Random Article


Review: Almost Human Seizoen 1

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur: , , , ,
 
Scenario: , , , ,
 
Acteurs: , , , , ,
 
Filmstudio: , ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 13 afleveringen van ongeveer 45 min.
 
Taal: Engels
 
Verkrijgbaar vanaf: 2014
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Een reeks waarvan de opgeroepen vragen veel verder reiken dan slechts het standaard politiewerk.

Minder


De rollen van de acteurs en het format van de serie zijn dan weer wel redelijk standaard.


De sci-fi politiereeks Almost Human speelt in de nabije toekomst, maar stelt belangrijke vragen aan de mensen van nu…

0
Posted 31/03/2014 by

 
Full Article
 
 

 

Looking at that bot on Rudy’s table makes me think who is going to remember me?

Almost Human – een nieuwe sci-fi politiereeks op Fox gecreëerd door J.H Wyman (Fringe) – doet er in de eerste episode alles aan om je als kijker optimaal te irriteren. Het is een politieserie wiens enige truc eruit lijkt te bestaan dat het zo’n dertig jaar in de toekomst speelt. De hoofdrolspeler is een norse agent genaamd John Kennex (Karl Urban) die tegen beter weten in wordt gehandhaafd door zijn directe chef (Lili Taylor). Er is natuurlijk een reden dat Kennex zo nors is. Maar daar kom je tijdens het kijken van deze serie vanzelf achter. Er is sprake van een geheime liefde in de persoon van de kloon detective Valerie Stahl (Minka Kelly) en de nerdy technicus Rudy Lom (Mackenzie Crook).

Als je nu een cliché-bingokaart bij de hand hebt dan heb je waarschijnlijk aardig wat aan kunnen kruisen. Maar de kracht van Almost Human is dat het slechts één aflevering nodig heeft om al het slechte spul uit zijn systeem te krijgen.

karl urban almost human

Het jaar is 2048. Technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat de regering het heeft opgegeven om dit te reguleren. Als gevolg hiervan swingt de misdaad de pan uit. In de eerste aflevering ontdek je als kijker waarom John Kennex zo’n norse kerel is. Twee jaar geleden deed hij samen met zijn team een inval in een pand waar een gewelddadige bende zich schuilhield. Deze hadden zich beter bewapend dan verwacht en zijn partner (een mens) wordt dodelijk verwond. Kennez doet een poging om hem mee te nemen, maar de androïde die hen zou kunnen helpen kiest ervoor om op eigen houtje verder te gaan (aangezien het geen logisch nut heeft om iemand te helpen die dodelijk is verwond en hoe dan ook zal sterven). Kennex doet toch een poging maar raakt door een explosie zijn been kwijt.

In de eerste episode komt hij terug bij de politie na een lang revalidatietraject. Hij krijgt de mogelijkheid om weer aan de slag te gaan en wordt gekoppeld aan een nieuwe partner. Om de misdaadgolf tegen te gaan krijgen de agenten nu een robot als partner toegewezen. En dit zijn de eenheden van het type waar Kennex zijn kunstbeen aan heeft te danken. Binnen een dag heeft deze dan ook zijn partner gemold, maar er is een oplossing…

Een oudere unit wordt klaargemaakt voor gebruik. Deze unit zou worden verscheept naar een ruimtestation, maar hij zou misschien toch een partner kunnen vormen met Kennex. Dit type androïde was oorspronkelijk gemaakt om de mens zo dicht mogelijk te benaderen. Maar een kunstmatige intelligentie in combinatie met emoties zorgde nogal eens voor problemen. Het ding gaat door het leven als Dorian (Michael Ealy). Beide heren zullen het met elkaar moeten zien te vinden.

Almost-Human

De serie is verder gestructureerd als een typische police procedural. Er wordt een misdaad gepleegd en deze moet worden opgelost. Het gebakkelei tussen Dorian en John speelt een rol op de achtergrond. Er zijn wel hints naar een groter verhaal dat op de achtergrond speelt maar daar wordt voorlopig nog niet veel mee gedaan.

De acteurs zijn competent, maar niemand zet een echt unieke prestatie neer. Je kunt zelfs met recht beweren dat Karl Urban zijn rol als Judge Dredd overdoet. Wat absoluut wel voor de serie spreekt is dat het verhaal niet weer speelt in een dystopische toekomst. Bestaande technologische trends worden uitvergroot en doorontwikkeld. Het is een plausibel scenario dat we als kijker binnen een aantal jaren mee zouden kunnen maken. En maken we het zelf niet mee, dan onze kinderen of kleinkinderen zeker wel. Na een paar afleveringen ga je ook niet meer letten op de misdaad van de week. Het besef groeit dat de makers een andere agenda hebben. Ze vertellen verhalen waarin het vooral gaat over de betekenis van het mens zijn in een wereld waar technologie een steeds grotere rol speelt. En dat doen ze heel overtuigend.

Almost Human is diep van binnen eigenlijk heel hoopgevend. Geef dit eerste seizoen dus een kans, het is beter dan je zou denken…

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.