Random Article


Review: The Monuments Men

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , , , , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 118 minuten
 
Taal: Engels, Frans, Duits en Nederlands
 
In de bioscoop vanaf: 12 Maart 2014
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


John Goodman en Bill Muray. Zij maken elke film een stukje beter.

Minder


Saai verhaal. Geen voeling met de personages.


In The Monuments Men volgen we het wedervaren van een groep Amerikanen op zoek naar gestolen kunst in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog…

0
Posted 09/03/2014 by

 
Full Article
 
 

Aah, waar is de tijd dat George Clooney vooral bekend stond als de charmante dokter uit ER? Ondertussen speelde hij talloze iconische en minder iconische rollen en stond hij ook achter de camera. Met The Monuments Men regisseerde Clooney alweer zijn vijfde film. We volgen het wedervaren van een groep Amerikanen op zoek naar gestolen kunst in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog…

Toen Adolf Hitler in 1943-1944 het langzaamaan een beetje warm onder de voeten begon te krijgen, bedacht hij een plannetje. Nu, een plannetje is veel gezegd. Simpelweg was het idee: “ik naar de verdoemenis, alles naar de verdoemenis!” In films als Der Untergang is dit mooi te zien. Hitler stuurt er alles en iedereen de frontlinie in om ten onder te gaan voor een hopeloze zaak. The Monuments Men belicht een ander aspect van dit plan. Hitler wou alle kunstwerken die de Duitse troepen in de loop van de oorlog verzameld hadden, vernietigen. Verwijder je de geschiedenis van een volk, dan is het alsof het volk niet bestaan heeft…

2e posterThe Monuments Men zijn een groep Amerikaanse ‘soldaten’ die dit proberen verhinderen. U ziet soldaten tussen aanhalingstekens staan. Deze mensen waren namelijk kunstkenners zoals curators, directeurs van musea, enz. Na een korte opleiding bij het leger werden ze het pas bevrijde Europa ingestuurd om de gestolen en ontbrekende kunst terug te vinden voor Hitler en co het konden vernietigen.

Hoera! George Clooney, John Goodman en Bill Murray kennen onze stad Gent. En ze vermelden het meermaals in de film! Tot zo ver het schamele beetje enthousiasme dat deze film bij je zal losmaken. The Monuments Men is geregisseerd door George Clooney zelf. Dat hij geen onaardig regisseur is, bewees hij reeds met Good Night, and Good Luck en The Ides of March. Ook hier doet hij het niet onaardig. Zijn regie voegt niet al te veel positiefs toe, maar is niet het grootste euvel.

Tijdens en na het bekijken van The Monuments Men stel je je eigenlijk én grote vraag: ‘who the frak cares?’. Ongetwijfeld is het beschermen van ’s werelds belangrijkste kunstwerken een zeer delicate en broodnodige taak. Je hoeft geen reïncarnatie van Jan Hoet te zijn om dat te weten (what? too soon?). Als onderwerp van een film werkt het echter niet. Je voelt niet de spanning die er wel was voor het redden van bv. soldaat Ryan in Spielbergs WO II epos. Dat was een zaak die iedereen met een beetje hart raakte. In plaats van een moeder die reeds een hoop zonen verloren heeft, zit in deze film een curator in een stoffig museum te wachten op zijn doek.

The Monuments Men

Dezelfde vraag stel je je bij de hoofdpersonages. De figuren krijgen geen introductie. De film start bijna met een montage waarin Clooneys personage alle andere Monuments Men gaat opzoeken. Dat alles meestal zonder dialoog. Je kent dus nauwelijks achtergronden en blijft de figuren tot het einde van de film benoemen met “Matt Damons personage” of simpelweg “Bill Muray”. Als er dan al eentje sneuvelt kan je dat echt aan je achterste oxideren. Als die figuur zich dan ook nog op de meest belachelijke manier laat neerknallen, zo stom dat het ongewild ludiek wordt, geef je de queeste en de groepsleden al op nog voor de film goed en wel begonnen is.

The Monuments Men kan dus niet overtuigen. Het is niet avontuurlijk genoeg om richting Indiana Jones te gaan, niet voldoende oorlog om Saving Private Ryan te emuleren en niet grappig genoeg om er een komedie van te maken. Het is simpelweg een nauwelijks gedramatiseerde vertelling van hoe men de gestolen kunst terugvond. Ouders en leraars, wil je aan het jonge geweld bewijzen dat kunst en musea niet saai hoeven te zijn? Toon hen dan absoluut niet deze film…

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.