Random Article


Slasher Special Deel 3: Golden Age (NSFW)

 


0
Posted 13/12/2013 by

slashers featured image-03

Welkom bij deel drie van onze slasherspecial ter ere van de 35ste verjaardag van John Carpenters Halloween. In het eerste deel hadden we het over de algemene eigenschappen en vooral de controversiële aard van de slasherfilm. In deel twee keken we dan even terug op de drie grote franchises: Halloween, Friday The 13th en A Nightmare on Elm Street. Vandaag nemen we het gouden tijdperk van het genre onder de loep.

Het slashergenre is uiteraard heel wat meer dan enkel Michael, Jason en Freddy. Het is zelfs zo dat die drie grote franchises niet erg representatief zijn voor het geheel. Zoals al werd aangegeven in het eerste deel van deze special werden er in de periode 1978-1984 (de Golden Age) 175 slashers gemaakt. Trekken we daar alle films van de grote drie van af, dan blijven er nog altijd 167 films over… Dan zijn er uiteraard nog de remakes, reboots, re-imaginings en de nu-slashers van de afgelopen tien jaar.

Het is onmogelijk om een volledige bloemlezing te geven van wat er allemaal geproduceerd is, dus in plaats van een saaie geschiedenisspecial, gaan we op de volgende pagina’s gewoon voor enkele aanraders uit de gouden periode 1978-1984

SILENT NIGHT, DEADLY NIGHT

  • Regisseur: Charles E. Sellier Jr.
  • Jaar: 1984
  • Acteurs: Lilyan Chauvin, Robert Brian Wilson, Linnea Quigley
  • Korte inhoud: Een jongen wiens ouders vermoord werden door een man verkleed als de kerstman, gaat jaren later zelf ook op het moordpad…

Deze slasher kwam in hetzelfde weekend uit als A Nightmare on Elm Street en zou Freddy ook verslaan hebben aan de box office, ware het niet dat de film al heel snel uit de zalen zou verdwijnen. De moraalridders namen immers aanstoot aan het feit dat de moordenaar verkleed is als de kerstman… Beeld je de controverse van enkele jaren geleden in toen De Sint van Dick Maas in de zalen kwam, maar dan tien keer erger (het blijven immers Amerikanen). Het bizarre is dat Silent Night… allesbehalve de eerste film was die de kerstperiode gebruikte als achtergrond voor de moordpartijen (denk bv. Black Christmas, Tales from the Crypt, Don’t Open Till Christmas). Het feit dat de film toch op de radar van vele “heel gechoqueerde” mensen terechtkwam waren de TV-spotjes waarin je de moordenaar, verkleed als de kerstman dus, ziet rondlopen met een bijl…

Nu is het wel zo dat Silent Night… één van de beste slashers uit de Golden Age van het genre is. Niet alleen omdat hij technisch gewoon goed in elkaar zit, maar vooral omdat er zoveel aandacht geschonken wordt aan de ontstaansgeschiedenis van de moordenaar. Heel atypisch voor een slasher, want normaal is de maniak een enigma. Regisseur Charles E. Sellier Jr. drijft het zelfs zo ver dat je op het einde hoopt dat de moeder overste, die eigenlijk verantwoordelijk is voor het creëren van het monster, brutaal neergeslagen wordt. Er zouden nog 4 sequels volgen, de ene nog slechter dan de andere.

De eerste film werd in 2009 door het fantastische Engelse bedrijfje Arrow Video in een uncut versie op DVD uitgebracht. In 2012 kwam dan de onvermijdelijke remake uit onder de verkorte titel Silent Night

silent_night_deadly_night11

Verder naar Prom Night, Terror Train en My Bloody Valentine

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.