Random Article


Star Wars: Wie is wie in de nieuwe cast?

 


4
Posted 09/05/2014 by

A long time ago, in a galaxy far far away maakten George Lucas en Kathleen Kennedy bekend dat de rechten op de Star Wars-franchise opgekocht werden door Disney. Meer nog, er zouden nieuwe films komen! Sindsdien bleef het eigenlijk vrijwel stil. Af en toe werden wat namen naar voor geschoven en ja, natuurlijk was het aanwerven van J. J. Abrams belangrijk nieuws. Wat Episode VII precies zou inhouden en wie er in gaat acteren, bleef speculatie. Tot vorige week. Toen maakten J. J. Abrams en Kathleen Kennedy namelijk de volledige cast van Episode VII bekend. Sommige namen waren geen verrassing (denk maar aan Mark Hamill, Harrison Ford en Carrie Fisher). Andere namen waren dat wel, en sommigen moesten toch nog even gegoogeld worden. Brainfreeze zet alle namen op een rijtje. Wie zijn ze? Wat hebben ze reeds gepresteerd? Het antwoord vind je hieronder.

De oude cast

Mark Hamillmark-hamill-120987

Films: Episode IV, V, VI
Rol: Luke Skywalker

Eén van de Grote Drie van de originele trilogie. Mark Hamill spreek je eigenlijk in één adem uit met Luke Skywalker. Hoewel hij voor het grote publiek uit het oog verdween, bleef de veelzijdige (stem-)acteur niet stilzetten. Comicfans spreken zelfs in de hierboven besproken adem ook ‘The Joker’ uit. Hamill sprak namelijk de stem in van Batmans grootste tegenstander in verschillende animatieseries en games, waaronder respectievelijk Batman: The Animated Series en Batman: Arkham Asylum. Daarnaast heeft hij een hele waslijst aan credits als stemacteur, gaande van audioboeken (World War Z) en anime (Castle in the Sky) tot animatie (gastrol in The Simpsons) en games (Soldier of Fortune II: Double Helix). Hij is tevens de co-schrijver van The Black Pearl, een comicbook-miniserie bij Dark Horse. Als live action acteur scoorde hij geen grote rollen meer. Naast Star Wars kan je hem voornamelijk aan het werk zien in oorlogsfilm The Big Red One.

Carrie Fishercarrie-fisher

Films: Episode IV, V, VI
Rol: Princess Lea Organa

Net als Mark Hamill verdween ook Carrie Fisher van het toneel na haar beurt in de Star Wars-trilogie. Ze had verschillende bij- en figurantenrollen in tv-films en series waaronder The Blues Brothers, When Harry Met Sally…, Hook, Scream 3 en Austin Powers: International Man of Mystery. Ze legde zich echter nog het meest toe op haar schrijfwerk. Fisher publiceerde verschillende boeken, o.a. Postcards from the Edge en Surrender the Pink. Die eerste werd door haarzelf in een filmscript verwerkt. De film met dezelfde naam had Meryl Streep, Shirley MacLaine en Dennis Quaid in de hoofdrollen.

Harrison FordHarrison_Ford_2013

Films: Episode IV, V, VI
Rol: Han Solo

Ford is de enige van de grote drie die echt een filmstercarrière wist uit te bouwen na Star Wars. Een samenvatting van zijn carrière vergt heel wat meer dan enkele lijntjes tekst en is eigenlijk door iedereen reeds gekend. Han Solo is slechts één van zijn iconische rollen. Indiana Jones, de avontuurlijke archeoloog die hij in vier films vertolkte is er een andere. Rick Deckard in Blade Runner is er nog één, om nog maar te zwijgen van Jack Ryan in Patriot Games en Clear and Present Danger. Daarnaast maakte hij een hele reeks andere films. De laatste jaren zagen we hem in Cowboys & Aliens en Anchorman 2: The Legend Continues. Next up is dan weer The Expendables 3.

Peter MayhewMayhew

Films: Episode III, IV, V, VI
Rol: Chewbacca

Deze tot Amerikaan genaturaliseerde Brit valt vooral op door zijn lengte: 2,21 m. Dat was dan ook vooral de reden die George Lucas overtuigde hem de rol te geven van Chewbacca in de originele films. Het is de rol die zijn volledige carrière zou bepalen. Behalve de Star Wars films, had hij nog een rol in enkele tv-series (vaak in een rol gerelateerd aan Chewbacca) en sprak hij de stem in van Susha in Dragon Ball GT: A Hero’s Legacy. In 2013 werd hij nog geopereerd aan zijn knieën. Ondanks dat hij reeds 70 jaar en het dragen van het pak geen sinecure is, is de acteur ervan overtuigd dat hij de rol toch aankan.

Anthony DanielsDaniels

Films: Episode I, II, III, IV, V, VI
Rol: C3PO

Daniels is de enige acteur die zowel in alle films als in de Clone Wars zijn rol vertolkte. Zijn hele carrière staat dan ook in het teken van die ene vertolking. Op enkele bijrollen in onbekende series na, bestaat zijn hele curriculum uit C3PO. Bizar voor een man die eigenlijk helemaal niet van sci-fi houdt. De enige sciencefictionfilm die hij voor Star Wars zag, was 2001: A Space Odyssey en daarbij eiste hij reeds na 10 minuten zijn geld terug.

Kenny BakerKenny Baker

Films: Episode I, II, III, IV, V, VI
Rol: R2D2/Paploo

Wie C3PO zegt, zegt natuurlijk ook R2D2. De kleine robot werd vertolkt door Kenny Baker. De inmiddels 80-jarige acteur zal de rol ook in de nieuwe film opnemen. Hij was lange tijd lid van een circus met dwergen alvorens hij de rol van RD2D kreeg. In Return of the Jedi, speelde hij trouwens ook Paploo, de Ewok die een speeder steelt. De droid blijft zijn grootste hit, maar toch scoorde hij nog enkele rollen in klassiekers als Time Bandits, Willow, Flash Gordon en Amadeus.

De nieuwe cast

Max von Sydow (85)max_von_sydow

Von Sydow was reeds een levende legende toen de meeste lezers van deze website nog verwekt moesten worden. De Zweedse acteur behaalde zijn eerste grote rollen natuurlijk in zijn thuisland. De bekendste film uit die tijd is Det sjunde inseglet (The Seventh Seal), geregisseerd door de mentor van von Sydow, Ingmar Bergman. Deze film betekende een internationale doorbraak en de acteur kreeg onder andere een rol in The Greatest Story Ever Told. Vanaf de jaren 70 en 80 kreeg zijn carrière een tempoversnelling met rollen in The Exorcist, Three Days of the Condor, Conan The Barbarian, Flash Gordon en Dune. De laatste jaren zagen we hem in Minority Report, The Tudors, Shutter Island en Robin Hood.

Mogelijke rol: Hij kan een venijnige bad guy spelen, maar is ook perfect voor de oude mentor.

Domhnall Gleeson (30)domhnall-gleeson

Hij is eigenlijk nog het meest gekend als zoon van. Zijn vader is namelijk Brendan Gleeson. Toch kon hij de laatste jaren langzaamaan een eigen naam maken. In 2010 kwam er namelijk een rol in True Grit, gevolgd door Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 en 2, Dredd en Anna Karenina. Binnenkort kan je hem zien in de oorlogsfilm Unbroken, geregisseerd door Angelina Jolie.

Andy Serkis (50)Andy serkis

Serkis is bij het grote publiek natuurlijk vooral bekend door zijn rol als Gollum in The Lord of the Rings. Zijn iconische motion capture-optreden leverde hem ook een rol op in King Kong, The Hobbit: An Unexpected Journey, The Adventures of Tintin en de Planet of the Apes-reboot. Als gewoon acteur, is hij vooral te zien in tv-series en minder grote films zoals 13 Going on 30, 24 Hour Party People, Deathwatch en The Prestige. Zijn carrière leidt hem ook achter de camera. In The Hobbit-films is hij namelijk second unit regisseur. Voor Star Wars zien we hem nog in Dawn of the Planet of the Apes.

Oscar Isaac (34)oscar-isaac

Een minder bekende naam. Dat komt vooral omdat het werk van Isaac zich vooral tot de indie film beperkt. Toch kon hij al kleinere rollen scoren in Robin Hood, Drive en The Bourne Legacy. Voor Inside Llewyn Davis kreeg hij dan weer tonnen nominaties en awards. Star Wars is dus wel een zeer grote stap voor Isaac. Binnenkort zien we hem nog in Ex Machina, een techno-thriller waar hij de credits deelt met Domhnall Gleeson.

Adam Driver (30)64th Annual Primetime Emmy Awards - Arrivals

Nog zo’n onbekende naam. Sinds 2009 speelde hij kleinere rollen in tv-films en series. Vanaf 2012 komen er echter grotere namen zijn CV binnensluipen. Zo scoorde hij een rol in Lincoln en Inside Llewyn Davis. Zijn toekomst zag er ook zonder Star Wars behoorlijk goed uit. Scifi-film Midnight Special, met Kirstin Dunst, komedie While We’re Young en Martin Scorseses Silence staan op het programma.

Daisy Ridley (22)daisy

Daisy wie? Zelf Google weet het niet goed. Enkele shorts, een bijrol in Silent Witness en enkele andere onbekende series kruiden momenteel haar portfolio. Haar eerste echte feature film is The Inbetweeners 2 die nog dit jaar moet verschijnen. Ze is een sportief type, houdt van jazz en kan het zowel zingen als dansen. Ze had een YouTube- en Vimeo-account, en een actieve Twitter-account. Sinds de onthulling van de cast zijn die spoorloos verdwenen of vervangen.

Mogelijke rol: Geruchten gaan dat ze mogelijks de dochter van Han en Leia zal spelen: Jaina Solo. De geruchten zijn (een beetje magertjes) gebaseerd op een setfoto waarbij ze tussen Ford en Fisher in zit.

John Boyega (22)Boyega

Boyega was in de running voor twee scifi-franchises: Star Wars en Terminator: Genesis. Nu die eerste bevestigd is, zullen we de acteur wellicht niet meer in Terminator zien. Boyega is voorlopig vooral bekend van Attack the Block, een Britse film waarbij hij een appartementsblok beschermt tegen een invasie van aliens. Tevens zien we hem opduiken in 24: Live Another Day (een review lees je binnenkort hier, nvdr.) waar hij de rol van Chris Tanner op zich neemt.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


4 Comments


 1. avatar
   


  • avatar
    
   Tom

   Mja, kweet het. Soms was een selectie nodig en ik ken Girls eigenlijk helemaal niet. Ik voeg het toe aan mijn ‘te bekijken-lijstje’ :)
   • avatar
     
    Donnie Darko

    Zeker doen, één van de beste reeksen van de afgelopen jaren.
    Maar goed, Star Wars VII…
    Ik heb nogal conflicterende gevoelens. De cast is erg interessant, maar ik blijf altijd afknappen op JJ Abrams. De man deed me sowieso al niet veel, maar na Star Trek Into Darkness is dat overgeslagen in volslagen haat. De dingen die hij in gang zet zoals Fringe zijn erg goed, maar als hij er zelf al te veel met zijn poten aanzit, krijg ik spontaan kotsneigingen. Hij doet me te veel denken aan Spielberg…
    Laten we echter eerlijk blijven, het is Star Wars dus ik bekijk dat sowieso.
    • avatar
      
     Tom

     Dat hij je aan Spielberg doet denken, ligt niet aan jou. Zijn films, of toch een deel ervan, liggen in de stijl van Spielberg. Je moet maar naar Super 8 kijken. Het ligt er daar vingerdik op.
     Maar ik ben dus een fan van Spielberg en van Abrams. Ik hou van dat type verhalen.
     En Star Wars VII. Tjah. Eerst was ik er ook geen fan van, maar het is nu eenmaal zo. En van Abrams kan je absoluut zeker zijn dat hij er alles aan zal doen om geen bagger te maken. Hij is een SW-fan in hart en nieren.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.