Random Article


Zack Snyder maakte Watchmen om wereld te behoeden voor Terry Gilliams versie

 


5
Posted 04/03/2014 by

rorschach mrt 2014Vorige week hield een reporter van de blog Comingsoon een interview met Joel Silver. De producent haalde de verfilming van Watchmen uit 2009 nog eens aan en zei dat het niet is geworden wat hij ervan had gehoopt. De versie van Zack Snyder zou inferieur zijn aan de versie van Terry Gilliam.

Gilliam kocht in 1989 de rechten van Watchmen en heeft ruim een decennia geprobeerd om een film gebaseerd op het superheldenepos van DC Comics door Alan Moore en Dave Gibbons van de grond te krijgen. Hij was er heel dichtbij. Het meest concreet waren de plannen voor een versie waarin Robin Williams The Comedian zou spelen, Jamie Lee Curtis in de rol van Silk Spectre zou kruipen en niemand minder dan Arnold Schwarzenegger zich blauw zou laten spuiten voor de rol van Doctor Manhattan.

Silvers verwijt is dat regisseur Zack Snyder de comic te letterlijk heeft verfilmd en dat daarom de versie van Gilliam beter was. Deze beschouwde de comic als onverfilmbaar. Vandaar dat hij een koos voor een andere insteek van het script. In deze versie zou Ozymandias op het einde Dr. Manhattan overtuigen om terug in de tijd te reizen zodat hij zijn eigen schepping kon verhinderen en zijn effect op de wereld zou tenietdoen. De andere personages zouden hierdoor tot karakters in een comic worden omgetoverd. In de Watchmen-film van Zack Snyder werd het einde lichtjes aangepast: Ozymandias gebruikte hier geen valse buitenaardse inktvis om de wereld te verenigen, maar de vernietigende krachten van Dr. Manhattan zelf.

Zack Snyder liet in een reactie weten dat hij de film deels voor zichzelf heeft gemaakt. Hij is gek op de film, gek op de comic en zegt dat het einde van Gilliam simpelweg slecht is.  “De fans zouden de studio hebben bestormd als dat er van was gekomen. Het is alsof je Romeo en Julia laat eindigen met een Romeo die terug in de tijd reist en het hele verhaal ongedaan maakt. De film zou anno nu beter worden ontvangen omdat films als The Avengers ervoor hebben gezorgd dat de comicbookcultuur beter is geaccepteerd door het grote publiek. Het publiek zou doorhebben dat het een satire is. Maar dat is slechts mijn mening,” aldus de regisseur. De studio zou Watchmen sowieso gemaakt hebben en Snyder in zijn eigen woorden: “redde de film van de Terry Gilliams van deze wereld“.

Terry Gilliam was in 2009 een stuk malser over Snyders Watchmen. Hoewel ook hij aangaf dat de regisseur veel te trouw was aan de comic vond hij dat de film onterecht werd afgebrand. Er zitten enkele prachtige scènes in: “Het is een andere film geworden dan wat ik ervan zou hebben gemaakt. Maar het ziet er absoluut beter uit.” Zo kan het ook, meneer Snyder.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


5 Comments


 1. avatar
   
  Arno

  Volledig eens met Zack Snyder. Zijn versie van Watchmen is één van de beste comicbookfilms aller tijden en in vele gevallen zelfs superieur aan de comic (die openingsmontage!). Zeg wat je wil over zijn flashy stijl, maar de mens respecteert zijn bronmateriaal. Ja, Watchmen had misschien beter gewerkt als HBO-minireeks en ja, Warner Bros. had het beter moeten promoten als satire op/deconstructie van het superheldengenre en geen gewone superheldenblockbuster als alle andere, maar wat Gilliam en Silver ervan gemaakt zouden hebben is te gek voor woorden :)
 2. avatar
   
  Phille023

  Ik vind dit thans een van de betere comicbook verfilmingen. Er zitten een paar prachtige scenes in en de cast vind ik perfect voor deze film. Gilliam/Silver hun cast die ze voor ogen hadden vind ik maar niks. Mss zou de film nu beter tot zijn recht komen, het is nogal “zware” kost als comic en de film volgt dit mooi dus ik kan de kritiek ook wel ergens begrijpen voor de leken. Watchmen is veel complexer als bv Batman ofzo.
 3. avatar
   
  Veruca

  Ik had nog nooit gehoord van Watchmen voor ik hem in de cinema ben gaan zien. Aan de poster die er toen hing dacht ik dat het inderdaad een ‘gewone’ superheldenfilm ging zijn. What I saw blew my mind! Watchmen staat zeker in mijn top 5 van beste films die ik ooit gezien heb.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.