Random Article


Slasher Special Deel 4: Modern Times (NSFW)

 


0
Posted 14/12/2013 by

HATCHET 1 & 2

  • Regisseur: Adam Green (beide)
  • Jaar: 2006 en 2010
  • Acteurs: Tamara Feldman, Joel David Moore, Kane Hodder (Hatchet 1) en Danielle Harris, Kane Hodder, Tony Todd (Hatchet 2)
  • Korte inhoud: Victor Crowley vermoordt iedereen die zijn territorium durft binnen te dringen.

Adam Green maakt samen met mensen zoals Ti West, Lucky McKee, Joe Lynch, Andrew van den Houten en Larry Fessenden deel uit van een generatie die op een onafhankelijke manier horrorfilms maken. Sommigen verleggen de grenzen van het genre, anderen maken commerciële films. Eén ding is duidelijk: inmenging wordt niet geduld, ze maken de films die zij willen zien en niet hun boekhouders…

Adam Green is een regisseur die in zijn jeugd duidelijk heel wat slashers gezien heeft, want met de Hatchet-franchise brengt hij een prachtige ode aan het genre. Noem hem gerust de Quentin Tarantino van de slasher, want Hatchet is vaak meer genietbaar dan de films waar Green de mosterd bij haalt.

Het valt echter onmiddellijk op dat Green een beginnend regisseur was en qua timing, zowel komisch als in de montage, nog veel te leren had. Een begenadigde acteursregisseur is hij ook nog niet echt (dat zou echter veranderen dankzij Frozen, duidelijk zijn beste film)… Het is echter onmogelijk om niet geïnfecteerd te geraken door het enthousiasme waarmee alles op het scherm gebracht wordt.

hatchet-2006-5

Hatchet 2 is op elk vlak de meerdere van het eerste deel. De film vloeit beter, bevat meer gore (exponentieel meer) en de humor wordt nu wel goed gebracht. Het kon ook geen kwaad dat Green voor de rol van Marybeth deze keer koos voor Danielle Harris, een fantastische dame met heel wat ervaring in het genre. Zij is trouwens niet de enige naam die bekend in de oren zal klinken van de fans. Kane Hodder (dé Jason Voorhees) vertolkt hier Victor Crowley, de monsterlijke maniak van dienst, en horrorlegende Tony Todd kennen we van Final Destination en Candyman – zelf een intelligent meesterwerk gebaseerd op een kortverhaal van Clive Barker (Hellraiser) en beïnvloed door de slasherconventies.

Voor pretentieloze old school American horror hoef je dus niet verder te zoeken dan Hatchet. Trouwens, elke film die over de credits Just One Fix van Ministry plaatst, kan niet slecht zijn. Bekijk de twee films zeker na elkaar, want ze volgen elkaar rechtstreeks op. We kijken al met spanning uit naar de derde film, ook al is die niet door Adam Green zelf geregisseerd – maar Danielle Harris keert wel terug!

hatchet_2_03

COLD PREY I en II (aka Fritt Vilt I en II)

  • Regisseurs: Roar Uthaug en Mats Stenberg
  • Jaar: 2006 en 2008
  • Acteurs: Ingrid Bolsø Berdal (I en II), Rolf Kristian Larsen (I), Tomas Alf Larsen (I)
  • Korte inhoud: (Cold Prey I) Jannicke, Morten Tobias, Eirik, Mikael en Ingunn genieten van hun snowboardvakantie in Jotunheimen. Ze worden gedwongen om onderdak te zoeken in een verlaten hotel wanneer Morten Tobias zijn been breekt. Wat de groep vrienden niet weet is dat er nog steeds iemand leeft in het hotel en dat die niet zo tuk is om zijn huis te delen met de extra bewoners. (Cold Prey II) Jannicke wordt wakker in het ziekenhuis na haar kruistocht in Cold Prey I. De nachtmerrie is echter nog lang niet voorbij…

Scandinavische crimi-series zijn op dit moment dankzij Lumière uiterst hot in Vlaanderen en Nederland. De arthouse cinema’s worden al jaren overspoeld door films van Lars Von Trier, Thomas Vinterberg, Nicholas Winding Refn, Lukas Moodysson en nog vele anderen. Gelukkig wordt er in Scandinavië ook nog wat anders gemaakt, variatie is immers het teken van een volwassen filmindustrie.

In de zombiespecial van een tijd geleden haalden we kort Dead Snow aan, een film die in zijn eerste half uur al aantoonde dat de slasher ook daar jonge filmmakers beïnvloed heeft. Cold Prey is echter een slasher pur sang en dan nog één die moeiteloos de vergelijking met zijn Engelstalige broertjes kan doorstaan. Kijk, het feit dat de film in dit lijstje staat, zegt al genoeg over hoe we er over denken maar toch moeten we bekennen dat deze reeks toch vooral de moeite is voor zijn tweede deel. De eerste heeft namelijk enkele zware tekortkomingen…

De makers zijn duidelijk geen amateurs en weten hoe ze mooie beelden op het scherm moeten toveren (die landschappen!), maar helaas ziet de film er voor de rest dodelijk saai uit. Hij is te monochroom en contrastloos, iets wat je helaas nog te vaak ziet in Scandinavische films en series. Verder zijn de personages niet echt interessant genoeg om de extreem lange aanloop – zo voelt het soms toch aan – te rechtvaardigen.

Waar de eerste film, en wij zeggen dit nogmaals met spijt in het hart, zijn tekortkomingen had, blijkt het vervolg ons wel volledig in extase te brengen. Hij bevat, in tegenstelling tot de eerste, geen dode momenten. De film is visueel ook al heel wat interessanter. Het meest opmerkelijke om hier te vermelden is echter dat Cold Prey 2 eigenlijk dezelfde film is als Halloween II uit 1981 (zie deel 2 van deze special), maar dan goed uitgewerkt.

Die Scandinaviërs toch, is er dan echt niets dat ze niet beter doen dan de rest van de wereld?

Cold-Prey-corridor

Verder naar Cry_Wolf, Cherry Falls, Jeepers Creepers en Wrong Turn…

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.