Random Article


Review: Dawn of the Planet of the Apes

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: , ,
 
Acteurs: , , , , ,
 
Filmstudio: ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 131 min.
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 30 Juli 2014
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
1 total rating

 

Goed


Prachtige special effects en motion capture. Tragisch en emotioneel verhaal. Andy Serkis.

Minder


Menselijke personages iets te weinig uitgewerkt.


Binnenkort barst de strijd tussen mens en aap om de dominante soort op aarde pas echt los in Dawn of the Planet of the Apes, de inmiddels achtste film in de franchise en de rechtstreekse sequel op reboot Rise of the Planet of the Apes. Heil Caesar?

0
Posted 22/07/2014 by

 
Full Article
 
 

Apes! Do not! Want War!

In 2011 werd de The Planet of the Apes-franchise van een tweede filmreboot voorzien met het goed ontvangen Rise of the Planet of the Apes. Hierin zagen we de opkomst van de chimpansee Caesar (Andy Serkis), alsook een experimenteel virus dat apen verhoogde intelligentie gaf en tegelijk een groot deel van de mensheid zou uitroeien. Met Dawn of the Planet of the Apes brengen regisseur Matt Reeves (Cloverfield) en scenaristen Rick Jaffa en Amanda Silver (Jurassic World) het vervolg, waarin de slag tussen mens en aap om de dominante soort op aarde begint…

dawn-planet-apes-koba-weapon

Tien jaar nadat het ALZ-113 virus de menselijke beschaving deed instorten, is Caesar nog steeds de leider van een groep apen in de Muir-bossen nabij San Francisco. Ondertussen is hij ook een trotse papa geworden van een zoon, Blue Eyes. De apen zijn erg op zichzelf gesteld, maar wanneer een groep overlevende mensen hun territorium betreedt in een poging een nabijgelegen hydro-elektrische dam aan de praat te krijgen, loopt het mis. Een reeks gebeurtenissen en tragische misverstanden zorgen ervoor dat het wantrouwen tussen mens en aap toeneemt en de strijd tussen beide soorten opnieuw opflakkert. Het wordt er niet beter op wanneer Caesars positie als Alpha wordt bedreigd door zijn tweede in rang Koba (Toby Kebbell), een bonobo die geen al te beste geschiedenis heeft met mensen. Zowel Caesar als Malcolm (Jason Clarke) – één van de leiders van de mensenkolonie – doen er alles aan om hun gezin veilig te stellen, maar een oorlog lijkt onafwendbaar…

dawn-of-apes

Dawn of the Planet of the Apes biedt een tragisch en zeer emotioneel conflict, waar geen echte winnaar uit voortkomt. De kans op vrede tussen mens en aap bestaat en ligt meermaals zelfs binnen handbereik, maar door de acties van enkelingen moeten de hoofdpersonages deze steeds terug uit handen geven. Het levert een prachtig staaltje cinema op, waar vooral de apen gaan lopen met de meest pakkende scènes. De acteurs die de apen vertolken (via motion capture) en de special effects verdienen werkelijk een pluim. Toby Kebbell (RocknRolla) is een angstaanjagende Koba, terwijl Andy Serkis (King Kong, The Lord of the Rings) vermoedelijk opnieuw terecht een hoop awards in de wacht zal mogen slepen voor zijn vertolking als de iets ouder wordende Caesar. Karin Konoval herneemt dan weer met verve haar rol als de orang-oetan Maurice en Nick Thurston maakt een mooi debuut als Blue Eyes, Caesars oudste zoon.

dawn-planet-apes

Terwijl de apen heel wat kunnen zeggen met weinig woorden, worden de menselijke personages iets minder goed uitgewerkt en zijn ze in feite haast cliché. Jason Clarke (Terminator: Genesis) is een typische heldhaftige vader die simpelweg het beste wil voor zijn gezin en daarmee een band met Caesar kan vormen. Hij speelt James Franco uit de vorige film niet naar huis, maar doet wat hij moet doen met zijn rol. Gary Oldman (The Dark Knight Trilogy) vertolkt als Dreyfus de leider van de mensenkolonie. Over zijn personage komen we werkelijk enkel de bare essentials te weten. Hetzelfde geldt in feite voor alle menselijke karakters.

Zeer teleurstellend is dat echter niet, want de film draait ten slotte om de echte sterren – namelijk de apen – en verveelt haast nooit. Dawn of the Planet of the Apes is een episch avontuur met prachtige CGI, motion capture en – niet onbelangrijk – een harde en tragische emotionele kern geworden. Zoals het de betere sci-fi betaamt, doet de prent je ook nadenken over de aard van het mens zijn tussen alle visuele pareltjes door. Dawn… is daarmee één van de betere blockbusters van de afgelopen jaren en een absolute must-see. Laat het vervolg maar snel komen…

Dawn-of-the-Planet-of-the-Apes

Dawn of the Planet of the Apes slingert vanaf 30 juli de Belgische bioscoopzalen binnen.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.