Random Article


Slasher Special Deel 4: Modern Times (NSFW)

 


0
Posted 14/12/2013 by

CRY_WOLF en CHERRY FALLS

  • Regisseurs: Jeff Wadlow (Cry_Wolf), Geoffrey Wright (Cherry Falls)
  • Jaar: 2005 (Cry_Wolf) en 2000 (Cherry Falls)
  • Acteurs: Julian Morris, Lindy Booth, Jared Padalecki (Cry_Wolf) en Brittany Murphy, Jay Mohr, Michael Biehn (Cherry Falls)
  • Korte inhoud: (Cry_Wolf) Acht studenten op een elitaire school komen oog in oog te staan met de dood. Het groepje staat echter gekend om hun machtsspelletjes en leugens. Zal iemand ze nog geloven en kunnen ze elkaar nog vertrouwen? (Cherry Falls) In het stadje Cherry Falls heeft een moordenaar het gemunt op de maagden van de plaatselijke school…

Cry-Wolf-jared-padalecki-33530425-1500-844

Laat ons duidelijk zijn: de reden waarom deze twee films besproken worden, is niet te wijten aan hun kwaliteit. Ze verdienen echter wel hun plaatsje in deze special omdat ze het slechtste representeren binnen het horrorgenre.

Horrorfans kunnen heel mild zijn ten opzichte van de films die ze voorgeschoteld krijgen. Wij kunnen soms houden van films die zo slecht zijn dat een ‘normale’ mens schreeuwend zou weglopen. Het punt is dat wij veel door de vingers kunnen zien. Soms worden ons echter films voorgeschoteld die zo neerbuigend zijn, zo’n kaakslag voor onze gemeenschap dat we veranderen in wraakzuchtige monsters. Wel, Cry_Wolf en Cherry Falls zijn twee van dat soort films.

Ten tijde van hun release werden deze twee films verkocht als zogenaamde intelligente slashers die een revolutie binnen het genre zouden teweegbrengen. Achter die hype schuilt niets anders dan muffe, voorspelbare, onoriginele en vooral wraakroepende drek. In beide gevallen weet je al na 5 minuten wie de moordenaars zijn, maar toch doen de regisseurs alsof ze hun publiek te slim af zijn. Jeff Wadlow en Geoffrey Wright zijn poseurs die niets van voeling hebben voor het genre. Die met hun films niets anders gedaan hebben dan hun minachting voor hun publiek in het algemeen, en de horrorfanaten in het bijzonder, op het grote scherm te toveren. Twee regisseurs die menen te weten hoe horror in elkaar zit zonder het genre echt geanalyseerd te hebben.

Zoals het personage van Lindy Booth, Dodger, zegt in Cry_Wolf: “You think you’re playing chess, but you’re playing checkers (dammen).” De ironie, de ironie…

cherry-falls

JEEPERS CREEPERS en WRONG TURN

  • Regisseurs: Victor Salva (Jeepers Creepers) en Rob Schmidt (Wrong Turn)
  • Jaar: 2001 (Jeepers Creepers) en 2003 (Wrong Turn)
  • Acteurs: Gina Philips, Justin Long, Jonathan Breck (Jeepers Creepers) en Eliza Dushku, Jeremy Sisto, Lindy Booth (Wrong Turn)
  • Korte inhoud: (Jeepers Creepers) Elke 23 jaar moet The Creeper menselijk vlees tot zich nemen om te kunnen overleven. Op de laatste dag van zijn 23 dagen durende schranspartij trekken een broer en zus zijn aandacht.  (Wrong Turn) Een groep van 6 mensen komt vast te zitten in de bossen van West-Virginia en wordt daar meedogenloos achtervolgd door een groep misvormde, kannibalistische bergbewoners.

Misschien vragen sommigen onder jullie zich af waarom deze twee films besproken worden onder deze slasherspecial. Zoals al in deel 1 van de special werd aangehaald is de slasher een genre zonder vastomlijnde definitie en hier wordt dat wel erg duidelijk. Zowel Jeepers Creepers als Wrong Turn bevinden zich op het kruispunt tussen de survival (denk Deliverance), American Gothic en de slasher. De vermengeling van deze genres is uiteraard niet nieuw, kijk maar naar films zoals Just Before Dawn (Jeff Lieberman, 1981) en The Hills Have Eyes (Wes Craven, 1977).

Jeepers Creepers is één van de weinige recente horrorfilms waarin nog een origineel monster werd opgevoerd (het is eens geen Michael-, Jason- of Freddy-kloon). Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua gedragingen… We willen niet te veel verklappen, maar de manier waarop hij zijn slachtoffers uitkiest is op zijn minst ongemakkelijk om naar te kijken. Dat heeft uiteraard te maken met de parallellen die getrokken kunnen worden met seksuele roofdieren in de echte wereld. Als je daarenboven nog wat afweet van de wel heel getroebleerde geschiedenis van regisseur Victor Salva – die zowel een slachtoffer van misbruik als een dader was – wordt het allemaal nog wat onaangenamer.

Het vervolg uit 2003 is een even sterke film en we kunnen het alleen maar toejuichen dat er nog een vervolg gepland staat…

Jeepers-Creepers

Wrong Turn is een meer conventionele film dan Jeepers Creepers, maar even leuk om naar te kijken en dat om verschillende redenen.

De eerste reden heeft te maken met één van de hoofdactrices, Eliza Dushku. Voor de cultuurbarbaren onder jullie, zij speelde iedereens favoriete Vampire Slayer, Faith, en Echo in die andere geniale reeks van Joss Whedon, Dollhouse. Het valt niet echt te begrijpen waarom zij geen grotere ster is geworden, want ze heeft al vaak genoeg bewezen (en dat is in Wrong Turn niet anders) dat ze een erg goede actrice is. De vertolkingen zijn in het algemeen trouwens erg goed in de film, altijd belangrijk als je wat wil voelen voor de personages eens ze het loodje beginnen te leggen.

De tweede reden is dat de film ook echt spannend is. Vooral de scène waarin ze moeten schuilen in het huis van de kannibalistische familie zit meesterlijk in elkaar. Dat gaat eigenlijk op voor gans de film, alles vliegt voorbij omdat er werkelijk geen enkel dood moment in zit. Kort, krachtig, entertainend, fun en goed gemaakt, meer hoeft dat soms echt niet zijn. Wrong Turn was bovendien succesvol genoeg om nog 4 direct-to-video sequels voort te brengen waarvan enkel de tweede nog enigszins kwaliteitsvol genoemd kan worden…

De meesten onder jullie zullen na dit deel nog een beetje op jullie honger blijven zitten qua hoeveelheid tips. Wij begrijpen jullie pijn…

Gelukkig waren er op het internet nog mensen met meer wilskracht rond, zodat jullie na het bekijken van bovenstaande tips verder kunnen genieten van al het goede en slechte wat het slashergenre te bieden heeft. De lijstjes bevatten ook veel proto-slashersTexas Chainsaw Massacre, Black Christmas, Psycho, Peeping Tom, Blood Feast, The Town that Dreaded Sundown, Alice, Sweet Alice,… – en gialli (Italiaanse thrillers die een mengeling zijn van Hitchcockiaanse spanning en schokkende horror) – Bay of Blood (aka Twitch of the Death Nerve aka Bloodbath), Torso (aka I corpi presentano tracce di violenza carnale), Blood and Black Lace (aka Sei donne per l’assassino), Orgasmo, The Bird with the Crystal Plumage (aka L’uccello dalle piume di cristallo), A Lizard in a Woman’s Skin (aka Una lucertola con la pelle di donna aka Schizoid), Your Vice Is a Locked Room and Only I Have the Key (aka Il tuo vizio è una stanza chiusa e solo io ne ho la chiave), Deep Red (aka Profondo Rosso).

De lijstjes:

http://www.listal.com/list/slasher-films

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Slasher_films (bevat echter wel veel films die je maar met heel veel moeite als slasher kan categoriseren)

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.