brengen een ware misdaadgolf teweeg in New York City. In haar onderzoek komt Channel 6-journaliste April O’Neil (Megan Fox) op het spoor van vier gemaskerde vigilantes die in de riolen onder de stad leven en de enige hoop blijken te zijn om Shredder en de zijnen tegen te houden…

Nieuw is de introductie van Eric Sacks (William Fichtner), een rijke industrieel, wetenschapper en discipel van de Shredder die ooit samenwerkte met April’s vader en wel wat meer te maken had met de creatie van het mutageen dat de Turtles en hun vader/sensei Splinter voortbracht. Ook April zelf krijgt deze keer een zeer belangrijke rol in het oorsprongsverhaal van de Turtles. Een heuse aanpassing misschien, maar de origine van zowel April als van de Turtles zelf werd in de voorbije 30 jaar inmiddels al op zoveel verschillende manieren aangepast dat dit gegeven eigenlijk niet stoort.

tmntaprilsacks

First things first. Deze Turtles zijn helemaal geen aliens en de film werd niet geregisseerd door Michael Bay, zoals veel mensen schijnen te denken en op te maken uit de trailers. De invloed van Bay is echter wel aanwezig in de regiestijl van Jonathan Liebesman, maar erg is dat niet vermits de door Bay geïnspireerde actiescènes veruit tot de beste zaken van de film behoren. Zeker de achtervolgingsscène in de sneeuw – qua humor/opzet vergelijkbaar met de tonnenscène uit The Hobbit: The Desolation of Smaug – en het brutale gevecht tussen Splinter en de Shredder zijn zeker de moeite. De humor is echter minder fout als in een Bay-film en ook het inzoomen op de kont van Megan Fox blijft ietwat binnen de perken.

Qua toon probeert de film het midden te houden tussen de serieuzere stripversies van de Turtles en de humoristische sfeer van de cartoons waarvan de meeste mensen de franchise kennen. Dat evenwicht zit minder goed dan in de eerste Teenage Mutant Ninja Turtles-film of de 3D TMNT-animatiefilm uit 2007, dewelke in het algemeen toch iets sterker uit de hoek konden komen. De vier broers gebruiken hier wel degelijk hun dodelijke wapens en vooral Shredder is een dreiging om u tegen te zeggen, maar tegelijk worden de traditionele humor, “Cowabunga!”-catchphrases en skateboards niet vergeten. Nooit wordt het echter te bloederig voor jonge kinderen, maar het geheel is wel minder braafjes dan Teenage Mutant Ninja Turtles II (1991) en III (1993). Mede dankzij de power boost die de Turtles met hun CGI-groeispurt hebben meegekregen, zullen er heel wat Foot Clan-leden (hier meer een gemaskerd SWAT-team dan eigenlijke ninja’s) sneuvelen. Op sommige momenten wordt pijnlijk duidelijk dat de makers moeite hebben met hun eigenlijke doelpubliek te kiezen…

tmntaprilturtles

Met hun CGI make-over is het de eerste keer in een film dat de vier broers Leonardo, Donatello, Raphael en Michelangelo ook zonder hun typische kleurrijke maskers, wapens en stemmen van elkaar te onderscheiden zijn. Toegegeven, in de vrijgegeven foto’s zien ze er voor oudere fans op het eerste zicht wat vreemd uit (om over hun jongere versies in een flashbackscène nog maar te zwijgen), maar tijdens het kijken van de film geraak je dit al snel gewoon. De Turtles hebben, zeker tijdens gevechtsscènes, in feite nog nooit zo mooi op het scherm bewogen. Hun uiteenlopende persoonlijkheden en broederlijke band – de kernelementen van de franchise – worden ook met respect behandeld. Al gaat men hierbij soms wat kort door de bocht. Je kan de persoonlijkheden van vier broers hier gerust opsommen zoals de intro van de animatiereeks uit de jaren 80 het deed: Leonardo “leads“, Donatello “does machines”, Raphael is “cool, but crude” en Michelangelo = “party dude!“. De film had daarom gerust wat meer downtime met de Turtles en hun meester Splinter kunnen gebruiken. Ze zijn toch een pak interessanter dan April en het had ook de rollercoaster van actiescènes wat kunnen doorbreken alsook wat meer diepgang aan de film kunnen geven.

Tegen alle verwachtingen in is Johnny Knoxville (Jackass) overtuigend als de stem van TMNT-leider Leonardo (motion capture door Pete Ploszek), terwijl ook Tony Shalhoub (Men in Black) schittert als een beduidend minder Japans klinkende meester Splinter (motion capture door Danny Woodburn). Alan Ritchson (Smallville) als Raphael klinkt typisch kwaad en bad-ass, terwijl Jeremy Howard (Galaxy Quest) misschien net iets te overdreven nerdy klinkt als Donatello. De absolute ster is echter Noel Fisher (Shameless) als Michelangelo, die zoals gewoonlijk met de beste grappen gaat lopen (gezien April’s rol in de oorsprong van de Turtles, komen Mikey’s talrijke versierpogingen echter wat vreemd over, maar het is hem vergeven).

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES

Megan Fox speelt als April O’Neil de absolute hoofdrol in de film, maar de manier waarop het personage naar voren wordt gebracht is vrij cliché. Dit ligt niet zozeer aan Fox zelf, maar vooral aan het script. April is hier – zoals in de cartoons en oudere films – een journaliste die het beu is om human interest-verhalen te doen en een absolute scoop wil hebben. Hierdoor komt ze regelmatig in de nesten waardoor ze constant gered moet worden en in feite weinig verwezenlijkt buiten de plot vooruit laten gaan. Haar collega en cameraman Vernon Fenwick (Will Arnett) loopt er maar voor spek en bonen bij. Zijn grappen werken niet echt en zijn versierpogingen vervelen al snel. Ook Whoopi Goldberg krijgt maar weinig te doen als Bernadette Thompson, hoofdredactrice bij Channel 6. Met de focus op April als onze introductie tot de wereld van TMNT krijgt de prent bij momenten hetzelfde probleem als de Transformers-films. Je kan niet wachten tot de scènes van de menselijke hoofdpersonages afgelopen zijn, om hierna terug de Turtles te kunnen bewonderen. TMNT heeft er minder last van dan Transformers, maar toch…

Terwijl Shredder een overtuigende fysieke dreiging vormt en regelmatig te veel voor onze helden lijkt te zijn, is zijn kostuum misschien net iets te overdreven. Vergelijk deze incarnatie gerust met de gigantische Silver Samurai uit The Wolverine (2013), maar dan meer nog meer messen. Er is haast geen sprake van een Oroku Saki of Hamato Yoshi, waardoor de Shredder haast niets van achtergrondverhaal meekrijgt. Ook zijn dochter Karai (Minae Noji) krijgt haast niets om handen en wordt niet eens bij naam vernoemd. William Fichtner wordt dan weer iets dieper uitgewerkt als Eric Sacks (Oroku Saki op z’n Amerikaans), maar zijn eindplan blijkt uiteindelijk op niets te slaan. Terwijl het plan zelf veel te hard doet denken aan de finale van The Amazing Spider-Man (2012), is zijn motivatie hiervoor ook gewoon belachelijk. Hij is een rijke industrieel, die uiteindelijk gewoon nog rijker wil worden? Lazy writing. Fichtner is doorgaans een zeer degelijke acteur, maar ook hij kan met een flinterdun geschreven villain niet veel aanvangen.

tmntshredder

Ondanks heel wat minpuntjes is Teenage Mutant Ninja Turtles geen slechte film, maar een echte kaskraker is het ook niet geworden. De prent valt zeker aan te raden voor de fans (die inmiddels toch al enkele mindere incarnaties uit de 30-jarige geschiedenis van de franchise gewend zijn) en omarmt meer de comicbookroots van de Turtles. De film zal voor oudere fans zeker niet de hoogten bereiken van de eerste live-action prent of de CGI-film uit 2007, maar is daarmee nog steeds de derde beste Turtles-bioscoopfilm van de vijf. Uiteindelijk doet deze versie wat het moet doen en stelt het de Turtles voor aan een nieuw publiek, met tegelijk nog enkele zeer leuke easter eggs en referenties voor de oudere kijkers. De actiescènes zijn spectaculair en de schildpadden zelf zijn een genot om bezig te zien en te horen. Het evenwicht en de pacing van de film zitten echter wat fout, er zijn heel wat plotgaten en een hoop personages blijven onuitgewerkt. Wanneer je gewoon komt om een leuke blockbuster te zien met flink wat Turtle Power en een non-stop rollercoaster van grappen en actiescènes zal Teenage Mutant Ninja Turtles je echter niet teleurstellen. Verwacht er gewoon niet té veel van…

Teenage Mutant Ninja Turtles loopt vanaf 21 augustus in de Nederlandse bioscoop. In België moeten we wachten tot 15 oktober…

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.