Random Article


Review: Black Sails – Aflevering 1

 

 
Overzicht
 

Genre: ,
 
Regisseur:
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , , , , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 8 afleveringen van ongeveer 56 min.
 
Taal: Engels
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
3 total ratings

 

Goed


Meteen in het verhaal. Veel interessante personages. Realisme.

Minder


Veel personages = weinig achtergrond.


Arrr me hearties! We’ve got ourselves a new pirate show! Brainfreeze zette een fles rum klaar, huurde een sprekende papegaai, lijmde die op zijn schouder en ging zitten voor de eerste aflevering van Black Sails…

7
Posted 27/01/2014 by

 
Full Article
 
 

Wie vandaag de dag piraten zegt, denkt waarschijnlijk aan Johnny Depp als kapitein Jack Sparrow. Het is een onfortuinlijke bijwerking van Disney’s succesvolle Pirates of the Caribbean-franchise. Door zijn populariteit lijkt deze interpretatie van de 17e en 18e eeuwse zeevaarders de overheersende visie te worden. Wie deze verwachting van de kijker wil doorbreken, heeft ten eerste veel moed nodig en zal ten tweede ook sterk moeten uitpakken. De Amerikaanse kabelzender Starz probeert het met de ruwe realiteitszin die we ook zien in series als Game of Thrones of Rome. Hun nieuwe reeks Black Sails is een prequel op Treasure Island, het bekende piratenboek van Robert Louis Stevenson uit 1883.

1715. Het hoogtepunt van de piraterij. De kusten van de Caraïbische Zee worden geplaagd door tientallen piratenschepen. Deze rovers verkopen hun gestolen waar in het piratenhol New Providence. Eén van hen is Kapitein Flint (Toby Stephens). Hij is op zoek naar de locatie van een ‘grote prijs’, een overval die hen eensklaps schatrijk maakt. Dat gaat echter niet over rozen en de bemanning wil snel geld zien. Te midden van dit alles vinden we John Silver (Luke Arnold). Hij komt in het bezit van een stukje papier dat mogelijk de weg naar de grote prijs inhoudt…

FlintBlack Sails probeert duidelijk haar eigen stempel te zetten. Voorlopig lukt dat nog niet. De piratenwereld is namelijk al zodanig goed ingeprent dat je niet meer verrast raakt door het realistisch decor, taal of gebruiken. Het realisme van de show valt dus niet op. Dat is op zich ook niet de bedoeling van Black Sails. Men doet net alsof alles doodnormaal is, alsof de kijker dit wereldje door en door kent, alsof het verhaal zich even goed in de gekende eigen tijd kan afspelen.

schipDe introductiefase slaat men dus volledig over zodat je onmiddellijk in het verhaal belandt. De opening, een schip wordt gekaapt, is spannend, hoewel men niet uitpakt met grote sets of CGI. Het duurt tot het einde van de aanval voor je de piraten daadwerkelijk ziet, wat bijdraagt aan het mysterie rond deze mensen. Het overvallen schip blijkt een link te zijn naar de prijs die Flint achterna zit. Al gauw schieten enkele verhaallijntjes uit de grond; een antagonist, Singleton, wil het kapiteinschap overnemen door een stemming. Luitenant Gates (Mark Ryan) gaat op zoek naar stemmen voor Flint. Flint zelf zoekt naar een manier om zijn schat te bemachtigen en dan is er nog John Silver die zijn ontgroening als piraat krijgt.

Geen moment rust dus. Een hele resem aan personages passeren de revue, elk interessant op hun eigen manier. Dat heeft het nadeel dat geen één karakter echt een grote achtergrond krijgt. Behalve de zoektocht naar geld, weten we niet wat hen drijft. Ook hier zijn de personages realistisch en niet over-the-top. Geen figuren met een haak aan de arm of een papegaai op hun schouder die luidkeels ‘Arrrr!!’ uitschreeuwen. De acteurs zijn allen degelijk en geloofwaardig in hun rol. De meesten van hen behoren tot de ‘veel ervaring, weinig gekend’-categorie. Denk maar aan Toby Stephens (Die Another Day, Vexed) of Luke Arnold (The Pacific, “Winners & Losers”). Het zal nog enkele afleveringen duren voor we een definitief verdict over hun acteerprestaties kunnen geven.

CastWat valt er te zeggen over het visuele aspect? De makers hebben oog voor detail. Het decor is zeer goed opgebouwd en de CGI is onopvallend. Men ontduikt wel de grote set pieces die men bij een film net wel naar voren zou schuiven. De kaping bij de intro is quasi volledig vanop het dek gefilmd. Het merendeel van de show speelt zich af op het land, toch ietwat vreemd voor een piratenserie. Ook de seks en gore die je bij zo’n kabelshow verwacht, is er niet. Goed, er is wel wat bloed en een blote borst en bil te zien, maar dit verhoudt zich tot shows als Spartacus of Game of Thrones als een (goeie) pastoor zich tot Dennis Black Magic verhoudt.

Black Sails gaat goed van start met een interessante crew en een leuke aanzet tot verschillende verhaallijnen. Van meet af aan zijn er heel wat intriges en twisten, wat doet vermoeden dat Black Sails heel wat meer te bieden heeft dan het klassieke piraat-zoekt-naar-schat-scenario…

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


7 Comments


 1. avatar
   

  Ziet er cool uit. Ik ga het eens proberen :)
 2. avatar
   
  Ctulu

  Ah, verademend om te lezen dat het naakt gedoe tot een minimum beperkt is. Ik ben zelf geen koorknaapje maar Spartacus begon gewoon debiel te worden met de overladen sex scènes.

  Dat en de Treasure Island reference, één van m’n favourite childhood movies (1990), doen m’n interesse pieken :)
 3. avatar
   
  CK3v1N

  Kga deze ook eens checken.

  En Ctulu, een blote borst meer of minder, daar sterft toch niemand van :-p

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.